• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zielone nitki - glony - zielenice, glony nitkowate - tu pytaj

Masz mocne oświetlenie wychodzi 0,8 W na litr przy tak mocnym oświetleniu bardzo ważne jest zachowanie równowagi w w nawożeniu, dobrze jak byś dysponował jakimiś parametrami wody.

zrobie dzisiaj testy i dam znac

Test zrobic przed ta 50 % podmiana?

Tak przed podmianą.....
Proponuję też do poczytania: http://www.nyzio.com/artyk/zakwit_wody_w_akwarium.htm

Zrobilem test:

NO3- 30
NO2 - 0,3
GH- 14
KH - 8
pH - 7,6

Zaraz dokladnie doczyszczacz akwarium i robie 50 % podmiane.

NO2 - powinno wynosić 0
NO3 - moim zdaniem powinno być około 10

O resztę niech się wypowiedzą inne osoby

W jaki sposob je obnizyc? Na razie dokonalem 50 % podmiany wody, wywalilem Algetten i skrocilem czas oswietlania do 10 godzin dziennie.

A jakie uzyskałeś parametry po podmianie wody ? Możesz zmniejszyć pokarm i obserwować co się będzie działo.

NO3 - ok. 30
NO2 - 0,1
GH - 14
KH - 8
pH - 7,6

Na razie po duzym doczyszczeniu nie widac az tak glonow, zagniezdzily sie na korzeniu i anubiasach.
jesli chodzi o zakwit to wczoraj po podmianie wszystko wygladalo niezle. Dzis znow mam polprzezroczyste zielone akwariumSad

Witam, to mój pierwszy post.

Od pięciu miesięcy toczę walkę z glonami. Przeczytałem różne artykuły znalezione w necie, czytałem podobne posty na forach akwarystycznych i małymi kroczkami zmierzałem w dobrym kierunku. Jednakże teraz trafiłem na ścianę i nie mam pomysłu jak ją obejść. Dość szybko pozbyłem się okrzemek, glony pędzelkowate jakoś bardzo mi nie przeszkadzają, a zielenice w postaci kropek są pożywieniem dla otocinklusów (zresztą dwa ostatnie nie występują w zatrważających ilościach). Moją zmorą są zielone glony nitkowate. Były momenty, że wyciągałem je dziennie garściami. Udało mi się to jakość opanować, ale nie wyeliminować zupełnie. Myślę, że osiągnąłem to przez nawożenie Aqua-Art Planta Gainer Pro Macro oraz pozwoliłem na 70% pokrycia tafli wody przez rośliny pływające. Trzy dni temu, robiłem małą reorganizację akwarium (przycinka roślin w celu uzyskania nowych sadzonek, znaczna redukcja roślin pływających) i owe niteczki poczuły drugą młodość.

Troszkę informacji technicznych:
Akwarium 96 litrów netto
Oświetlenie 2x24W (Philips Aquqrelle oraz 865) z odbłyśnikami, 10 godzin z godzinną przerwą w trakcie;
Podłoże na spodzie Aqual Acti Substarte, na wierzchu kamienie (5-7mm);
Filtr kaskadowy Eheima (przy wylocie umieszczony worek z granulowanym torfem);
Nawożenie Aqua-Art Planta Gainer Pro Macro 2ml raz dziennie przed włączeniem światła;
JBL Ferropol (podaje dość rzadko, przy co drugiej, co trzeciej podmianie wody);

Parametry wody:
ph 7-7,5 (Tetra);
GH 10 (Zoolek);
KH 8 (Zoolek);
NO2 0,3 (Tropical) (nie udaje mi się zejść do zera);
NO3 i PO4 w normie (pisząc w normie mam na myśli zielony zakres na testach JBL);
CO2 z bimbrowni (nowy rozczyn co 10-12dni), dyfuzor spiralny JBL;
Podmiana wody około 30L co około 2 tygodnie;

Obsada:
16 Neon Innesa;
4 Otocinklus;
około 30-40 krewetek (kupiłem 5 sztuk, reszta się namnożyła);

Napewno nie podałem jakichś istotnych informacji, więc jak coś proszę pytać. Uzupełnie.

Skocz do: