• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

parametry wody

Cały proces wpływu aktywności jonów na pH itp. jest znany od dawna i opisany w większości podręczników do chemii. Ciekawi mnie tylko, jak to możliwe, że roztwór ma przewagę jakiegoś ładunku, bo dla mnie to co najmniej dziwne.

(29.05.2015, 11:48)Piczu14 napisał(a):  Cały proces wpływu aktywności jonów na pH itp. jest znany od dawna i opisany w większości podręczników do chemii. Ciekawi mnie tylko, jak to możliwe, że roztwór ma przewagę jakiegoś ładunku, bo dla mnie to co najmniej dziwne.

Ja kiedys tak samo myslalem, a w szkolach ucza to co chca abysmy pamietali i mieli myslenie nakierowane tak jak sobie wladza zyczy by latwiej nami manipulowac.
Taki prosty przyklad mylnego nauczania to tlumaczenie, nie tylko dzieciakom, ale i doroslym, ze granitowe bloki piramid obrabiane byly miedzianymi dlutami. :-) Mamy juz 21 wiek, kazdy z doswiadczenia wie jak miekka jest miedz, ale nadal takie i inne herezje pokutuja nie tylko w nowych wydaniach ksiazek ogolnych , ale i w tych najnowszych pisanych i zatwierdzanych przez naukowcow dla szkolnictwa.
Co do ladunkow to znienia sie on nie tylko lokalnie w obrebie kilku jonow, ale takze w calosci roztworu, choc najbardziej to na powierzchni przez chocby ladunek otoczenia podobnie jak okladki kondensatora.

A tak z ciekawości skoro wiesz jakimi narzędziami były obrabiane to napisz bo mi logika również podpowiada, że to średnio możliwe a w praktyce uderzając nawet miedzianym dłutem można kamień odłupać.

(30.05.2015, 16:16)tokatoka napisał(a):  A tak z ciekawości skoro wiesz jakimi narzędziami były obrabiane to napisz bo mi logika również podpowiada, że to średnio możliwe a w praktyce uderzając nawet miedzianym dłutem można kamień odłupać.

Odlupac zawsze mozna, nawet drewnianym kolkiem odpowiedniej masy i uderzajac w wystajacy naroznik, problem w tym jak dlugo takie narzedzie wytrzyma i jak odciac rowny blok od reszty skaly-podloza i uzyskac rowniutka i gladka powierzchnie. Najciekawsze to to ze niektore bloki waza 1600 ton, nie kilogramow. Np. w Baalbek.

No to że miedź nie to oczywiste bo jest zbyt miękka. Pierwszy raz słyszę taką teorię.
Mówisz bardzo ogólnikami, więc to nic nie wnosi do dyskusji, która i tak zeszłą na boczny tor.
Proponował bym do niej wrócić. Dlaczego uważasz, że KH>GH to wynik fałszowania testów? Podczas oznaczania KH jak już pisałem określa się jej zasadowość, bo HCl reaguje ze wszystkimi węglanami, nie tylko wapnia i magnezu. pH także nie wychodzi poza skalę, bo jest trzymane w ryzach przez choćby rozpuszczony CO2. Jak wiadomo w wodzie istnieje zależność między CO2, pH a KH.
Na potrzeby akwarystyki musimy określić jednak zasadowość, a nie konkretnie twardość bo interesuje nas ogólna zawartość węglanów.

Pisze okolnikami gdyz nie da sie tego wyjasnic bez szczegolowego opisu technologii ktora dopracowuje.
Tak w skrocie to dodam jedynie ze wiekszosc skal powstawala na przestrzeni kilku tys. lat a nie milionow, jak podaja geolodzy.
Mozna ten proces skrocic do mniej niz miesiaca.
Ale moze zaniechajmy ten temat bo jak pisalem nie moge nic wiecej dodac.

A tak ogolnie to nie wiem dlaczego wylecialo mi z glowy wczesniej, to to ze KH jest czescia GH i chocby z tego powodu nie moze byc wyzsze.
Czyli jak masz wszystkich jonow np. 100ppm to weglanowych nie moze byc wiecej niz te 100ppm. Moze byc tylko mniej.

Ale metoda na oznaczanie KH kwasem solnym tego nie uwzględnia i usuwa jednakowo wszystkie węglany, a nam akwarystom właśnie o nie chodzi. Wspomniałem już, że w takim przypadku oznaczamy bardziej zasadowość niż twardość.

Tak z ciekawości to kim jesteś z wykształcenia? Prowadzisz badania na uniwerku czy prywatnie?

(30.05.2015, 18:34)Piczu14 napisał(a):  Ale metoda na oznaczanie KH kwasem solnym tego nie uwzględnia i usuwa jednakowo wszystkie węglany, a nam akwarystom właśnie o nie chodzi. Wspomniałem już, że w takim przypadku oznaczamy bardziej zasadowość niż twardość.

Tak z ciekawości to kim jesteś z wykształcenia? Prowadzisz badania na uniwerku czy prywatnie?
Prywatnie, wiec nie sa to typowe badania.
Co do wyksztalcenia to nie ma ono znaczenia, papier wszystko przyjmie, wiele czego mnie uczyli okazalo sie zwyklymi bajkami, a zawodow mam kilkanascie. :-)
Chyba dzieki temu udalo mi sie skojarzyc wiele kompletnie roznych elementow z roznych dziedzin w jedna calosc.

Dziś nauka poszła tak do przodu, że aby obalić istniejące idkrycia trzeba być albo geniuszem albo dysponować ogromną kasą Smile Więc ciężko rzucać argumentami nie mając ich czym poprzeć nie jest zbyt wiarygodne.

Cala nauka nie opiera sie na wiedzy i faktach, tylko na teoriach.
Kazda nowa teoria jest pochodna wczesniejszej , wiec jesli chocby jedna z nich jest bledna, to cala dalsza reszta jest bledna.
Jak wiemy z historii bylo juz setki blednych teorii, wiec prawdopodobienstwo ze jest jeszcze wiele blednych teorii oficjalnie uznawanych za poprawne.
Sadze ze ok. 40% to bajki powstale z innych bajek.

Teoria o dlutach miedzianych do obrobki kamienia jest pochodna teorii o rozwoju ludzkosci od kamienia lupanego poprzez epoki; miedzi, brazu, zelaza, itd. az do dnia dzisiejszego, oraz teorii archeologicznych datowania np. wieku piramid i innych starozytnych budowli.
Jesli by brac pod uwage archeologiczne teorie, to dzien dzisiejszy dla przyszlych pokolen moze sie okazac epoka kamienia lupanego, jesli cala cywilizacja legnie w gruzach i przetrwaja jedynie "dzikie" plemiona np. z Amazonii.
Nasze dzisiejsze osiagniecia technologiczne (samochody, komputery itp.) znikna kompletnie z powierzchni ziemi w ciagu kilkuset lat.
Taki archeolog z przyszlosci odkopujac dzisiejsze szczatki i narzedzia plemion Amazonskich, na podstawie takiej teorii uzna je za 10000 lat starsze od znalezionego na terenie Szwajcarii zlotego zegarka, choc faktycznie powstaly w tym samym czasie.
Albo np. archeolog trafi na ruiny solidnie zbudowanego kamiennego budynku Muzeum Narodowego i znajdzie tam narzedzia kamienne, posagi, itp. artefakty kolekcji i bedzie sie dziwil jak tacy prymitywni ludzie mogli wybudowac tak wyrafinowany architektonicznie budynek i rzezbic w kamieniu. :-)
Jak znasz angielski to w linku jest sporo ciekawych informacji, glownie o np. marmurowych posagach robionych jak odlew puste w srodku, lub marmurowych filarach-kolumnach ze stalowym zbrojeniem w srodku, czy tez egipskich posagach i monumentach z ktorych zluszcza sie kilkucentymetrowa warstwa litego (mozna by powiedziec lanego) granitu.
Tego nie znajdziesz w ksiazkach, bo jest, albo zbyt trudne do wyjasnienia, albo niewygodne dla wladz i pospolstwo nie powinno o tym wiedziec. :-(

https://www.youtube.com/watch?v=VurOZ7tvtvQ

Skocz do: