23.12.2008, 00:12
bumboo napisał(a):Maciek tak dla sprostowania wiem, co to prefiltr, wiem ze można go kupić i samemu wykonać. Wiem także ze są przeciwnicy jak i zwolennicy. Twierdze także, że w biotopie Malawi nie stosowałbym go. Prosta sprawa, jeżeli lubisz dociekać prawdy to otwórz kubeł z założonym prefiltrem po trzech miesiącach, następnie zrób to po roku. Następnie nie zakładaj prefiltra i powtórz czynność. Kurcze nie chcę się sprzeczać, jeżeli uważasz ze kawałek gąbki lub innego materiału coś zmieni to powiem Ci powodzenia. Prefiltr zamontowałbym na wężu z odpowiednimi wkładami, lub zastąpiłbym standardowy wlot koszem i to byłby prefiltr, lecz zatykać wlot szmatą w biotopie Malawi. Wiem zaraz ktoś napisze, czemu przecież jest to tylko filtr biologiczny. Dla mnie niestety tak nie powinno być, powinien on spełniać obydwie funkcje biologiczną i mechaniczną. Wiem co się w nim dzieje po trzech miesiącach bo otwierałem go a także robiłem to po ośmiu, sytuacja podobna. Widziałem także kubełki z prefiltrami z wkładem sznurowym ,gąbkowym itp. Zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy, chciałbym tylko aby opierali oni swoje wypowiedzi o zawarte doświadczenia a nie wyczytane wiadomości.
No to moje doświadczenie przed chwilą przeczytałeś. Na tej otulinie po dwóch dniach jest TYLE syfu, że aż sam jestem zdziwiony. A nie ma go za to w kubełku. W ten sposób chyba to jasne i oczywiste że częstotliwość konieczności czyszczenia kubełka się zmniejsza, czyż nie? A do tego właśnie dążymy. A rolę filtra mechanicznego zrzucamy na inny filtr. Wewnętrzny.
Poza tym, open your mind :-) Otwórz swoje myśli :-) To, że ktoś kiedyś napisał, że filtr kubełkowy może pełnić rolę zarówno filtra biologicznego jak i mechanicznego, jest świętą prawdą. Ale dopuść do swych myśli również i to, że inni napisali, że można to zrobić jeszcze lepiej. Że LEPSZYM rozwiązaniem jest zredukowanie kubełka wyłącznie do roli filtra biologicznego, i dodanie znacznie skuteczniejszego mechanicznie filtra wewnętrznego. I o to w tej całej dyskusji chodzi.
Czy uważasz, że ilość syfu mechanicznego w kubełku, zarówno z zastosowaniem dodatkowego prefiltra, jak i bez niego, będzie po 3, 8 miesiącach taka sama?
Maciek
--- Biegnie biegnie łoś, ma przypięte coś ---