6
Witam, mam akwarium 112l. profilowane, z kilkoma gatunkami roślin, wszystko na razie dojrzewa drugi tydzień. Docelowo planuję rybki pod biotop Amazonki/ Amer. Śr.Obsadę planuję taką:
15x Neon Innesa
5x Gupik (2 samce i 3 samice)
Pielęgniczki Kakadu 1+2/3, myślałem też o Prętnikach, ale chyba nie pasują do reszty obsady i biotopu ;/
1x Zbrojnik
6x Kirysek Panda
6x Otosek
plus ślimak Ampularia
Co o tym myślicie? Coś pozmieniać, dodać, czy tak może być?
16
Cześć, czy można połączyć w jednym zbiorniku molinezje + bystrzyki amandy?
64
jakie akwarium? wróżkami nie jesteśmy
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
16
Akwarium nie ma znaczenia, bo dopasuję je do ryb. Kwestia tego czy można wgl połączyć te gatunki.
0
Żyją one w bardzo różnych środowiskach i potrzebują różnych twardości i pH wody, więc pod tym względem nie pasują do siebie.
16
1
Witam.
Proszę o pomoc w wyborze obsady do akwarium 450 l.
Interesuję mnie kilka gatunków:
- Pielęgnica meeka
- Pielęgnica miodowa
- Pielęgnica Ramireza/Kakadu
- Pielęgnica Zebra
- Akara niebieskołuska
- Akara pomarańczowopłetwa
- Zbrojniik niebieski/lamparci
- Kiryski spiżowe/lamparcie ?
- Bocje wspaniałe
Zaznaczam, że nie chce tych wszystkich gatunków w zbiorniku, bo wyszłaby z tego niezła zupa. Nie wiem, które gatunki mogłyby ze sobą żyć w zgodzie, nie mam za bardzo pomysłu ile rybek z jednego gatunku( i ile gatunków maksymalnie pielęgnic w 450 l) wrzucić do akwarium np. 6 meek, 4 niebieskołuskie? - nie wiem.
Moglibyście napisać jaką obsadę do akwa 450 l wybralibyście z tych gatunków co podałem, i po ile sztuk? Trochę czytałem o obsadach dla większych akwariów, ale są duże rozbieżności co do tego ile gatunków i ile sztuk ryb.
Jeśli macie jakieś sugestie, pomysły, proszę śmiało piszcie. Może jakieś inne gatunki pasują do wyżej wymienionych.
Z góry dzięki.
9
Jaka obsada do akwarium 80l ?
- twardość wody ok. 11,2
- mam grzałkę oraz filtr
- szukam rybek które znoszą dość szeroki zakres temperatur oraz pH
- miałam już kiedyś skalary, gurami dwuplamiste, gupiki i neonki
1
Proszę o pomoc w dość skomplikowanej kwestii obsady. Skomplikowanej, bo postąpiłem nierozsądnie zdając się w sklepie na wiedzę sprzedawcy i aktualnie w 112 litrach posiadam:
- 5 platek czerwonych(są to rybki odchowane od narybku, PS kiedy uwidacznia się płeć? bo na razie wszystkie posiadają płetwę odbytową taką, jak u samiczek)
- 2 danio różowe
- grubowarga powszechnie znanego pod nazwą labeo (mimo iż naczytałam się o agresywności tych ryb względem innych, które mają kolor czerwony, ta jest absolutnie łagodna dla mniejszych od niej kilkukrotnie platek, przpędza tylko tetry, które są notabene niemal przezroczyste)
- sum białowąsy
- glonojad zbrojniczek
- i inny glonojad, prawdopodobnie z tej samej rodziny co powyższy; oba mają po 12-13cm
- 1 tetra, jest tylko jedna, bo, najpewniej, reszta padła ofiarą labeo..
Sum, glonojady, labeo i platki mam od bardzo dawna i ich samopoczucie wygląda na bardzo dobre.
10
jak coś to nie labeo ci tetry załatwił tylko sum . Labeo nie zywi się rybami.
[size=xx-large]Zapraszamy na nowe forum akwarystyczne ----> SKALAR.PUN.PL