• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sposoby walki z ślimakami

(19.02.2012, 17:34)patryjo115 napisał(a):  U mnie zjadały roślinki,ale nie wszystkie tak robią. Te ślimaki kiedyś obrobiły mi cała roślinkę, nie pamiętam jaką.

Wieżcie mi czy nie, ale pomimo tego dziś kupiłem ampularię. Jak zobaczyłem ją w zoologicznym to to była "miłość od pirwszego wejrzenia". Było ich wiele, ale wybrałem tego jednego jedynego ślimola. Nazwalem go Benio. Sprzedawca musiał mi specjalnie wyławiać tego co chcialem.
Przystojny jak jego nowy właściciel. Muszę mu kupić koleżankę.

Witam !
3 dni temu doszła do mnie wgłębka, lecz dostałem również gratis.. ślimaczki.Sad
Moje pytanie brzmi czy lepiej kupić bocje ( chyba nie ten litraż :/ ) na ślimaki czy helenkę ( czy mi się nie namnoży ?) ?

Jezu, A AKWARIUM TO ILE MA LITRÓW? , tak trudno napisać?
Zależy jaką chcesz mieć bocje, o ile pamiętam to chyba na siatkową stado można mieć akwarium 120litrów ,inne gatunki wzwyż. Helenki tak szybko się nie rozmnażają, nie przesadzaj. Nawet jak ci się rozmnożą, to ci każdy je kupi.

http://www.akwaswiat.net/rady-dla-poczat...30949.html - ŻADNYCH BOCJI. Jedynie 5 helenek. Poczytaj pierw o wymaganiach ryb a dopiero kupuj.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Oj. Przepraszam :/ Akwarium 45l.
Dzięki. Smile

Bocji nie miałem, ale co do helenek, to w moich 112 l. 4 helenki uporały się z innnymi ślimakami i już żadnego nie widzę. Helenki nie mnożą się jakoś szybko i wolno rosną.

Potwierdzam mam tzn miałem 5 helenek w 90L akwarium i opanowały plagę ślimaków i nawet się rozmnożyły tak że mam ich teraz około 20 w 90L akwarium i z 10-15 wielkości łebka od zapałki w krewetkarium 25L a nadmiar sprzedałem po 5 zł za sztukę nie dość że kasa mi się zwróciła za ich zakup to jeszcze na tym zarobiłem.

Ostatnio po powrocie z urlopu zauważyłem, że ślimaki nieźle się rozpanoszyły, zmierzyłem pH i wyszło ponad 7 a to dlatego, że chwast urósł niesamowicie i węgla z wody pobierał jak głupi. Odkręciłem kurek w butli, pH spadło do 6.4 a ślimaki ustąpiły. Może zwykły zbieg okoliczności albo coś w tym jest.

Nie wiem czy heleny to najlepszy sposob, miałem je 4, a teraz mam 35 tak sie rozmnozyly, a slimaki najlepiej odlawiac samemu, podczas plagi odlawialem po 50-100 tygodniowo, miesiac lub dwa takiego odlawiania i teraz mam ich w graniach 20 w akwa (nie wylawiam zeby heleny mialy co przekasic)

Również dostałem w rogatkiem "gratis" w postaci zatoczków.. Pozbyłem się przez systematyczne ręczne odławianie, gdy tylko zobaczyłem intruza. W szczycie odławiałem ok 15-20szt/ślimakobranie. Po 2 tygodniach już miałem spokój (i mam do dzisiaj, przynajmniej w kwestii niechcianych ślimaków)

Mam pytanie wie ktoś może co to za ślimaki ? Przywlokłem je nie wiem skąd Wink i rozpanoszyły się po akwa. Kupiłem 2 helenki do 40 L na nie. Ciekawi mnie co to za ślimaczki są ?

Załączone pliki Miniatury

Skocz do: