10.12.2008, 23:39
Puszczyk napisał(a):Dascola! Powodzenia, i w razie potrzeby służę pomocą.Nadal nie wiem czy wlac im ta druga dawke. Nie mam dostepu do Sery bo meszkam w Anglii i rybki tez. Ten lek udalo mi sie tylko kupic wlasnie TETRE.
Bercia 289:
Skomplikowana sprawa, ponieważ posocznica to termin ogólny, określający stadium infekcji, choć czasem pojawia się w nazwie choroby (np. posocznica karpi). W odniesieniu do ryb akwariowych mówiąc o posocznicy mamy najczęściej na myśli tzw. "puchlinę wodną", wywoływaną przez bakterie z rodzaju Pseudomonas. Jest ona zaraźliwa, z tym , że owe bakterie należą do kosmopolitycznych, a sama choroba przyjmuje postać masową w zbiorniku, gdzie coś się już wali (np. ryba przkarmiona zachorowała, ale ponieważ w danym akwarium na ogół wszystkie ryby są karmione jednakowo, a więc przekarmione w tym samym stopniu, więc choroba rozprzestrzenia się szybko). Jeśli natomiast zachorowała ryba osłabiona starością, czy nowowprowadzona, "zaszczuta" sztuka, to szybkie odłowienie powinno uratować zbiornik przed katastrofą.
Mam jeszcze jeden jakis inny ale nic o nim nie wiem. Taki mi doradzili w sklepie, z ktorego pochodzi zarazona rybka. Stwierdzilam to bo po tygodniu jej pobytu u Nas nasze ryby zaczely chorowac. Wyslalam swojego chlopaka do tego sklepu i okazalo sie ze reszta ryb z tego zbiornika tez juz ma kropki.
Lek nazywa sie MELAFIX firmy API sklad to Melaleuca 1.0%