• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

hej. mam akwa 60l miałam w nim rybki ale przełożyłam do wiekszego . Teraz mam puste 60l .Co moglabym włożyć? Aha podobają mi się małe, kolorowe,stadne rybki np.neonki, barwieńce itd. jak macie propozycje to z chęcią przyjmę ;]
PS:jak podacie obsade to jakbyście mogli to np.jakie podloże[ciemne czy jasne i jakie], rośliny i cenne wskazówki ;]]]dzięki z góry

Ryby czują jak ludzie!!!

Witam,
przymierzam się do założenia po wakacjach akwarium i już zastanawiam się nad obsadą.

Będzie to akwarium 60 litrów.

Chciałbym, żeby ktoś wypowiedział się na temat mojego pomysłu obsady:
Prętnik karłowaty (1+2)
Neon Innesa (12)
Kirysek (3)

Czytałem, że do prętników najlepiej pasują razborki, ale mi bardzo podobają się neonki. Tongue

Proszę o odpowiedź.

oliwia0209 Żeby było "kolorowo" to proponuję włożyć tam 10 neonków, parkę pielęgniczek ramireza i do tego np 2 ampularie (są kolorowe). Podłoże zależy od Ciebie. Ważne żeby było go sporo żeby rośliny miały się gdzie ukorzenić. Ja mam zwykły piasek z castoramy i jest okSmile Rośliny zależą od oświetlenia, które posiadasz. Na forum masz dużo różnych roślin opisanych, między innymi te łatwe w uprawie...
(11.07.2011, 15:27)Pitrexi napisał(a):  Witam,
przymierzam się do założenia po wakacjach akwarium i już zastanawiam się nad obsadą.

Będzie to akwarium 60 litrów.

Chciałbym, żeby ktoś wypowiedział się na temat mojego pomysłu obsady:
Prętnik karłowaty (1+2)
Neon Innesa (12)
Kirysek (3)

Czytałem, że do prętników najlepiej pasują razborki, ale mi bardzo podobają się neonki. Tongue

Proszę o odpowiedź.
Taka obsada będzie ok z tym, że daj 6 kirysów a nie 3 (to ryby stadne).

I jaka powinna być mniej więcej temp. wody? Jak by co mam akwa 60l

Jeszcze jedno Smile
Czy moge jeszcze dołączyć 1 glonojada ?

(19.07.2011, 15:52)PatiFM napisał(a):  I jaka powinna być mniej więcej temp. wody? Jak by co mam akwa 60l

Jeszcze jedno Smile
Czy moge jeszcze dołączyć 1 glonojada ?

Samica może być i daj jej jeszcze jedną samice i samca. Do tego neonki i jeszcze możesz kirysy lub otoski (6sztuk), natomiast glonojady są za duże na ten litraż (otoski mogą zająć ich miejsce - są mniejsze). Temperatura to +/- 26 stopni.

Może być do czasu aż ich nie wyłapie. Temperatura dla bojownika ok 28*C, dla neonów to już zależy od gatunku. Nie dla Glonojada syjamskiego zbiornik jest za mały, wolą temperaturę ok18-20*C i silny prąd wody.

(19.07.2011, 19:01)Kaef napisał(a):  Może być do czasu aż ich nie wyłapie. Temperatura dla bojownika ok 28*C, dla neonów to już zależy od gatunku. Nie dla Glonojada syjamskiego zbiornik jest za mały, wolą temperaturę ok18-20*C i silny prąd wody.
Dorosłych neonków nie wyłapie raczej - zależy na jakiego trafiszTongue

Mam zamiar kupić większe akwarium 72 litrowe i nie wiem jakie rybki dokupić, bo mam ze starego akwa:
2x gurami dwuplamisty
2x kirysek
2x danio
otosek
glonojad
I kakadu ( z możliwością oddania gdyby był problemem dla większości rybek)
Nie znam się na rybkach, więc byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi i napisał jakie rybki i ile ewentualnie mogłabym dokupić.

Obsada dla akwa 54l.
może być:
8xneon inessa
6x razbora klinowa
5x kirysek pigmej ?

Nie widzę sensu łączenia dwóch ławic w tak małym akwarium. Czy nie lepiej będzie dać 1 ławicę+przydenne+coś większego? Np. standard:
5x pigmej
12x innesy
1+1x Ramirezy

lub

6x piskorek
10x razbora
1x bojownik

Skocz do: