• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zielone nitki - glony - zielenice, glony nitkowate - tu pytaj

Postaraj się zmniejszyć ilość nawozów a nawet na jakiś czas zaprzestań i zobaczymy co dalej i częstsze podmiany.

A gdzie nawożenie mikro ? Gdzie Co2 ?
Przy tej ilości światła powinieneś je podawać.
Przy braku mikro rośliny nie są w stanie dobrze korzystać z makro i panoszą się glony.
Zamiast Pro Macro podawaj PG Classic z EasyCarbo albo Co2 z bimbrowni. Zamiast PG Classic możesz dać Zoolek Aquavit + potas. Puki co daj sobie spokój z azotem i fosforem to masz już akwarium.
Braki w nawożeniu są równie nieodpowiednie jak nadmiar. Przy brakach bardzo często pojawiają się długie glony nitkowate.
Rośliny zaatakowane przez glony (zwłaszcza krasnorosty) potrzymaj w misce z cytrynką (taką w płynie ze spożywczego). Ja wlałam dużą na 5l wody i trzymałam coś koło 30min. Szlak je trafił w większości. Te co masz na szybach ściągnij gąbka i wywal z akwarium, bo jak zostanie to będziesz je miał przyczepione do czegoś innego albo takie kulki coraz większe walające się po dnie. Sprzęt porządnie umyj żeby nic nie zostało. Trzeba je zwalczać radykalnie to nie wrócą.
Nitki ciężko zwalczyć, trzeba zbilansować nawożenie. Torf ogranicza ich rozwój i je niszczy dlatego u Ciebie zaczęły się cofać.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Cytat:A gdzie nawożenie mikro ? Gdzie Co2 ?

Napisałem w powyższym poście, że podaje CO2 z bimbrowni z nowym rozczynem co 10-12 dni. Natomiast JBL Ferropol zawiera w swoim składzie mikroelementy, więc są także podawane do akwarium.

Cytat:Puki co daj sobie spokój z azotem i fosforem to masz już akwarium.

Nie jest to do końca prawdą. Już wyjaśniam. Otóż zanim zacząłem podawać nawóz makro do wody, testy na NO3 i PO4 wskazywały zero. Mimo to glony rosły jak szalone, a rośliny tak sobie. Jedynie rogatek (zasadzony w celu walki z nitkami) dawał radę z dziennym przyrostem około 5cm. Dopiero jak zacząłem nawozić Pro Macro, testy wychodziły prawidłowo, rośliny przyspieszyły wzrost i zaczęły na powrót bąbelkować. Glony nitkowate zaś słabły. Łatwiej odchodziły od roślin i dekoracji, były mniej soczysto zielone. Nie poddały się do końca, ale nitki były o wiele krótsze, było ich mniej.

Tak jak już pisałem, teraz zaczęły powracać. W zasadzie nie zmieniło się nic oprócz większej ilości światła, związanego z likwidacją znacznej ilości roślin pływających (zabierały za dużo światła innym roślinom) oraz porozsadzaniu roślin. Może też troszkę się ruch wody zwiększył, przedtem tamowały go właśnie pistiopodobne rośliny zakorzenione o dno.

Co konkretnie zawiera JBL Ferropol ? Jest to głównie żelazo i potas, możesz podać skład ilościowy ? Nie jest dobre łączenie go z PG makro. Lepsze byłoby samo mikro.
Robiłeś testy na zawartość Fe ?
Faktycznie mój błąd, nie zauważyłam, że masz bimbrownie. No ale skoro masz bimbrownie to nadal brakuje Ci mikro.
Tu masz opisane czego nadmiar bądź niedobór blokuje wchłanianie innych składników
-> http://www.akwaswiat.net/objawy-nadmiaro...-3768.html
Wtedy to korzystają z nich glony.
Dlatego tak ważne jest prawidłowo zbilansowane nawożenie. Niestety nie da się tego inaczej ustalić jak metodą prób i błędów bo każdy zbiornik ma inne warunki.
Możesz zrobić sobie indykator, żeby wiedzieć czy podajesz za mało bądź za dużo CO2
-> http://www.plantedtank.net/forums/diy/90...r-1-a.html
Ja akurat do tego wykorzystałam butelkę po aromacie spożywczym Smile Po co kupować za 30-40zł jak można zrobić sobie samemu.

