• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Cóż na duże ryby w takim akwarium nie licz, chyba że molinezja czy mieczyk są dla ciebie duże to możesz góra po parce lub jeszcze kilka gupików (druga sprawa że z gupikami wielu ryb nie potrzymasz bo gupiki zostaną zamęczone szczególnie w takim akwarium)

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Akwarium 60l z filtrem wewnętrznym, grzałką, żywymi roślinkami, korzeniem itd. Z rybek jedynie bojownik + 2 dziewczyny.
Jakie można do nich w puścić rybki sprzątające?

Zależy od parametrów wody i podłoża

Podłoże to piasek, ale połowa jest zakryta grubszym żwirkiem i rozważam także przysypanie tej drugiej połowy piasku.

A parametry? Po co zasypujesz piach żwirem, nie lepiej już dać sam żwir? Jak gruby masz ten żwir. Przy braku piasku odpadają kiryski. W zależności od parametrów mogłyby nadać się otoski.

Po prostu podobało mi się połączenie piasku z kolorowych żwirkiem (5-8 mm). Póki co zostaje pół na pół.
Z roślin jak na razie są Anubias barteri (część przymocowana do korzenia) i Echinodorus bleheri. Parametry wody nie były sprawdzane, grzała jest ustawiona na 25 stopni,a akwarium stoi już od 3 tygodni i zaczynamy rozglądać się za rybami.

Ja pamiętam jak zaczynałem bez większej wiedzy i rybki dałem praktycznie na drugi dzień - mam chyba dobrą wodę w studni bo nic im nie było - z drugiej strony to były tylko zwykłe gupiki

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Jedyne ryby "czyściciele" jakie przychodzą mi do głowy to otoski, chociaż tak jak mówiłem zależy to od parametrów Twojej wody. To naprawdę pożyteczne i pocieszne rybki, ale nie ma co w nie inwestować skoro mają paść w niedługim czasie. Zrób testy chociaż na PH i GH/KH. W takim grubym podłożu rośliny mogą mieć problem z ukorzenianiem się. No i przydało by się ich więcej, żeby kontrolować poziom NO3.

W całym akwarium jest wysypana ok 5cm warstwa piasku i na to z jednej strony zrobiona jest taka górka tego kolorowego żwirku. Rośliny sadziłam tak żeby raczej korzenie siedziały przynajmniej częściowo w piasku.
Dziękuję za pomoc Smile

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Po 3-letniej przygodzie z akwarium 30 litrowym planuję przesiadkę na baniak 96l z przednią szybą OW

Aktualnie mam taką obsadę w akwarium:
Razbora hangela 5 szt
Kirysek spiżowy 4 szt.

Chciałbym by głównym gatunkiem w nowym baniaku był Modrook słoneczny - 9-13 sztuk.
Czy razbory i kiryski, które posiadam będą nadawały się do Modrooka?
Czy przy takiej obsadzie byłoby miejsce dla krewetek?

Do nowego zbiornika mam zamiar zakupić filtr wewnętrzny AQUAEL FAN 2 PLUS lub EHEIM PICK-UP 2010.

Skocz do: