Sonda: co?
Easy-Life EasyCarbo
JBL BioCO2 Vario Set kompletny zestaw CO2 z dyfuzorem Vario Reaktor
    Wyniki sondy

• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CO2 - zestawy, pytania sprzętowe, dobierz właściwe rozwiązanie do swojego akwarium

Kiedyś tego użyłam (z dyfuzora korzystam do dzisiaj). Nie mam nic do zarzucenia temu produktowi i faktycznie w 60-litrowym akwarium działał nieprzerwanie przez półtora miesiąca. Jedyną jego wadą jest cena. Bimbrownia wychodzi kilkakrotnie taniej.
Jeśli już decydujemy się na CO2 to z reguły najpierw instalujemy odpowiednią ilość oświetlenia i wtedy CO2 podajemy ciągle w celu zapewnienia dobrego wzrostu roślin. Można oczywiście przerwać dozowanie CO2 ale trzeba wtedy również zmodyfikować nawożenie i liczyć się z wolniejszym wzrostem roślin.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):Kiedyś tego użyłam (z dyfuzora korzystam do dzisiaj). Nie mam nic do zarzucenia temu produktowi i faktycznie w 60-litrowym akwarium działał nieprzerwanie przez półtora miesiąca. Jedyną jego wadą jest cena. Bimbrownia wychodzi kilkakrotnie taniej.
Jeśli już decydujemy się na CO2 to z reguły najpierw instalujemy odpowiednią ilość oświetlenia i wtedy CO2 podajemy ciągle w celu zapewnienia dobrego wzrostu roślin. Można oczywiście przerwać dozowanie CO2 ale trzeba wtedy również zmodyfikować nawożenie i liczyć się z wolniejszym wzrostem roślin.

dziękuje za konkretną odpowiedz.

gg:4770750
Smile 

Witam!
Słuchajcie , otrzymało mi sie w prezencie zestaw Ferplast CO2 energy classic. Niestety w zestawie nie ma instrukcji (jakiś wybrakowany mi sie trafił) Wiecie może co i jak? za tydzień rusza mój baniaczek po kilku latach przerwy. Czy ten zestaw wystarczy na 240l? i czy lepiej dokupić do niego standardowa butle co2 z reduktorem?
Pozdrawiam Smile
Question 

Witam (rośliny 3 żabienice-15cm ok 6l iści, lotos tygrysi ok. 20cm 6 liści, mech jawajski-niewielka garść) -takie rośliny kupiłem w sklepie

Chciałem się dowiedzieć, czy na takie akwarium wystarczy nawożenie co2 metodą z niskosprężonej butli co2 ("taki większy dezodorant"), którą wypełniam dzwon dyfuzyjny(dzwon mam kupiony w sklepie jest wielkości szklanki). Jeżeli tak to taki dzwon wystarczy raz dziennie napełnić - rano, czy trzeba uważać żeby na noc był pusty (wypełniony wodą a nie gazem), jak szybko powinien z niego rozpuszczać się gaz do akwarium , czy można taką butlę zastąpić domową bimbrownią - jeżeli tak to w jakiej ilości wytworzyć zacier, czy może lepiej przejść na dyfuzor w formie jakiejś kostki, która by go rozpuszczała na małe bąbelki a może podłączyć do filtra wewnętrznego zamiast wężyka, który doprowadza do filtra wodę?, czy warto kupować testy ph,kh itd.
Bardzo byłbym wdzięczny jeżeli ktoś ma w tym przypadku inną sprawdzoną metodę, żeby nią podzielił się. Chętnie przyjmę jakieś wskazówki odnośnie tego tematu.
Pozdrawiam!

Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-fauna: ok 50 szt. rozbory, neony i denne ok.15
zbrojniki, kiryski, otoski, kosiarki, krewetki
-dużo roślin

Witam na forum,

Jeśli myślisz o podawaniu CO2 w akwarium najpierw napisz jakie masz oświetlenie. Podawanie CO2 przy słaby oświetleniu mija się z sensem.
Te aerozole z CO2 to lipa, nie warto. Chyba nie wierzysz że napełnienie dzwonu wystarczy dla akwarium o 150 l pojemności.
Przy tak dużym akwarium może nawet bimbrownia mieć problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości CO2 wtedy tylko butla.
Poszukaj na forum takich pytań było setki.
Parametry wody są ważne, ale napisz coś więcej co masz w akwarium: ryby, rośliny.

Pozdrawiam

Rośliny do życia potrzebują CO2. Zwykle w wodzie jest go za mało, dlatego podawanie tego gazu jest potrzebne. Nie ma co podawać przepisów metodą "na oko". Jest łatwy sposób na obliczenie zawartości CO2 w wodzie.
Istnieje zależność między pH i twardością węglanową (KH) a ilością dwutlenku węgla. W necie jest sporo kalkulatorków obliczających to.
Wystarczy mierzyć pH i KH a ze wzoru obliczysz stężenie CO2. Jeśli prowadzisz np. dziennik w Excelu (ja tak robię) to dodaj kolumnę z pomiarem CO2 i jako zawartość wstaw coś takiego: =(3*E2*10^(7-C2)), gdzie 'E' to kolumna z zapisem pH a 'C' kolumna z zapisem KH.
Jak widać ze wzoru początkowo CO2 łatwo się rozpuszcza a w miarę zwiększania stężenia w wodzie coraz trudniej. Dotarcie do stężenia optymalnego dla roślin, czyli 20-25 ppm przy pomocy dzwonu i małej butelki nie jest łatwe. A już na pewno przekroczenie bezpiecznego poziomu dla ryb staje się niemożliwe. Dlatego według mnie można dzwon mieć napełniony przez całą dobę, bez szkody dla ryb.
Mało tego, stężenie CO2 rośnie powoli i po wznowieniu podawania upływa godzina lub więcej zanim osiągnie optymalny poziom. Natomiast rośliny po włączeniu oświetlenia potrzebują go natychmiast. Powstaje zatem rano deficyt tego gazu, co za tym idzie wahania pH i jest to gorsze rozwiązanie niż podawanie dwutlenku węgla całą dobę.
Mój wywód odnosi się do instalacji niskociśnieniowych typu dzwon czy bimbrownia. Posiadacze wysokociśnieniowej aparatury z elektrozaworami i wydajnymi dyfuzorami ustawiają program z wyłączeniem na kilka godzin w nocy.

Po pierwsze dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Mam akwarium brutto 150 litrów, w tej chwili mam oświetlenie 4 świetlówki łącznie 82 W i chcę z boku dołożyć jedną świetlówkę 18 W. Z tego co czytam wnioskuje że najlepiej by było mieć dzwon( + jeszcze założyłbym bimbrownie podłączoną do filtra wewnętrznego - z tym że tą bimbrownie wyłączałbym na noc.

Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-dużo roślin

100W oświetlenia na taką pojemność to dużo.
Tu się już zaczyna żonglowanie z nawozami i dawkowaniem CO2 bo wchodzisz w intensywną uprawę roślinek, a także glonów Smile

ale glony nie korzystają specjalnie z co2 bardziej "rośliny" prawda?

-dużo roślin
Question 

Jaka polecacie butle co2 do akwarium 112l??

Skocz do: