• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

Maciek2468 napisał(a):Witam za jakies 2-3 tygodnie zakupie akwarium 250 l jaką obsadę proponujecie ???
Nie wiem co cię interesuje? Jakiś konkretny biotop? Jaki typ zbiornika? Jakie ryby, jakie są twoje możliwości finansowe, wiedza, doświadczenie? Jakie są wymiary zbiornika?
Crevan napisał(a):jeśli nie przeszkadza ci sprzątanie to kup sobie welonki, dużo gupików i dużo neonkówBig Grin nie znam sie dokładnie w jakich ilościach mogą byc ale jeśli gupiki to ,,dwuogoniaste"

Welony + Gupiki i Neony? Proszę o dokształcenie się przed udzielaniem pochopnych, złych rad dla ludzi. Jeszcze ktoś z nich skorzysta i będzie miał tylko problemy. Jeżeli nie wiesz, nie wypowiadaj się proszę.

250l...
Przecież to taki duży litraż ,że ile tam ryb może być (chodzi o gatunki)
To już trzeba gust wziąć pod uwagę Smile
Mi się podobają skalary.
Napisz czy jesteś początkujący czy miałeś już jakieś doświadczenie z akwarystyką.

Maciek2468 napisał(a):Witam za jakies 2-3 tygodnie zakupie akwarium 250 l jaką obsadę proponujecie ???
6 x żaglowiec skalar
20 x zwinnik Ulreya (albo tetra cesarska)
10 x kirysek siatkowany
Naprawdę nie masz swojego pomysłu na taki fajny litraż? Wink

Krewetka. napisał(a):250l...
Przecież to taki duży litraż ,że ile tam ryb może być (chodzi o gatunki)
To już trzeba gust wziąć pod uwagę Smile
Mi się podobają skalary.
Napisz czy jesteś początkujący czy miałeś już jakieś doświadczenie z akwarystyką.

Myślę, że grubo przesadzasz z tym "dużym litrażem" nie jest to nawet średni zbiornik. Chociaż ma już jakieś możliwości. duży litraż to zbiorniki 1000-1200l+.

ethnix dla takich ludzi jak np. ja (14 lat) to duży litraż a 1000l+ to dla mnie ogromne akwarium, Chociaż mam wymarzoną 312l na którą se kaske odkładałem to z perspektywy oka już się wydaje mała ;]

sebol789 napisał(a):ethnix dla takich ludzi jak np. ja (14 lat) to duży litraż chociaż mam wymarzoną 312l na którą se kaske odkładałem to z perspektywy oka już się wydaje mała ;]
Jest to dyskusja nie w temacie. Jednak litraż nie ma nic wspólnego z wiekiem, czy punktem widzenia. Są pewne normy ogólne przyjęte, a z pewnością zbiorniki 200-300l nie należą do dużego litrażu.

Akwarium można podzielić na trzy części:
1. Czyli tzw "lustro wody"
-bojowniki
-ramizery
-kakadu itp
2. środek akwarium (między dnem a lustrem wody)
Najlepiej jakąś ławice:
-neony
-danio
-różne rozbory itp
Albo skalary lub inne większe rybki
3. dno akwarium
-kiryski
-otoski
-kosiarki
-bocje karłowate itp

Opcji jest bardzo wiele, ale przed kupnem trzeba się upewnić jakie wymagania mają nasi pszyszli podopieczni. A tak w ogóle... wiesz że istnieje takie coś jak internet Wink

rikki788 napisał(a):Akwarium można podzielić na trzy części:
-bojowniki
-ramizery
-kakadu itp

Czy są jakieś nowe warianty Ramirez i Kakadu, które pływają pod lustrem wody? Jak się nazywają? Masz może jakieś zdjęcia, literaturę na ten temat, może publikacje, zagraniczne fora, cokolwiek? Nigdy nie słyszałem, a chętnie bym się dowiedział?

rikki788 napisał(a):Akwarium można podzielić na trzy części:
-bojowniki
-ramizery
-kakadu itp
2. środek akwarium (między dnem a lustrem wody)
Najlepiej jakąś ławice:
-neony
-danio
-różne rozbory itp
Albo skalary lub inne większe rybki

Ramirezy,kakadu nie pływają przy lustrze wody.
Pływa tam np.danio.

Do 250l:
1+3 bojownik/prętnik/1+2 gurami
10-15 sum szklisty
20-40xrazbora
6xbocja karłowata/pręgowana/siatkowana

lub

1+1 ramireza/1+2 kakadu
1+1/2+2 skalar
20-30 x neon/zwinnik/barwieniec/bystrzyk/hokejówka
1+1 z.niebieski
10xkirysek

-.-'

Akwarium wymiarów do końca nie znam - jest prostokątne. Jestem mało doświadczony. Lubię neonki i molinezje.

Pisownia.

Skocz do: