• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

(12.08.2012, 23:40)sidor545 napisał(a):  a może:
+1 skalar
1+1 P. meeka
1+2 P.sajica (docelowo 1+1).
trzciniak 1+1
motylowiec 1+1?

wszystko to duże ryby a 240 l to nie ocean, 2 meeki i i sajica to według mnie sporo masy rybnej. motylowce poptrzebują sporej przestrzeni pomiędzy pokrywą/szybą a lustrem wody (odpadające litry wody), trzciniak dorasta do dużych rozmiarów do takiego akwarium to tylko para tych ryb,
wrzuć fotki zbiornika, układ w akwarium też jest bardzo ważny

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Będę robił restart i dopiero w tedy będę wydzielał 3-4 rewiry(ze skałek i korzeni oddzielone większymi roślinkami.
Czyli jaką obsadę proponujesz?

Sidor, jak dla mnie , możesz dorzucić Motylowca 1+1, jednkaże Wymień Sajcii na coś mocniejszego, tylko w okresie tarła są w miarę agresywne, meeką nie dadzą rady gdy wszystko urośnie ,sajica max. urośnie do 8(samica)12cm(samiec) , a meeki potrafią do 17cm (samice do ok. 12cm), trzeba brać po uwagę to że meeka jest rybą dość wysoką , a sajici to takie karzełki , przemyśl to.
Czyli obsada narazie powinna wyglądać tak
1+1 saijca (lub coś innego)
1+1 skalar
1+1 meeka
1+1 motylowiec
2+4 mieczyków (jak chcesz... Smile )

Taka obsada powinna być w miare dobra , nie przerybiona ,i nie pusta. Taka w sam raz Big Grin

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

http://i28.servimg.com/u/f28/14/58/10/20/sajica11.jpg mniej-więcej taką wersje kolorystyczną mają moje sajice.
czyli tak:
1+1 skalar
1+1 meeka
1+1 motylowiec
może zamiast mieczyków właśnie te trzciniaki/sumy/kirysy/inne ciekawe rybki?

(13.08.2012, 14:56)Saletra napisał(a):  Sidor, jak dla mnie , możesz dorzucić Motylowca 1+1, jednkaże Wymień Sajcii na coś mocniejszego, tylko w okresie tarła są w miarę agresywne, meeką nie dadzą rady gdy wszystko urośnie ,sajica max. urośnie do 8(samica)12cm(samiec) , a meeki potrafią do 17cm (samice do ok. 12cm), trzeba brać po uwagę to że meeka jest rybą dość wysoką , a sajici to takie karzełki , przemyśl to.
Czyli obsada narazie powinna wyglądać tak
1+1 skalar
1+1 meeka
1+1 motylowiec
2+4 mieczyków (jak chcesz... Smile )

Taka obsada powinna być w miare dobra , nie przerybiona ,i nie pusta. Taka w sam raz Big Grin
Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Witam niedługo kupuje akwarium 250l.
Na akwarystyce znam się tak średnio.
Kupuje je ponieważ stare pękło i musze przenieść starą obsade do nowego baniaka.
Obsada to:
3x molinezja black molly(zostaje)
Parka skalarów(zostaje)
1xkirysek albinos(docelowo 10szt)
Sum platydoras(zostaje)
zbrojnik niebieski(do oddania)
4x neonki innesa(do oddania?)

Bardzo podobaja mi się:
-gurami mozaikowe
-brzanki sumatrzańskie

Niektóre rybki ze starej obsady są tylko po to aby się wykruszyły ponieważ nikt ich nie chce.

Chciałbym jakoś połączyć te ryby.
Proszę o pomoc.

witam. kilka miesiecy minelo i obsada jaka dalem okazala sie poraszka... stoi calkiem spore akwa a jak sie na nie spojrzy to poza korzeniami nic w nim nie widac bo ryby okazaly sie byc bardzo niesmiale... parka ryb ktore caly czas siedza pod korzeniem na srodku i wyplywaja tylko do zarcia...
postanowilem zmienic je ponownie - na niebieskoluskie mam juz kupca wiec problemu niema...
chce zostawic jak najwiecej ze starych dekoracji a jednoczesnie zmienic ich klimat. tak wiec chcialbym miec w nim troszke roslin - i tu problem bo na dany moment mam jako dno drobny piaseczek (regolarnie przekopywany przez swiderki). czy jezeli dam TETRA PLANT COMPLETESUBSTR​ATE pod piasek w rejonach gdzie mam zamiar dac rosliny to bedzie ok czy raczej zaczac od zera czyli kompletny restart i cale dno od podstaw i zabawa z warstwami? a moze jednak dac troche grubsze dno (moj piaseczek ma moze granulacje z 0.5 nie wiecej) a moze zmienic je na jakies ciemniejsze? podoba mi sie klimat jaki uzyskalem w moim krewetkarium. w tym akwa beda plywac glownie chmara neonow czarnych i 3-5 skalarow - reszte jeszcze musze wymyslec.
jakies pomysly co zrobic z dnem?

Witam potrzebuje podpowiedzi jestem w posiadaniu zbiornika 240L obecnie mam z gatunków ryb tak naprzykład jak: błyszczyk brylantowy 1 , glonojad 1 , bystrzyk pieknopłetwy 1, cierniooczek myersa 1,gupik 1samiec 2 samice,gurami niebieski 1,razbora klinowa 2 oraz labeo(białe) 1.I tu jest teraz moje pytanie jakie ryby moge do nich dokupic i w jakiej ilosci???

Witam potrzebuje podpowiedzi jestem w posiadaniu zbiornika 240L obecnie mam z gatunków ryb tak naprzykład jak: błyszczyk brylantowy 1 , glonojad 1 , bystrzyk pieknopłetwy 1, cierniooczek myersa 1,gupik 1samiec 2 samice,gurami niebieski 1,razbora klinowa 2 oraz labeo(białe) 1.I tu jest teraz moje pytanie jakie ryby moge do nich dokupic i w jakiej ilosci???

Tutaj znajdziesz przykładowe obsady: http://www.akwaswiat.net/dobor-obsady-do...17347.html
http://www.akwaswiat.net/obsada-200l-tut...18311.html

Co do obecnej obsady, to masz sporo ryb stadnych (błyszczyk, razbora, bystrzyk, cierniooczek), ja bym radził zrezygnować z części. Gurami też nie trzyma się pojedynczo. Tak więc na początku uporządkuj to co masz, później kombinuj z nowymi mieszkańcami Wink

Skocz do: