1
Dziękuję za propozycję ale mam kilka pytań:
Czy do wszystkich Twoich propozycji mogę dorzucić krewetki?
Czy skoro to nie piasek czy mogą być kiryski?
A po za tym:
(03.09.2013, 12:27)mcda-p napisał(a): 1x bojownik
10-15x razbora klinowa/neon innesa/n. czarny/bystrzyk barwny/prystelka/zwinnik jarzeniec
6x otosek przyujściowy
Może do bojownika 2 panienki
(03.09.2013, 12:27)mcda-p napisał(a): 1x bojownik
10-15x razbora klinowa
6x otosek
10x krewetki RC/Babaulti
Czy tu zamiast razbory mogą być neonki?
Z góry dziękuje za odpowiedź
15
Ad1. Jeśli utworzysz harem bojowników to odradzam wpuszczanie krewetek, jeszcze przy samym samcu dałyby radę. No i przy tej opcji musowo musisz mieć gęsto zarośnięty baniak.
Ad2. Neonki mogą być ale te bardziej interesują się krewetkami, zbiornik również musi być zarośnięty i pełen kryjówek (gałązki, liście dębowe/olchowe/bukowe, rośliny)
64
(06.09.2013, 10:34)mcda-p napisał(a): Ad1. Jeśli utworzysz harem bojowników to odradzam wpuszczanie krewetek, jeszcze przy samym samcu dałyby radę. No i przy tej opcji musowo musisz mieć gęsto zarośnięty baniak.
Ad2. Neonki mogą być ale te bardziej interesują się krewetkami, zbiornik również musi być zarośnięty i pełen kryjówek (gałązki, liście dębowe/olchowe/bukowe, rośliny)
Niestety poraz kolejny muszę z tobą polemizować

. Ja mam 1+2 bojka i krewetki rc wszystko jest ok duże nie giną a mniejsze przeżywają najsprytniejsze

Od zakupiłem 30 krewetek i do tej pory mam dalej 30 więć mi to pasuje i jak kolega też nie jest nastawiony na sprzedaż to również może je trzymać z bojownikami
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
15
Ja również miałam w gęsto zarośniętym 80l baniaku b. dużą populację krewetek (300+), wszystko żyło i rozmnażało się bez problemu przy samym samcu. W kilka tygodni po tym jak kupiłam mu 2 samice musiałam zakładać krewetkarium i odławiać robale z ogólnego bo nic by mi nie zostało.
0
MCDA_P
Posiadam akwarium 60l i bardzo spodobała mi się Twoja propozycja:
1x bojownik
10-15x razbora klinowa
6x otosek
10x krewetki RC/Babault
Bardzo zależy mi na dodaniu szczupieńczyka karłowatego. Czy dodanie tych np 2 rybek byłoby w tym przypadku dopuszczalne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.09.2013, 20:59 {2} przez
dj_tomek.)
15
Szczerze pisząc, nigdy nie miałam tych ryb. Z tego co czytałam szczupieńczyki karłowate nadają się raczej do jednogatunkowego zbiornika, ewentualnie można je trzymać z małymi rybami spokojnie usposobionymi i teraz nie wiem, czy bojownik będzie dla nich odpowiednim towarzystwem. Może jednak sobie odpuść.
0
Tak wlasnie wiem to, pomyslalem jednak ze skoro chce miec krewetki to bojownik powinien mi sie trafic w miare spokojny wtedy wiec i 2 szczupienczyki w roslinkach gdzies by sobie poradzily
10
Witam. To pilna sprawa, mam nadzieję że ktoś kto ma wiedzę na ten temat pomoże i z góry serdecznie dziękuję.
Posiadam akwarium 80l średnio zarośnięte, jednak będzie w nim gąszcz. Jego obsada to 4 samce zmienniaka plamistego[ojciec i młodsi synowie] i bojownik[samiec].
Problem w tym, że ojciec platki za bardzo się rządzi-czuje, że jest Panem zbiornika i czasem skubnie Bojownika w jego strzępiasty ogon-niby delikatnie, tylko go 'cmoknie' niegroźnie, ale biedny Bojownik ucieka jak pieprz rośnie i na pewno nie jest to dla Niego przyjemne. Ani dla mnie, bo uwielbiam tą rybkę. W akwarium ma dobre warunki, dużo miejsca do pływania [jestem przeciwna trzymania tych ryb w akwarium mniejszym niż 40-50l] ale ten zmienniak mu wadzi. Dodam, że na początku Bojek sam próbował skubać zmienniaki ale gdy samiec zmienniaka zaczął go skubać [gdy Bojownik podpływa obok niego czasem go skubnie, nie goni go ani nie prześladuje] to Bojownik stał się spokojny i mniej śmiały.
Moje pytanie, czy może są jakieś ryby które gdy dodałabym sprawiłyby że zmienniak przestałby bojownika skubać? Może w sytuacji, gdy przestałby dominować w akwarium, przestałby tak robić. I bojownik miałby spokój.
Gdy miałam w akwarium samca molinezji to on rządził a ojciec zmienniaka był bardzo nieśmiały i nikomu krzywdy nie robił. Teraz czuje się panem i jest jak jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2013, 13:49 {2} przez
NatalieVonMoon.)
15
Owszem że jest rozwiązanie, prostsze niż Ci się wydaje i już w ostatnim temacie była o tym mowa. Proponowaliśmy Ci utworzenie normalnego haremu platek. W takim zdrowym związku pan platka zamiast toczyć boje o terytorium z pozostałymi samcami i bojkiem zajmie się dziewczynkami i w akwa zapanuje spokój.
Ostatnio byłam zmuszona przełożyć mojego bojka z 30-tki do ogólnego w którym mam mnóstwo platek(dorosły harem 1+3 + narybek); jego dom stał się kotnikiem. Gostek pływa tam od ponad tygodnia i relacja między tymi gatunkami jest obojętna. One chyba nawet siebie nie zauważają. Nie zaobserwowałam ani razu aby platek się za nim obejrzał no bo i po co miałby to robić skoro ma lepsze zajęcie z kobitkami

W twoim zbiorniku chyba jest za dużo...testosteronu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2013, 06:50 {2} przez
mcda-p.)
2
ja też się pod ten temat podłączę

jestem początkująca i jak na tą chwilę mam akw 45l jakie rybki i po ile mogłabym trzymać w takim akw? Jak byście mogli to podajcie mi dwie propozycje ryb pierwszą do gupików a drugą do księżniczek