25.02.2011, 11:21
Witam ponownie.
Niestety po restarcie akwarium pojawilo mi sie to znowu, ale teraz wiem ze nie sa to glony tylko plesn (pewnie gdzies, kiedys wrzucilem jakiegos korzenia do akwarium ktory zaczal plesniec i teraz zarodniki plesni sa w calym akwa ) bez wzgledu na to czy w akwarium jest korzen czy go nie ma.
I teraz pytabnie takie jak zwalczyc plesn w akwarium. Mam ja na roslinach i szybach akwarium. Moze dodatek soli niejodowanej pomoze? nie chce lac chemi zadnej.
Moze troszke danych o akwarium.
Wystartowane miesiac temu.
Swiatlo 2 x80w t5 10h .Niedlugo dokladam jeszcze 100W.
Filtracja to fluval 405 i kubelek zrobiony z beczki 70L o przeplywie realnym 2000l/h wypelniony gabka, wata i 40l keramzytu.
Parametry:
Temp. - 25 stopni C
Kh - 8
Gh - 9
Ph - 7
no3 - ok 15 do 20mg/l
po4 - ok 1mg/l teraz nie wiem bo odpalilem niedawno ten 70l kubelek i moze keramzyt pochlonol troche fosforanow
nh4 - 0
nh3 - 0
akwarium nawoze co2, potasem, kno3 , do podmian micro pg od tygodnia.
podmiany 30% tygodniowo
66% karnowka i 33% RO.
Z roslin mam rogatka , pistie. mech jawajski, rzes wodna i hygrophilia paskowana.
Ryby to 25szt neona czerwonego
6 szt proporczykowca z Kap Loez
2 zbrojniki niebieskie
1 labeo
Prosze o pomoc bo mi sie tyo rozprzestrzenia w szybkim tempie.
Niestety po restarcie akwarium pojawilo mi sie to znowu, ale teraz wiem ze nie sa to glony tylko plesn (pewnie gdzies, kiedys wrzucilem jakiegos korzenia do akwarium ktory zaczal plesniec i teraz zarodniki plesni sa w calym akwa ) bez wzgledu na to czy w akwarium jest korzen czy go nie ma.
I teraz pytabnie takie jak zwalczyc plesn w akwarium. Mam ja na roslinach i szybach akwarium. Moze dodatek soli niejodowanej pomoze? nie chce lac chemi zadnej.
Moze troszke danych o akwarium.
Wystartowane miesiac temu.
Swiatlo 2 x80w t5 10h .Niedlugo dokladam jeszcze 100W.
Filtracja to fluval 405 i kubelek zrobiony z beczki 70L o przeplywie realnym 2000l/h wypelniony gabka, wata i 40l keramzytu.
Parametry:
Temp. - 25 stopni C
Kh - 8
Gh - 9
Ph - 7
no3 - ok 15 do 20mg/l
po4 - ok 1mg/l teraz nie wiem bo odpalilem niedawno ten 70l kubelek i moze keramzyt pochlonol troche fosforanow
nh4 - 0
nh3 - 0
akwarium nawoze co2, potasem, kno3 , do podmian micro pg od tygodnia.
podmiany 30% tygodniowo
66% karnowka i 33% RO.
Z roslin mam rogatka , pistie. mech jawajski, rzes wodna i hygrophilia paskowana.
Ryby to 25szt neona czerwonego
6 szt proporczykowca z Kap Loez
2 zbrojniki niebieskie
1 labeo
Prosze o pomoc bo mi sie tyo rozprzestrzenia w szybkim tempie.