3
BETTAmaniak napisał(a):Agneska napisał(a):Urodziły się... jedna samica z samcem pod gniazdem się...kotlują. Druga samiczka w osobnym rogu czeka zazdrosna. Jak się skończy przeniosę samiczki da 13l , a jak się wylęgna to do 13l. dam młode ,a samiczki i samca spowrotem do 25l.
Co z jedzeniem??
Witam, Agnesko, nie martw się o jedzenie. Ryby mogą przez kilka tygodni obejść się bez jedzenia, więc nic się nie powinno stać. U mnie teraz samiec 2 dni temu zaczął budowę gniazda, obecnie nabiera kształtu
. Wreszcie zrozumiałam te paski: samice zadowolone i zrelaksowane mają ubarwienie "normalne", paskami poziomymi pokrywają się w czasie podniecenia, zaś paski pionowe pokazują strach. U mnie obie są normalnie ubarwione, po podpłynięciu samca zmieniają się (paski poziome), a jak samiec je przegoni (na razie nie dopuszcza nikogo pod gniazdo) mają paski pionowe.
Pozdrawiam gorąco i czekam na posty!
Małe się wykluły wczoraj rano. Są słodkie. Ile one rosną ??
3
Acga, i napisze jeszcze jedno. Znalazłam na podanej stronie : Jak zawsze w przypadku filtracji, tak i tutaj trzeba brać pod uwagę liczbę ryb i roślin w zbiorniku. Ja z zasady ograniczam mioty, tak, aby nie mieć do wychowania więcej niż 30 rybek, wykorzystuję zbiorniki nie mniejsze niż 25 litrów i zapełniam je roślinami - dzięki tym zabiegom nie muszę używać filtra.
Ja mam akwa 25l. , a małych więcej niż 30 nie będzie. Spokojnie dadzą radę w 25l.
3
Jak czyścić wogę ,jeżeli :
Higiena i czyszczenie zbiornika
W początkowym okresie swojego życia młode bojowniczęta są wrażliwe na zmiany parametrów wody, podmian należy więc dokonywać bardzo ostrożnie. Są nawet hodowcy, którzy w ogóle nie podmieniają wody w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Niektórzy sugerują też, aby nie podmieniać wody bezpośrednio po karmieniu, bowiem zmiana ciśnienia może powodować problemy z pęcherzem pławnym. Jednak niezależnie od tego, ile razy i kiedy dokonujemy podmian, należy pamiętać, aby podmieniana woda miała zbliżone parametry i podobną temperaturę do tej znajdującej się w akwarium. Wyrównanie temperatur jest szczególnie ważne w zimie, szczególnie jeśli nie odstawiamy wody (bo np. używamy filtra węglowego lub uzdatniacza). Najprostszy sposób na podgrzanie to dodanie nieco gorącej wody przegotowanej (nie z kranu!). Zgodność temperatury można sprawdzić porządnie, przy pomocy termometru, albo "po chłopsku" - palcem
Do czyszczenia dna w mniejszych akwariach polecam 100ml strzykawkę z zamocowaną rurką; jest to sposób powolny i nieco upierdliwy, ale skuteczny - a na dodatek unika się "wyczyszczenia" akwarium nie tylko z kupek, ale i samego narybku. Strzykawka z rurką sprawdza się też jako przyrząd do punktowego podawania pokarmu, najpierw w miejscach, gdzie zbierają się rybki, a później (nawet już w trzecim tygodniu życia) również poszczególnym, mniej zaradnym osobnikom.
^^Ten tekst mówi o czyszczeniu zbiornika.Moje bojki mają 3 dni , ale woda straszne śmierdzi a na powierzchni są rozkladające się resztki pokarmu. W akwarium jest zamątowany filtr jak i grzałka. Nie włącze filtra-on może je wciągnąć !!! Wody też nie wyciągne kubkiem/rądelkiem itp. bo na powierzchni całego akwa są młode w odstępach uniemożliwiających tę czynnosć. Co mam robić ?? Boję się,że zajdą procesy gnilne...
0
Agneska napisał(a):Jak czyścić wogę ,jeżeli :
Higiena i czyszczenie zbiornika
W początkowym okresie swojego życia młode bojowniczęta są wrażliwe na zmiany parametrów wody, podmian należy więc dokonywać bardzo ostrożnie. Są nawet hodowcy, którzy w ogóle nie podmieniają wody w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Niektórzy sugerują też, aby nie podmieniać wody bezpośrednio po karmieniu, bowiem zmiana ciśnienia może powodować problemy z pęcherzem pławnym. Jednak niezależnie od tego, ile razy i kiedy dokonujemy podmian, należy pamiętać, aby podmieniana woda miała zbliżone parametry i podobną temperaturę do tej znajdującej się w akwarium. Wyrównanie temperatur jest szczególnie ważne w zimie, szczególnie jeśli nie odstawiamy wody (bo np. używamy filtra węglowego lub uzdatniacza). Najprostszy sposób na podgrzanie to dodanie nieco gorącej wody przegotowanej (nie z kranu!). Zgodność temperatury można sprawdzić porządnie, przy pomocy termometru, albo "po chłopsku" - palcem
Do czyszczenia dna w mniejszych akwariach polecam 100ml strzykawkę z zamocowaną rurką; jest to sposób powolny i nieco upierdliwy, ale skuteczny - a na dodatek unika się "wyczyszczenia" akwarium nie tylko z kupek, ale i samego narybku. Strzykawka z rurką sprawdza się też jako przyrząd do punktowego podawania pokarmu, najpierw w miejscach, gdzie zbierają się rybki, a później (nawet już w trzecim tygodniu życia) również poszczególnym, mniej zaradnym osobnikom.
^^Ten tekst mówi o czyszczeniu zbiornika.Moje bojki mają 3 dni , ale woda straszne śmierdzi a na powierzchni są rozkladające się resztki pokarmu. W akwarium jest zamątowany filtr jak i grzałka. Nie włącze filtra-on może je wciągnąć !!! Wody też nie wyciągne kubkiem/rądelkiem itp. bo na powierzchni całego akwa są młode w odstępach uniemożliwiających tę czynnosć. Co mam robić ?? Boję się,że zajdą procesy gnilne...
3
Raczej nie napisałeś nic nowego...^^
33
Cześć, jakiś tydzień temu mój samiec bojownika zaczął budować gniazdo i obecnie zajmuje ono 1/3 akwarium (82 l, gupiki + bojowniki).
Mam 2 samiczki, niebiesko-chabrową Klaudię i ultramarynową Mariannę z czerwonymi płetwami. Klaudia nie reaguje na zaloty samczyka (Mateuszka

), tylko pływa łebkiem w dół (pozycja uległa), natomiast Marie jest wyraźnie podniecona. Pokrywa się paskami poziomymi na widok samca, pokazuje uległość i kokietuje go. On odpowiada jej dumnym wyprężeniem płetw (już mu odrosły-stracił prawie 1/2 płetw
w wyniku pogryzienia przez p. Agassiza), odchyleniem pokryw skrzelowych i podpłynięciem pod gniazdko. Marie ma już bardzo wybrzuszoną "pierś" (?), niestety, nie wiem, czy to ikra, czy co innego.
Może mi ktoś odpisać, kiedy mogą złożyć ikrę? Dzięki, pozdrawiam

!
9
kiedys tez miałem bojowniki i wiele o nich czytałem w jakims artykule spotkałem sie z czyms takim ze wiekszosc bojownikow nie jest zdolna do rozrodu. ale mu dałes imie
ERROR 404
67
Jest to dojrzewanie ikry u samicy (naturalne) za niedługo powinno być tarło
33
Cześć, wczoraj zauważyłam, że w gnieździe "coś jest"

. Na liściach nadwódki trójkwiatowej wiszą takie małe, półprzeźroczyste kuleczki, średnicy ok. 2 mm, z ciemnym środkiem. Jest ich co najmniej 6, przynajmniej tyle powierzchownie się przypatrując policzyłam. Czy to ikra

? Pozdrawiam!
67
czy to nie są małe rybki?? masz szkło powiększające?? jeżeli to są rybki to wyłów samca