26.08.2011, 15:33
Ta roślinka z tyłu bardziej mi wygląda na rogatka a nie kabombę. Rogatek nie ma dużych wymagań świetlnych, natomiast kabomba przy takim świetle powegetowałaby trochę a potem zgniła. Moja była w słabej kondycji przy 0,339W/l a Ty masz 0,214W/l... więc to nie może być kabomba. Zwróć też uwagę na rozmieszczenie roślin, a mianowicie żabienica z przodu rosnąć nie powinna bo jest na dalszy plan. Roślinka z prawej to chyba hygrophila cherry leaf, ona też rośnie za blisko. Proponuję Ci hygrophilę przesadzić na tyły. Żabienica trochę nie pasuje, ale jak Ci się podoba to też lepiej by wyglądała z tyłu. Natomiast na drugim planie ładnie wyglądałyby jakieś zwartki-one nie są wymagające pod względem światła, więc powinny rosną bez problemu. Niewymagający jest też anubias, np. barteri, to na korzeń mogłabyś posadzić. No i ten żwirek, strasznie gruby. Ale to da się jeszcze przeżyć jakoś, bo jak roślinami gęsto byś obsadziła akwarium to by się tak nie rzucał w oczy. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla Twojego akwarium było by po prostu dołożenie jeszcze jednej, mocnej świetlówki. Wedy wyglądałoby naprawdę dużo lepiej i mogłabyś pomyśleć o innych, bardziej wymagających roślinach (np. trawnik- wtedy żwir nie będzie się rzucał w oczy tak bardzo jak teraz)
Z ryb to grubowarg powinien opuścić akwarium bo jest dla niego trochę za małe. Molinezje nie wadzą tak strasznie, jeśli Ci się podobają to mogą być. ( Ale ja bym je oddał).
PS: gdzie ten mech jawajski? Bo nigdzie go nie widać.
Z ryb to grubowarg powinien opuścić akwarium bo jest dla niego trochę za małe. Molinezje nie wadzą tak strasznie, jeśli Ci się podobają to mogą być. ( Ale ja bym je oddał). PS: gdzie ten mech jawajski? Bo nigdzie go nie widać.