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Myślę, że rozwodzenie się nad różnicami w składzie tych dwóch preparatów, to jednak nie do końca to o co mi chodzi. Nie znam ilościowego składu JBL Ferropol (nie sądzę aby producent to ujawniał). Rozumiem też ogólnie zasadę działania akwarium typu HT i kieruję się zasadą: światło>CO2>makro>mikro. Staram się również zakwaszać wodę torfem i eliminować zbyt duży jej ruch w akwarium. Pomimo tego wszystkiego glony nitkowate nie do końca ustępują, więc być może o czymś jeszcze nie pomyślałem. Może jak ktoś spojrzy z boku to zauważy gdzieś błąd, którego ja nie dostrzegam.

Dzięki Kesi za pomysł z tym indykatorem, dotychczas wyliczałem to na piechotę. Co prawda nie wiem czy jest mi do końca potrzebny, bo przy bimbrowni i tak regulacja jest znikoma, ale przetestować nie zaszkodzi.

Niestety w nawożeniu musi być równowaga. Jeżeli nie zna się składu i nie masz testów to nie wiesz ile czego podajesz. Takich nawozów się nie daje wcale. Nie wiesz czego brakuje, a co jest w tych nawozach więc automatycznie jesteś skazany na walkę z glonami bo nie masz możliwości ani uzupełniania braków ani efektywnego łączenia z innymi nawozami.
Nadal jestem za tym abyś sprawdził poziom żelaza w akwarium. Glony nitkowate dość często pojawiają się przy braku żelaza. Skąd jesteś ? Może ktoś Ci sprawdzi z forumowiczów. Nie zdziwiłoby mnie jakby Ci wyszło 0 przy bimbrowni.
Podawaj Ferropol częściej. Podziel dawkę tygodniową co 2 dni.

Pisz poprawnie !

Pytałaś o skład ilościowy Ferropolu, a tego akurat producent nie ujawnia. Natomiast co do samego składu to mogę powiedzieć, że ów preparat oprócz żelaza i potasu, które wymieniłaś zawiera także mangan, cynk, bor, kobalt i molibden.
Cytat:Glony nitkowate dość często pojawiają się przy braku żelaza.
Przyznam się, że zaskoczyłaś mnie tym stwierdzeniem, cały czas byłem przekonany, że to właśnie nadmiar Fe jest głównym winowajcą, jeżeli chodzi o pierwiastki. Idąc za Twoją sugestią podałem na noc mikro w połowie zalecanej dawki. Najdalej zaś jutro zrobię testy na żelazo. Nie rozumiem za bardzo jaki wpływ na bimbrownia na poziom żelaza w wodzie. Mogłabyś coś przybliżyć?

Po prostu rośliny przy podawaniu CO2 mają większe zapotrzebowanie na żelazo. Zużywają go do fotosyntezy, żelazo uczestniczy w redukcji azotanów i wiązaniu wolnego azotu. Przy niedoborach żelaza rośliny nie mogą korzystać efektywnie z podawanego azotu, za to bardzo chętnie korzystają z niego glony.
Masz rację, nadmiar żelaza prowadzi również do rozwoju glonów nitkowatych.
W nawożeniu nie ma tak łatwo jakby się chciało Smile

Pisz poprawnie !

No Kesi, wróżka jesteś czy co? Zrobiłem test na Fe i wyszło 0,1mg/l. Pomiaru dokonałem w dobę po podaniu 1/2 zalecanej dawki. Według tablicy Sery dołączonej do testu przy takim wyniku: "Składniki odżywcze wyczerpują się, nawozić za około 3 dni." Zastosuję się więc do tego i do Twoich zaleceń, i będę podawał mikro co 2 dni. Poobserwuję jak to odbije się na zbiorniku, a w szczególności na glonach. Może to właśnie był ten brakujący element.

Dziękuje póki co za naprowadzenie, dam znać za jakiś czas czy to przyniosło efekt.

Podepnę się pod temat, bo tez mi to świństwo zaczęło wyłazić, żelaza mam w wodzie około 0,4 więc sporo nie mam jeszcze co2 tylko mały dyfuzorek i butle filtrusa, podaję tetra planta min i jbl ferropol wodę podmieniałem 3 dni temu około 30%, a dziś wyciągnąłem dość sporo tego glonu, coś jeszcze mogę zrobić aby go zgładzić ??

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Skocz do: