• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Mam akwarium 100l i od jakiegoś czasu walczę z rybią ospą. Kupiłam preparat i dozuję go zgodnie z instrukcją. Po podmianie wody, co tez jest wymagane jak napisali dodaję jeszcze dwa pomocnicze preparaty ale choroba się nie poddaje. Na razie nie mam ofiar śmiertelnych i plamki z rybek "jakby" znikają ale po krótkim czasie powracają. Co mam robić?

Mery, takich tematów jest tu mnóstwo, wystarczy poszukać

http://www.akwaswiat.net/tutaj-zadajemy-...-4077.html

Z córką założyliśmy akwarium - najpierw woda, filtr, napowietrzanie, bakterie, po tygodniu roślinki, po następnym tygodniu rybki - stopniowo po kilka dziennie: neony czerwone, gupiki, kirysy, glonojad. Jakieś 8 dni po zarybieniu na neonach pojawiły się białe kropki - z wszelkich opisów wynikało że to ospa, pobiegłem do sklepu - doradzili zieleń malachitową, wlałem wczoraj wieczorem (dawka według przepisu), a dzisiaj rano już po neonach. Wyczytałem na którymś blogu że neony nie znoszą zalecanych dawek leków, że trzeba in dawać niższe niż zalecane przez producenta - proszę o opinie i porady bo coś z neonami mi nie idzie.

Gordon napisał(a):Z córką założyliśmy akwarium - najpierw woda, filtr, napowietrzanie, bakterie, po tygodniu roślinki, po następnym tygodniu rybki - stopniowo po kilka dziennie: neony czerwone, gupiki, kirysy, glonojad. Jakieś 8 dni po zarybieniu na neonach pojawiły się białe kropki - z wszelkich opisów wynikało że to ospa, pobiegłem do sklepu - doradzili zieleń malachitową, wlałem wczoraj wieczorem (dawka według przepisu), a dzisiaj rano już po neonach. Wyczytałem na którymś blogu że neony nie znoszą zalecanych dawek leków, że trzeba in dawać niższe niż zalecane przez producenta - proszę o opinie i porady bo coś z neonami mi nie idzie.

moje neony też miały ospę dałem ICHITOSAN według zaleceń producenta i im nic nie było żyją do tej pory

Jak się ustrzec przed ospą rybią??
Za odpowiedzi z góry dziękujeBig Grin

Wiem że chemia szkodzi ale w tym przypadku może pomóc...Kup jakiś środek z Sery, Tetry bądź Topicala. Mi na przykład pomogła akryflawina!...

a mi pomogło MFC tropical
po paru dniach ospy nie było

Wystarczy troszke sie rozglądnąćSmile mam nadzieję że po ospie nie bedzie sladuSmileSmile

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

To chyba zapomnieli napiać że nie można mieszać 1 preparatu z innymiBig Grin

wikiii napisał(a):a mi pomogło MFC tropical
po paru dniach ospy nie było

też używam MFC, ale to działa tylko na niektóre ryby Smile

GG: 6306572 :*

Skocz do: