• 9 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane

na youtube jest coś takiego wpisz tarło i tam powinieneś coś znaleść.

Sprytnie

Mam http://video.google.pl/videosearch?hl=pl...a=N&tab=wv#

Pierwszym zwiastunem tarła jest zachowanie samca. Pływa on dookoła samicy usiłując ustawić się przed nią w poprzek. W pierwszej fazie samica zwykle nie jest gotowa do tarła, toteż celowo ustawia się głową przy szybie akwarium lub przy kamieniu, aby uniemożliwić samcowi wpłynięcie przed nią. Właściwa faza tarła rozpoczyna się, gdy samica zaczyna pływać po dnie akwarium oraz wzdłuż szyb i liści roślin. Samiec bezustannie podąża za samicą, usiłując ją wyprzedzać. W pewnej chwili samica zatrzymuje się na dnie. Samiec ustawia się wtedy przed nią w poprzek i wsuwa swą płetwę piersiową pod wąsikami partnerki. Teraz samiec kładzie się na boku brzuchem w jej stronę i następnie wygina się w kształcie litery ,"S". Samiec drży cały i wypuszcza mlecz. Potem następuje rozłączenie się pary. Samica leżąc na dnie układa swoje płetwy brzuszne w "kieszonkę", do której następnie składa 2 do 5 ziaren ikry. Po wykonaniu tej czynności rusza do przodu i pływa po akwarium poszukując miejsca dogodnego do złożenia ikry. Są to kamienie, szyby akwarium, rośliny. Miejsce jest najpierw dobrze sprawdzane wąsikami, a następnie samica ruchami ciała przyciska się do wybranego punktu i przykleja ikre

W trakcie składania ikry saŹmiec przeszkadza samicy chcąc kontynuować tarło. Bezpośrednio po przyklejeniu tych ziaren ikry tarło trwa aż do wyczerpania się zapasu ikry u samicy. Przeciętnie z jednego tarła uzyskiwałem około stu młodych

maniuch napisał(a):Przeciętnie z jednego tarła uzyskiwałem około stu młodych

Skąd to skopiowałeś ?? ciekawy temat

peter10 napisał(a):
maniuch napisał(a):Przeciętnie z jednego tarła uzyskiwałem około stu młodych

Skąd to skopiowałeś ?? ciekawy temat

http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a112/a112,2.html

No wielkie dzięki jak na razie
Nie zbyt dobrej jakość są te filmiki
samica jest na prawdę gruba a samce ją ganiają
Będę śledził całą akcję

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

Może ktoś udzieli mi jakieś cenne wskazówki ??
Coś tzreba zrobić???

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

Mateuch01 napisał(a):Może ktoś udzieli mi jakieś cenne wskazówki ??
Coś tzreba zrobić???

masz wszystko wypisane w tym linku co go dałem w pośćie 8

Teraz to tylko czekaj

życzę udanego tarła.

Sprytnie

Skocz do: