12.09.2012, 00:34

Wymiary akwarium: profilowane typowe ( 80x(40-35)X40)
Wyposażenie;
- oświetlenie 2x24 W + 1 x 20 W
- filtracja tetra 700 + wewnętrzny z podpiętym dyfuzorem CO2 na wlocie
- ogrzewanie: grzałka z temostatem 50 W
Obsada;
- fauna :11 neon , 6 rozbora klinowa, 4 kiriski spiżowe + 3 młode+ 2 całkiem młode ok 3 mm , danio 2 szt
- flora ( wybaczcie cały czas załapuje nazwy roślin i jak je uprawiać - uzupełnie w krótkim czasie)
Podłoże: ziemia ogrodowa zmieszana z gliną, zeolitem i dolomitem, żwir bazaltowy frakcja 2-4 mm
Parametry wody:
NO3 od 15-25 mg/l
NO2 ok 0
GH ok 14 ^d
KH 6-10 ^d
pH 6,8-7
PO4 ok 0,5-1 mg/l
Długość istnienia akwarium: początek sierpnia 2012. Powstało po restarcie jak typowy low tech. Chciałbym po prostu nauczyć się jak uprawiać rośliny, zawsze miałem akwarium z naciskiem na ryby, a rośliny były dokupywane co pare miesięcy jak powiędły, pojęcia o tym nie miałem.
Żywienie ryb: mrożony wodzień, mieszanki płatkowe, staram się nie podawać codziennie tego samego.
Nawożenia roślin: od samego startu zbiornika potas w ilościach na oko, w sumie od paru dni pełne nawożenie makro i micro docelowo myślę o nawożeniu solami, butla 1,5 kg Co2 dyfuzor pod pompką wewnętrzną na wlocie ( bez filtracji).
To mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich, spodobało mi się tutaj między innymi dlatego że bardzo dużo osób utrzymuje szkiełka z ziemią ogrodową co bardzo mi odpowiada
Generalnie chce się nauczyć jak uprawiać roślinki żeby jak się uda już w wiekszym akwarium zrobić holendra a nie plantacje glonów
Na razie to rośnie bez jakiejś większej aranżacji co utne to sadze w wolne miejsce może ja jakieś 2 miesiące zaczne coś robić z aranżacją ale 80 cm długości szkiełka to malutko miejsca na korzenie, kamienie itd. wiem da sie, ale nie przy tej ilości zielska
Poniżej parę fotek od momentu zalania:
15.08.2012

21.08

5.09

i aktualne z 11.09.2012 wiadomo na początku postu
Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------
250 l do uczesania-zalane dojrzewa