22.09.2009, 14:56
dawid2b napisał(a):Cierpliwość to podstawa. Ile akwarium ma litrów? Jakieś testy by się przydały, masz za duże stężenie azotanów, fosforanów lub/i żelaza w wodzie. Już nie będę Ci pisał co może być tego przyczyną, poczytaj.
Częste podmiany powinny pomóc, lepiej podmieniać częściej, w mniejszych ilościach niż rzadziej w większych. Robisz dobrze. Jak rosną Ci rośliny? Bo to one są Twoim głównym sprzymierzeńcem w walce z "tym czymś". Może być tak, że masz tak dużą masę roślinną, masz niedobór jednego z makro-składników co bezwzględnie wykorzystują glony. Testy raczej są niezbędne żeby poznać przyczynę pojawienia się zielenic.
Akwarium 126 L.
PH - 6,8
GH - 15
KH - 6
NO3 - 20
NO2 - 0
Od tygodnia do zbiornika podawany jest CO2 (pisałem wcześniej) nie stosuję innych nawozów. Rośliny rosną w miarę dobrze, najlepiej wąkrota.
Roślin było bardzo dużo, jednakże po ostatnich porządkach byłem zmuszony wywalić część do śmieci, bo były całkowicie porośnięte glonami (kilka moczarek, kabomb i niektóre liściaste).
Podmiany jak pisałem robię codziennie po 10 L. Mam nadzieję, że wielkość podmiany wystarczająca, nie chcę robić większych z obawy o krewetki.