• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chore welonki

Posiadam akwarium 120 litrów, a w nim
3 welonki
4 neonki
2 rybki z pomarańczowym paskiem (widoczne na zdjęciu)
2 glonojady.
Filtr wody TETRA 600
Ph wody 6,5 - 7 (innych parametrów nie badałem)
Podmiany raz w tygodniu 20 % wody (dolewam esclarin - firmy Tropical)
Wszystkie ryby karmie płatkami + 2 razy w tygodniu larwy ochotki (2 kostki)
W akwarium mam tylko 2 rośliny, bo reszta została zjedzona właśnie przez welonki

Przez pół roku wszystko było wszystko ok,a teraz nagle z dnia na dzień welonki dostały takie dziwne czerwone plamy na płetwach, i są strasznie pobudzone ,i głodne chyba z 3 razy bardziej ,niż do tej pory.
http://zapodaj.net/f92415f6d71d9.jpg.html
http://zapodaj.net/ec721dc51b6db.jpg.html
Co to za choroba ? Dodam, że te czerwone plamy na płetwach przechodzą w inne miejsca,i już teraz widać kilka czerwonych kropek z boku.

Masz złą obsadę! Rybek ciepłolubnych nie trzyma się z zimnolubnymi! Poza tym dla takiej obsady masz za małe akwarium (dla samych dwóch dorosłych welonek trzeba 100l). Być może z tej złej obsady wynikają Ci te problemy. Oddaj jak najszybciej te welonki lub całą resztę (ciepłolubne) bo inaczej wszystkie zdechną.

60 L :
8 gupików
8 neonów innesa
4 kiryski.
Szukasz pomocy akwarystycznej pisz-GG 43460581
WiktoriA

Żartujesz sobie ?
To jest jakas choroba tylko jaka ?
Woda jest praktycznie kryształowa, a więc ryby nie pływają we własnych odchodach - jak czesto się tutaj pisze .
Obsada może jest zła,ale co zrobić, tak mi doradzono w sklepie zoologicznym ( mało tego nawet proponowali mi,żeby kupił małego suma),a z rybami jedyne co moge zrobić to spuścić je w klopie,a tego nie zrobię, bo one póki co są żwawe,tylko te plamy.

Jeżeli je wyleczysz teraz, to za miesiąc zachorują na coś innego. Dlaczego? Złe warunki. Zbyt ciepła woda. Zła obsada. Nie wiem jak z czyszczeniem filtra i świeceniem w ciągu doby. Podmiany w tak przerybionym zbiorniku powinieneś robić 1/3 zbiornika w tygodniu.
Zbyt mało roślin, rybki są osłabione i zestresowane, bo nie mają się gdzie chować. Kup roślinki i karmę roślinną. NIE PRZEKARMIAJ ryb! To, że mogą wtrząchnąć całe pudełeczko karmy na raz, to nie znaczy, że masz im tyle dawać.

Najlepsza strona z filmami i serialami -->kinozajawka.pl

Miałem rośliny,ale welonki je zwyczajnie skonsumowały.
Na jakiej podstawie twierdzisz,ze przekrmiam ryby ?
Woda ma 22 - 24 w sklepie mi powiedziano,że welonka może żyć w takich warunkach .
Przerybienie ? Nie przesadzajcie - 3 małe welonki oraz iklka innych małych rybek, to żadne przerybienie. To nie są żadne welonki,które mają z 10 lat, tylko małe kilkumiesięczne ryby .
Tak jak pisałem ponad 6 miesięcy było wszystko dobrze, aż tu nagle bęc i wyskoczyły te plamy.
Filtr czyszczę zazwyczaj raz w tygodniu,ale ostatnio mi się nie chciało, i zrobiłem tylko podmianę wody . Po dwóch tygodniach w rurach filtra pojawiły się glony,ale przeciez czytałem,że ludzie filtr czyszczą raz na miesiąc,

Właśnie dlatego powinieneś sobie kupić karmę roślinną - żeby nie zjadały roślin.

Dlatego twierdzę, że przekarmiasz ryby:

(11.06.2012, 16:50)adams8 napisał(a):  głodne chyba z 3 razy bardziej ,niż do tej pory.

Ty się nie słuchaj sklepu tylko czytaj wiarygodne źródła.

(11.06.2012, 22:19)adams8 napisał(a):  ale przeciez czytałem,że ludzie filtr czyszczą raz na miesiąc,

Tutaj też czytasz, że welonki nie pasują do reszty ryb z Twojej obsady, bo mają inne wymagania względem parametrów wody, ale wygląda na to, że masz to głęboko w d***e.
Rybki nie chorują, bo mają taki kaprys, bo im się nudzi i potrzebują odmiany... Najwidoczniej jest coś nie tak z wodą lub je przekarmiasz.

Jak czyścisz filtr, opisz jak to u Ciebie wygląda.
Zmieniałeś coś ostatnio w akwarium? Nowe rybki? Nowe roślinki? Inne źródło wody? Nowa karma?
Może Twoja mrożona karma była rozmrożona a potem z powrotem zamrożona? Miałem taki przypadek, że musiałem wyrzucić nową karmę, ponieważ z powodu awarii lodówki rozmroziły się te kosteczki z robaczkami a po zamrożeniu i skonsumowaniu przez rybki, zaczęły mi padać jedna po drugiej. Dopiero po odstawieniu karmy przestały zdychać.

Pozdrawiam.

Najlepsza strona z filmami i serialami -->kinozajawka.pl

why not just google it

Skocz do: