(17.12.2011, 16:34)boomer5 napisał(a): (17.12.2011, 10:44)tiger_zaby napisał(a): (14.12.2011, 23:30)boomer5 napisał(a): Witam. mam problemy z glonami "pęzelkowtymi"
Akwa 400l
NO3 - 70
NO2 - 0
GH - 17
KH - 8
PH - 7.2
Fe - 0
PO4 - 5.0
24h CO2
co tydzień pomiana ok. 30% + nawożenie mikro
+Fe II od 3tyg. i nie widać jego skutków do filtra jakieś 2tyg. temu dodałem Clearmec plus JBL i NO3 faktycznie troszke zeszło bo było prawie 100
jak z tym zawalczyć? większą dawką Fe ? jakiś sprawdzony "nie szkodliwy" sposób?
obsada
zbrojniki - ok. 15 - dostałem z akwa ;/ jak ktoś chętny to oddam kilka szt.
skalar - 5 szt
mieczyk 2x
gurami 1
danio malabarskie 3x
labeo 1
bocja 4x
neon inesa 9x
Widać że zabrałeś się do tego akwarium od strony "drugiej".
Nie podałeś światła, filtra, jakich testów używasz, jaką masz wodę a chcesz żeby Ci ktoś pomógł i jeszcze zgadł jakie masz glony.
Czytaj, zastanów się i zadawaj pytania:
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php...1eb5#33218
I po co dajesz micro bez macro. To jest podstawowy błąd.
Jeżeli Twoje no3 i po4 jest na tym poziomie który podałeś to na pierwszy rzut oka masz złą filtrację lub i mocno przekarmiasz ryby.
Sprawdź na stronie swoich wodociągów jakie masz parametry wody.
Zaradczo zrób ze 2 podmiany po 50% wody.
No nie podałęm to fakt ale już uzupełniam dane
Więc tak:
- glony to głownie "brunatne glony pędzelkowe: Krasnorosty (Rhodophyta)
- Filtry:
*JBL CP500 1200l/h z wkładami głównie mechanicznymi (gąbki)
*JBL e1500 1500l/h z wkładami biologicznymi kolejno od dołu:
biobale, ceramika, zeolit i teraz wspomniany wcześniej Clearmec plus
oświetlenie:
- narva oceanic light 30w t8
- narva oceanic star 30w t8
- narva oceanic flora 30w t8
- sylvania aquastar 10000k 80w t5
- sylvania grolux 80w t5
czas świecenia 7h
podaje tylko mikro bo w makro jest też azot a tego jest już tutaj zadużo więc pokierowałem się tym.
testy:
po4 zoolek kropelkowy
fe zoolek kropelkowy
reszta paskowa jbl, niektóre poparte testem stałym jbl
woda w kranie:
no3 - 5
no2 - 0
gh - ok 10
kh - ok 8
ph - 6.5
po4 - 0,25mg/l
fe - 0
zrobione tymi samymi testami
czy jeszcze cos potrzebne?
Znajdź jeszcze dla swojego miasta dostawcę wody tzn Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji i znajdź coś takiego
http://www.pwik.siedlce.pl/index.php?opt...&Itemid=21
Tam będą dokładne dane Twojej wody i raczej pewne.
Filtrację masz odpowiednią, chyba że świeże akwarium.
Daj jeszcze znać jakie masz podłoże. Oświetlenie stosuj 10h. Możesz włączać stopniowo oraz rak samo gasić.
Ja też aktualnie walczę z tymi samymi glonami i na ten czas wygrywam.
Pierwsze co mi prawdopodobnie spowodowało wysyp to "doc" oraz zła dystrybucja co2 w akwarium.
Pierwsza rzecz zrób duże podmiany wody, dwie co dwa dni po 50% nie zaszkodzą, dalej co tydzień aby te 30%. Równocześnie wywal wszystko co się da z akwarium na czym znajdują się glony. Korzenie i kamienie większe można wyjąć i wyszorować szczotką. Rośliny najlepiej poprzycinać i wywalić to co zainfekowane (mi ze średniej ilości roślin została dosłownie garść ale powoli odbija). Możesz też wrzucić roślin szybko rosnących, moczarka pistia itp.
Druga sprawa zadbaj i bądź pewny że co2 w Twoim akwarium jest dobrze rozprowadzane wszędzie tam gdzie są rośliny, tak aby woda przepływała "wokół nich".
Trzecia na równi z dwoma pierwszymi to musisz niestety zadbać o odpowiednie nawożenie inaczej jeżeli nie będziesz miał niesamowitego szczęścia to będziesz miał problem z roślinami.
Przy Twoim świetle najważniejsze nawozy to:
1. Co2,
2. Makro (n,po4,k),
3.Micro (z żelazem).
Co do nawożenia to kupujesz firmowe gotowe linie nawozów i zaczynasz od 50% dawek powoli podnosząc, lub zaczynasz stosować metodę EI (przy tym litrażu tańsza druga opcja).
Ogólnie zrób te podmiany i wywal glona a na nawozy będziesz miał te kilka dni na zastanowienie.
Przy metodzie EI kupujesz sole i sam robisz sobie nawóz, na początku najlepiej n,p,k oddzielnie dzięki czemu dozujesz ile chcesz a w przyszłości jak ustalisz optymalną dawkę będziesz mógł wymieszać.
A dalej to musisz czytać działy nawożenie i glony i się po prostu nauczyć oraz złapać doświadczenia.
P.S. skoro Twoja woda w kranie ma ph 6.5 a w akwarium 7.2 to albo masz podłoże roślinne np. jbl manado, które podnosi ph lub coś innego podnosi Ci ph oraz twardości.
Tymczasem powodzenia

Jakby co pisz na pw aby nie zaśmiecać, wątku. Coś będziemy radzić.