• 4 Głosów - 3.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór obsady do zbiornika 240-250L

Obsada fatalna.
Nie mam mowy z dokupywaniem ryb jak tych co masz nie oddasz.
Kakadu na pewno nie z żworódkami,danio i razbory są ławicowe.

Możesz mieć:
5-10xkirysek spiżowy
1+2 kakadu
1xzbrrojnik niebieski
15-30 neon/zwinnik/bystrzyk/barwieniec

Lub

1+3 prętnik
15-30 razbora
6xpiskorek
10xsumik szklisty
[/quote]

Trochę grzebałam po necie i podobało by mi sie akwarium Azja. I chciałabym właśnie zostawić kirysy ( może dokupić ze 2 ) zbrojniki, pisorki, prętniczki dokupić kilka jeszcze, zrobić jakąś fajną ławicę z danio lub razborów , no i labeo zostanie. Do tego kosiarki ze 2, i jakaś brzanka. No a tego gupika i mieczyka już zostawić bo nie mam serca ich oddać bo tak fajnie sie razem trzymają i jak labeo goni mieczyka to gupik potem labeo goni.

A co do roślin to mam i zostawię : gałęzatkę, żabienicę sercową (chyba taka nazwa), bakopa, rogatek sztywny. Poszukam na internecie jakiś roślin do takiego typu akwa i dopiszę później tu.

Seoo proszę odpisz co sądzisz o tej obstawieSmile

Peper pisałam że nie chce pyszczaków, karpia ze świąt ani żadnej innej podobnej ryby która mi wyrośnie na takiego śledzia. Tongue

Witam wszystkich.

To jest mój pierwszy post dlatego postaram się nie wykładać filozofii za bardzo Smile
Moja propozycja do obsady akwarium 250l to
skalary 6szt
akara błękitna 4szt
akara z maroni 4szt
po dnie coś może pływać najlepiej jakieś kiryski.

Taką obsadę mam u siebie w akwarium i jestem bardzo zadowolony.Rybki się tolerują akary nie wyrywają roślin w trakcie tarła jest wszystko ok.Miałem w swoim czasie w jednym okresie tarło u wszystkich tych gatunków w jednym momencie,wyglądało to super.Każda para z każdego gatunku obrała swój rewir w akwarium,sytuacja była napięta (bo mam nieduże 150l akwarium) ale uchowały ikrę.

Brzanki nie zbyt nadają się do akwarium towarzyskiego.
Musisz wybrać albo razbory albo danio(tylko danio forma normalna).
Labeo jest dość agresywny,wiec powinieneś go oddać dla dobra rybekRolleyes
A gupiki i mieczyk wcale ty nie pasuje.Rolleyes
Cytat:gupik potem labeo goni.
Fajnie to pewnie wygląda.CoolRolleyesBig GrinRolleyes

-.-'

Seoo napisał(a):Brzanki nie zbyt nadają się do akwarium towarzyskiego.
Musisz wybrać albo razbory albo danio(tylko danio forma normalna).
Labeo jest dość agresywny,wiec powinieneś go oddać dla dobra rybekRolleyes
A gupiki i mieczyk wcale ty nie pasuje.Rolleyes
Cytat:gupik potem labeo goni.
Fajnie to pewnie wygląda.CoolRolleyesBig GrinRolleyes

Ale np. czy Danio czerwone mogło by być ?? już miałam je kiedyś. Szkoda mi labeo zobacze jak się będzie zachowywać w dużym akwarium, czy będzie gonić ryby jeśli tak to oddam tego bardziej agresywnego (obecnie mam 2 labeo jeden goni jak głupi mieczyka a drugi siedzi cały czas w liściach). A tego mieczyka i gupika to będę trzymać tak do ich naturalnej śmierci bo są kochane jak "bawią się" z labeo. To zamiast brzanek coś innego wymyśle wiem że gurami nie może być z prętniczkami bo te się biją nawzajem Sad a może bojce tygrysią lub powiększę te stadka co będę mieć w akwarium.

Witam.

Proszę o pomoc. Mam 3 szt pielęgnic prawdopodobnie tęczowe, dł. ok. 4-5 cm. Z propozycji obsad na forum kupiłem kilkanaście neonków. No i po dwóch dniach po neonkach nie było śladu.

Proszę o propozycję doświadczonych akwarystów jakie gatunki można dokupić do tych pielęgnic aby po dwóch dniach nie zrobiły sobie z nich obiadu. Chodzi mi o góre akwarium jak również dół. Może jakaś ładna ławica kilkunastu sztuk?? Tylko jakie??

Czy mogą być na spód kiryski??

ps. akwarium 240 l

Z góry dzięki za propozycje

...jak karmiles te pielegnice? i czym?

U mnie neonki atakowala apistogramma borelli taka mala pielegniczka, niewiele wieksza od neonki. Oddalem z ciezkim sercem pielegniczki i problem z glowy. Jak duze masz neonki i ile sztuk? Kiryski moga byc stadko 5-7 szt.

Daje rano i wieczorem płatki tropicala. Wczoraj dałem larwy komara (wtedy jak dodałem neonki).
Czy atakują neony z głodu?? Neonki miały od ok. 1.2 do 1.7 cm

Male masz te neony. Pielegnice potraktowaly je jako przekaske.

Witam.

Aktualnie w 250l pływa sobie para Akar Pomarańczowopłetwych. Chciałbym wpuścic jedną jeszcze jedną jakąś parę pielęgnic/akar o tym samym albo podobnym biotopie. Może macie jakiś pomysł?Rolleyes

Oluś,Akara to agresywna ryba i do niej nadają się podobnego wzrostu ryby lecz odradzam Ellioti gdyż mój wujek miał akary z ellioti i akary zostały sprzedane,
znalazłem!
Pielęgnica Niebiesko-łuska to jest to Smile!
Takie same charaktery,wymagania Smile
Pozdrawiam!

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Skocz do: