• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Zacznijmy od tego, że masz zbyt dużo ryb jak na tak małe akwarium
Przelicznik - 1 litr wody na 1 cm ryby (bez ogona). Zestaw ryb też nietrafiony.

Po drugie - unikaj trzymania roślinek w doniczkach. Przy wsadzaniu roślin do akwarium należy nawet usunąć w miarę dokładnie tą dziwną gąbkę, w której są przetrzymywane.

Po trzecie - żwirek przed wsypaniem do akwarium należy porządnie wypłukać i wsypać go tyle, żeby roślinki miały gdzie rozwinąć system korzeniowy - czyli wspomniane 3cm.

Po trzecie - jaki kolor ma powstający meszek - najprawdopodobniej to glony. Jeśli zielony to w sumie dobrze.

Witam to mój pierwszy post na forum :-)Sprawa jest taka kupiłem sobie zestaw akwariowy 112 litrów akwarium, grzałka 100W hailea i tej samej marki filtr BT700, wszystko jest w sumie fajnie, tylko jest problem z wodą-jest troche mętna, jest o wiele lepiej niż na samym początku, dałem do wody bio kultury sera nitrivec i sera aquatan, czy mam wymieic wkład filtra żeby sobie lepiej radził??

Załączone pliki Miniatury

Akwa dojrzewa. Musisz spokojnie poczekać. Tylko nie wiem czy rybkom będzie pasowała woda, w której mogą się szybko zmieniać parametryBig Grin
Poczekaj tydzień ...no może 2 tyg i będzie kryształ.
Oczywiście podmianiaj wodę co tydzień(20%).
Powodzenia

tjaaaaaaa......

Obsadę już mam w akwarium czyli gupiki, mieczyki, molinezje, kiryski i glonojady, narazie widzę że tryskają życiem - zwłaszcza podczas karmienia :-)

Jeżeli nic im nie jest, to tylko czekaj. Nie dawaj chemii.
Powodzenia

tjaaaaaaa......

Dziękuje i pozdrawiam :-)

wypłukałeś żwir?

Oczywiście że tak, mi się wydaje że to filtr może sobie nie radzić, kiedyś miałem akwarium i miałem aquaela i tam takich problemów nie miałem była zupełnie inna gąbka niż w tym, po restarcie akwarium po nocy woda była kryształ, a tutaj niewiem o co chodzi, może jestem za bardzo nie cierpliwy ;-)

Kwestia niedojrzałego akwa.
Ten żwir można godzine płukać, a i tak syf będzie. Musisz czekać...a tak, poza tym, to filtry aquaela są świetne.
Powodzenia

tjaaaaaaa......

Jak długo jest zalane akwarium?
Pozostaje CI tylko czekać.

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Skocz do: