• 14 Głosów - 3.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przygotować kamienie przed włożeniem do akwarium ? Jak sprawdzić czy się nadają ?

Ja mam w akwa jeden taki duzy kamien z podworka i nic zlego od pol roku sie nie dzieje Smile
lukmin wedlug mnie spokoojnie mozesz wlozyc do baniaczka. tylko czy te kamienie nie maja jakiegos ostrego zakonczenia? to moze byc niebezpieczne Smile

Witam. Kupiłem serpentynity na tej aukcji http://allegro.pl/lupki-akwariowe-kamien...99610.html . Myślicie, że trzeba je jakoś przygotować przed włożeniem do akwa?

lukmin , kamień jest ok- to granit z dodatkami miki. Włóż bez obaw Smile

240 litrów

OK, dziś odkryłam niezły sposób na sprawdzenie, czy dany kamień nadaje się do akwarium. Wystarczy zakupić w zoologicznym preparat Aquacid (Zoolek) który jest mieszanką kwasów. Kamienie "złe" intensywnie się pienią, te "dobre" są niewzruszone Smile
Patent myślę, że jest fajny i łatwy, a wszystko to za niecałe 5 zł. Na każdy kamień (wcześniej umyty i wysuszony)wystarczy dać jedną kropelkę, tak więc buteleczka starcza na wiele próbek.

240 litrów

Należy wypłukać je w gorącej wodzie Smile
Powodzenia.!

Powitać!

Pytania do specjalistów od kamieni, bo niedługo przyjdzie mi restartować 112l w kierunku iwagumi, a że do 112l bym chyba potrzebował z kilkanaście kg skał, to nie uśmiecha mi się płacić za "firmowe" 40zł/kg Wink

Tak więc pewnie udam się do pobliskiego składu kamienia. Z tego co widzę na www to będę mógł wybierać spośród:
-Serpentynit
-Dolomit (nie zbyt chętnie bo kolor nie ten)
-Kwarc (jw.)
-Łupek fylitowy (ładny, ale obawiam się, że jeżeli to "łupek", to ciężko będzie znaleźć fragmenty o dostatecznej szerokości)
-Porfir czerwony

Najchętniej bym się skłaniał ku pierwszej i ostatniej pozycji. Choć wikipedia na temat pierwszego wypowiada się: "Przeciwskazania: Z powodu obecności chromu i niklu ozdobne "piaski serpentynitowe" nie nadają się do ozdabiania oczek wodnych lub akwariów ? zatrucie wód metalami ciężkimi."

Porfir wygląda dość ciekawie, może fajnie prezentować się w akwarium. Jakieś przeciwwskazania? Jest opisany jako skała magmowa, więc podobnie jak bazalt pochodzenia wulkanicznego, więc kojarzy się w czymś dość mocnym i ciężko wchodzącym w reakcje, więc i nie zmieniającym parametrów wody. Jakiś znawca na jego temat może się wypowiedzieć/ ew. czy ktoś stosuje?

Obok mnie pełno wyrobisk. Wystarczy podjechać przed wjazd do kamieniołomów i tylko zbierać. Ciężarówkom często coś wypada. Wczoraj na przykład sporo bazaltu nawiozłem. Smile

Z porfirem nie wiem jak jest, ale dobrze sprawdzić octem czy się nie peni. W szczelinach mogą jednak być jakieś inne skały. Niedawno chciałem kwarcyt użyć do ozdoby akwarium, polałem go tym octem i zaczęło się lekko pienić z małego pęknięcia.

Shadov, spróbuj Aquacidem (ok 2zł.) Kup buteleczkę i jak będziesz w składzie nałóż po kropelce na małe kamienie z każdego z rodzajów. To daje spora pewność.

Pozdr.

240 litrów

ważne żeby nie miały ostrych krawędzi, a czemu niby miały by te kamienie nie być z podwórka liczy się własna innwencjia, sam osobiście mam wszytko kupione. no ale czemu nie. Pozdrawiam

No siemka wszystkim mam takie pytanie czy można wziąć kamień z rzeki? jak poleje octem i się nie będzie pienić wygotować i wyszorować i wsadzić do akwa??

Skocz do: