29
a czy jeśli samiec pływał w akwa ogólnym z samicą to będzie tarło czy się do niej przezwyczjaił
i ja mam w worku po kupowaniu ryb rybe tam fgdzie jest samie na takim forum pisało że trzeba 2 dni tak czymać i będzie tarło czy to prawda.
czy morz samiec się przyzwyczji.
3
Technika przeprowadzania rozrodu jest łatwa. Woda powinna być odstała, miękka (5-6°n) i lekko kwaśna (pH 6-6,5). Bojowniki są rybami ciepłolubnymi, toteż trzymamy je w temperaturze 22-25°, a przy tarle podwyższamy ją do 25-30°. ALBO
Do tarła należy przygotować płytki, dobrze zarośnięty, jasno oświelony zbiornik o pojemności minimum 40 litrów. Samiec buduje spore pieniste gniazdo na powierzchni wody. W czasie budowy gniazda napastuje samicę i ta jeśli nie ma się gdzie ukryć może zginąć. Po tarle należy szybko usunąć samicę ze zbiornika, jeśli tego się nie zrobi, może zostać zabita przez samca. Jeśli zbiornik jest tak urządzony, że samica ma się gdzie schować, to mamy trochę więcej czasu na jej odłowienie.
z tego co czytam to chyba naj lepiej w osobnym baniaku je się rozmnaża,no na to wychodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2008, 23:08 {2} przez
maniuch.)
5
rybiasz - 1. pisz po polsku 2. na litość boską, nie można trzymać ryb w plastikowych workach!!
15
rybiasz nikogo nie obchodzi to, że chcesz rozmnożyć bojowniki, a już na pewno najmniej obchodzi to same w/w ryby. Możesz stawać na uszach, a jak się nie będą chciały rozmnażać to nic z tego nie wyjdzie. Skoro czytałeś na jakimś forum jak je rozmnażać to po co pytasz?? Możesz stworzyć im "książkowe" warunki, a i tak nic z tego nie wyjdzie. Co wtedy?
Tak przy okazji pokaż mi to forum na którym pisze, żeby samice wsadzić do wora..
1
Cześć.Mam parę pytań dotyczących rozmnażania bojowników i ich młodych rybek:
1)Czy ikra zostanie zjedzona?
2)Czy samiec po porodzie może zabić samicę(coś takiego słyszałam)
2)Czy młode rybki trzeba przenieść do innego akwa?
3)Czym karmić młode rybki?
23
1) Nie samiec jak już może ją przenosić z podłoża akwarium do gniazda.
2) po rozrodzie trzeba jak najszybciej odłowić samice bo inaczej zostanie zabita ponieważ samiec chroni ikrę i nikt do niej podpływać nie może.
3) Zdarza sie tak że mą być ze samcem ale ja raczej odławiałem bezpieczniej
4) Ja karmiłem pokarmem dla narybku pójdziesz do sklepu i poprosisz o pokarm dla narybku albo jak masz pokarm w płatkach to zetrzyj go na proszek.
życzę powodzenia w rozmnażaniu bojowników ;]
Kaliber 44, Paktofonika [*]Magik[*]
300l - Ameryka Południowa Pawiookie
http://www.akwaswiat.net/-300l-ameryka-p...5924-3.htm
www.Pawiookie.pl
20
1 Nie zostanie zjedzona trzeba wyłowić tylko samiczkę.
2 Może dlatego jak wyżej napisałem trzeba wyłowić samicę po złożeniu ikry.
3 Nie trzeba samiec się nimi opiekuje a jak wyklują się i będą pływać należy wyłowić z akwarium samca.
4 Pierwotniakami tzn. zieloną wodą póżniej najlepiej węgorkami mikro
5. Mam nadzieję że pomogłem rozmnożyłem bojowniki nie raz

pozdrawiam i życzę sukcesu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.06.2008, 11:12 {2} przez
Morilek.)
23
www.Pawiookie.pl
20
Oczywiście miałem około 200 sztuk w trzech akwariach po 80l
23
No i bardzo fajnie mi sie mnożyły i nie miałem gdzie trzymać dobrze że mój wieżowiec to sami akwaryści to mieli wolne akwaria i musiałem od nich pożyczać
www.Pawiookie.pl