16.03.2011, 23:04
Witam. Potrzebuję pomocy w związku ze zmasowanym atakiem glonów nitkowanych który utrzymuję się od kilku tygodni. Co powinienem zrobić bo uważam, że każde akwarium jest trochę inne więc w każdym trzeba zrobić coś innego. Oto potrzebne informacje:
-Akwarium 96l założone 21.09.2010r podłoże piasek kwarcowy
-temp 25C
-Oświetlenie 3 x Osram 865 18W które świecą od 13 do 21
-Sprzęt: Filtr Aquaszut 550 z dwoma wkładami -pierwszy włóknina a drugi ceramika i grzałka Elite 150W
- Obsada:
20x Neon Innesa
3x Prętnik Morelowy
6x Kirysek Spiżowy
Jedna Ampularia
- Rośliny:
Moczarka Kanadyjska
Kabomba
Jakieś dwa rodzaje zwartki
Alternathera REINECKII
BACOPA MONNIERI
CERATOPTERIS CORNUTA
SPIKY MOSS
HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA
ROTALA ROTUNDIFOLIA
HYGROPHILA DIFFORMIS SYNEMA
LIMNOPHILA SESSILIFLORA
MICROSORIUM PTEROPUS WINDELOV
Nurzaniec
Co do nawożenia to tylko co2 z bimbrowni ale nie jest zbyt dokładne bo mam dyfuzor do bani. Mam przygotowany nawóz mikro i makro po 1l ale kiedy raz podałem to glonów było więcej a nie mniej więc na razie się wstrzymałem.
Podmiany staram się robić co tydzień po ok 20l a dna nie odmulam
Parametry
PH 7.5
KH 4
NO2 0.03
NO3 20
Fe 0
Poniżej aktualne zdjęcie akwarium i zaglonionego ślimaka. Dodam, że akwarium czyściłem parę godzin temu więc nie ma nitek i jest w miarę czysto. Normalnie po 2-3 dniach jest zielono.
-Akwarium 96l założone 21.09.2010r podłoże piasek kwarcowy
-temp 25C
-Oświetlenie 3 x Osram 865 18W które świecą od 13 do 21
-Sprzęt: Filtr Aquaszut 550 z dwoma wkładami -pierwszy włóknina a drugi ceramika i grzałka Elite 150W
- Obsada:
20x Neon Innesa
3x Prętnik Morelowy
6x Kirysek Spiżowy
Jedna Ampularia
- Rośliny:
Moczarka Kanadyjska
Kabomba
Jakieś dwa rodzaje zwartki
Alternathera REINECKII
BACOPA MONNIERI
CERATOPTERIS CORNUTA
SPIKY MOSS
HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA
ROTALA ROTUNDIFOLIA
HYGROPHILA DIFFORMIS SYNEMA
LIMNOPHILA SESSILIFLORA
MICROSORIUM PTEROPUS WINDELOV
Nurzaniec
Co do nawożenia to tylko co2 z bimbrowni ale nie jest zbyt dokładne bo mam dyfuzor do bani. Mam przygotowany nawóz mikro i makro po 1l ale kiedy raz podałem to glonów było więcej a nie mniej więc na razie się wstrzymałem.
Podmiany staram się robić co tydzień po ok 20l a dna nie odmulam
Parametry
PH 7.5
KH 4
NO2 0.03
NO3 20
Fe 0
Poniżej aktualne zdjęcie akwarium i zaglonionego ślimaka. Dodam, że akwarium czyściłem parę godzin temu więc nie ma nitek i jest w miarę czysto. Normalnie po 2-3 dniach jest zielono.