26.11.2010, 01:01
(26.11.2010, 00:40)matuś napisał(a): hejka jestem zielona w kwestii akwarystyki namawialy i prosily mnie dzieci zbierały w skarbonce pieniazki bo chciały rybki no to kupiliśmy zbiornik aquael 54l filtr fan 1 pokarm tropical ichtiovit na przemian z biovit obsada :zbiornik musi ok 2-3 tygodni dojrzewać z włączonym filtrem 24/7 i dopiero po tym okresie wpuszcza się rybki
2 slimaki
5 kirysków
2 glonojady
5 neonów
3 danio
3 mieczyki
i 3 z ogonkami jak pawie oczko nie wiem jak sie nazywaja nie pamietam raczej
byly jeszcze molinezje ale...........
przez 3 tyg bylo ok zbiornik zakladany pod wskazowkami sklepu zoologicznego i przez ten okres ok a dzis w nocy 2 teraz 3 zasnely woda zmieniana co tydzien 30% napowietrzacz chodzi temp wody 25 stopni ph nie znam cos zaczelo sie dziac a nic nie rozbilam ale rybki plam nie maja tak jak by im cos w wodzie sie dzialo ledwie plywaly wzielam podmianke wody strzelilam dzisiaj bo do jutra juz nic nie byloby rybek ozyly troche ale co dalej cos robie zle ale nie wiem co roslinki zrobily sie dziurkowane listki i czarne pomózcie mam zmienic piasek i rosliny wszystko od nowa zrobic dzieciaki [placza a matka zielona trzeba bylo najpierw poczytac
obsada tragiczna na taki litraż
więc od początku:
ślimaki ok
kirysek do takiego akwarium to albo pigmej albo panda i 5-6 szt jednego gatunku
glonojady za małe akwarium lepiej w to miejsce 6 otosków
neonki ryba ławicowa więc nie mniej niż 8 jeśli to innesa może ewentualnie zostać inne do oddania
danio za MAŁE akwarium
mieczyki to samo
i to ostatnie to podejrzewam gupiki ale przy tej obsadzie już za dużo
proponuje takie coś
ślimaki + neonki innesa 10szt. 6otosków albo zamiast neonków pozostawić gupiki w mniejszej ilości
a ryby padają bo jest za dużo stężenie no3 a co jest spowodowane zbyt więlką ilością ryb i pewnie brakiem dojrzewania akwarium