12.08.2009, 14:01
Toma napisał(a):Właśnie tak się zastanawiałem i wpadłem na pomysł obsady:
-Gurami mozaikowy 1+2
-Skalar 2
-pielęgniczka kakadu 1+2 lub barwniak czerwonobrzuchy parka
-stadko razbor ( tu liczę na waszą ocenę ile mogę ich wpuścić)
-5 kirysków pstrych lub panda
-2 zbrojniki niebieskie lub otoski
-może bocje siatkowane
Co myślicie o takiej obsadzie? Czy będzie dobra? Co zmienić?
P.S. Bardzo podoba mi się akwarium i obsada 200l Kejdi. Ma taki fajny klimat.
Toma napisał(a):A jakby zestawić coś w tym stylu co napisałem z obydwu biotopów?Proszę bardzo :
-Gurami mozaikowy 1+2 - ok
-Skalar 2 - jak bardzo chcesz to ok (te skalary już chyba u Ciebie są, prawda ?)
-pielęgniczka kakadu 1+2 lub barwniak czerwonobrzuchy parka - jak bardzo chcesz to ok
-stadko razbor ( tu liczę na waszą ocenę ile mogę ich wpuścić) - 20
-5 kirysków pstrych lub panda - ok (zdecyduj się na jeden gat ryb przydennych w większej ilości - albo kiryski albo bocje + ewentualnie 2 zbrojniki)
-2 zbrojniki niebieskie lub otoski - otoski Ci w tym akwarium zginą ale jak chcesz to ok.
-może bocje siatkowane - w żadnym razie. Nie myl bocji siatkowanych z pręgowanymi. Siatkowane rosną duże, tak jak wspaniałe - moim zdaniem nawet szybciej. Pręgowane polecam w ilości ok 10 szt - zamiast nich możesz dać 10 szt kirysków. (wszystko oczywiście w obrębie 1 gatunku)
Ogólnie popieram propozycje Pierota.
Jeśli chodzi o skalary, to 6 szt przy wpuszczaniu młodych. Docelowo jedna para (samiec i samica). Jeśli skalary są już dorosłe i nie chcesz się z nimi rozstawać, to zostaw.
Sama na początku zrobiłam miks a później żałowałam. W sumie jednak rygorystyczne trzymanie się kontynentów w kwestii obsady nie ma większego znaczenia.