• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zielone nitki - glony - zielenice, glony nitkowate - tu pytaj

0,4 czego, ppm czy mg/l ?
Fe 1mg/l = 0,32ppm
Powinno się średnio podawać 0.5ppm na tydzień.
Jakie masz świetlówki ?

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

0,4 mg/l oczywiście Smile
Oświetlenie mam 2 x 45W T5 Sylvania Aquastar i Grolux
Dodam, ze światło było zapalone od 9 rano do 21 więc pełne 12 godzin, ustawiłem teraz aby włączało się o 14 a o 21 gasło

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Sporo tego Fe, może nieco więcej szczegółów podasz. Testy na NO2, NO3, wielkość akwarium itp.

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Oczywiście Smile zbiornik mam 216l
Testy z dzisiaj
PH 7
KH 5
GH 9
NO2 0,1
NO3 między 1 a 5
Fe 0,4

Do filtra dołożyłem wczoraj JBL Bioferm
Chyba powoli glon znika regularnie go staram się wyciągać, a dodatkowo pomocnicy ( krewetki red cherry ) je usuwają Smile

375l - Roślinne

30l Aquael - Aktywne

Masz ten sam problem co ja. Za mało NO3 Smile Niski pozom makro + dużo Fe = nitki
Prawdopodobnie masz niedobory NPK, powinno być najlepiej 10:1:20

Pisz poprawnie !

Prawdę powiedziawszy to nawet nie wiem skąd to żelazo w takich ilościach, niby mam aktywne podłoże i kulki dodatkowo w nim, ale że aż tyle, pewnie jak rośliny wystrzelą do góry, to poziom ten spadnie Smile
Glon chyba się cofa już go tak nie łowię nawet
Dzięki za wskazówki i zarazem zapraszam do galerii zobaczyć historię mojego zbiorniczka Smile

375l - Roślinne

30l Aquael - Aktywne

Ja mam w kranówce Fe 0,1 mg/l.
Sprawdź swoją.

Pisz poprawnie !

Niestety witam. Niestety, bo miałem nadzieję, że od startu nowego zbiornika będę ten dział omijał wielkim łukiem.
Ale nie udało się Big Grin

Więc:

Od paru dni w moim akwarium (84l, stoi 3 tygodnie) zaobserwowałem dziwne glony nitkowate. Do tej pory, w poprzednim akwarium miałem z nimi problemy, ale te są całkowicie inne. Nie tworzą któregoś trawniczka na szybie czy roślinach, tylko w kilku miejscach (na tylnej szybie i na kilku liściach nurzańca i nadwódki) rosną sobie pojedyncze nitki, które w jednym miejscu nawet (na tylnej szybie właśnie) osiągają długość 4-5cm (!!!). Dla mnie to totalna nowość.

Trochę danych jeszcze:
Akwarium 84l, oświetlenie 2x15W (nowe świetlówki jeszcze w transporcie niestety), roślin jest w miarę sporo, chociaż jeszcze się dobrze nie rozrosły, świecę 12h na dobę, ryb na razie wpuściłem tylko 5 (kardynałek chiński), bo bałem się właśnie ataku glonów Big Grin. Do tego ślimak ampularia i w sumie tyle.
pH: 7, reszty parametrów niestety nie znam jeszcze.
Nawożenie rozpocząłem dopiero dzisiaj (0.7ml symfonii).
CO2 podaję z bimbrowni, ale mam jakąś lipną kostkę lipową (Big Grin), która jak się ją wysuszy to jest cud, miód i orzechy, a jak parę dni namoknie to puszcza coraz większe bąble, więc nie wiem czy ona w ogóle coś teraz daje Big Grin

Co robić w tym przypadku? Glonów jest na razie bardzo malutko, a te które namierzyłem na roślinach starłem już. Jutro planuję podmiankę 20%.
Czy dawać tą symfonię, czy na razie sobie odpuścić? Skrócić czas świecenia?

Witam, i ja mam mały problemik z niteczkamiSmile Ostatnio pojawiły się na kilku roślinkach, min. anubiasie, saggitari, delikatne na lotosie i nadwódce.

Akwarium 200l 100x40x50
Oświetlenie 3x30w narva
Co2 z butli 2 -3 bąbelków na sec, 24h
nawożenie potas z soli i jakiś super nawóz z allegroSmile raz w tygodniu przy podmiance 8 - 10ml
obsada:
28 neon innesa/czerwony
8x skalar (dobrana para plus 6 dzieciaków)
4x ramireza
harem bojownika 1+3
5 otosków i 5 kirysków
1 zbrojnik niebieski 3cm.

Póki co gloniska nie rażą w oczy ale ja je widzę i się wkurzamSmile Zresztą sama jestem sobie winna, ostatnio dość konkretnie grzebałam w akwarium i niestety dość sporo substratu poleciało do wody. Myślę, że to może być problem i zastanawiam się co dalej... Czekać aż samo przejdzie czy działać. Jutro podmienię około 40% wody.

(08.02.2011, 23:00)Bulkas napisał(a):  Niestety witam. Niestety, bo miałem nadzieję, że od startu nowego zbiornika będę ten dział omijał wielkim łukiem.
Ale nie udało się Big Grin

Więc:

Od paru dni w moim akwarium (84l, stoi 3 tygodnie) zaobserwowałem dziwne glony nitkowate. Do tej pory, w poprzednim akwarium miałem z nimi problemy, ale te są całkowicie inne. Nie tworzą któregoś trawniczka na szybie czy roślinach, tylko w kilku miejscach (na tylnej szybie i na kilku liściach nurzańca i nadwódki) rosną sobie pojedyncze nitki, które w jednym miejscu nawet (na tylnej szybie właśnie) osiągają długość 4-5cm (!!!). Dla mnie to totalna nowość.

Trochę danych jeszcze:
Akwarium 84l, oświetlenie 2x15W (nowe świetlówki jeszcze w transporcie niestety), roślin jest w miarę sporo, chociaż jeszcze się dobrze nie rozrosły, świecę 12h na dobę, ryb na razie wpuściłem tylko 5 (kardynałek chiński), bo bałem się właśnie ataku glonów Big Grin. Do tego ślimak ampularia i w sumie tyle.
pH: 7, reszty parametrów niestety nie znam jeszcze.
Nawożenie rozpocząłem dopiero dzisiaj (0.7ml symfonii).
CO2 podaję z bimbrowni, ale mam jakąś lipną kostkę lipową (Big Grin), która jak się ją wysuszy to jest cud, miód i orzechy, a jak parę dni namoknie to puszcza coraz większe bąble, więc nie wiem czy ona w ogóle coś teraz daje Big Grin

Co robić w tym przypadku? Glonów jest na razie bardzo malutko, a te które namierzyłem na roślinach starłem już. Jutro planuję podmiankę 20%.
Czy dawać tą symfonię, czy na razie sobie odpuścić? Skrócić czas świecenia?

Witam 3 tygodniach.
Teraz jest duuużo gorzej. Glony nitkowate porosły wszystkie rośliny, korzenie, szyby. Nie mam pojęcia co robić, podmieniam 30% tygodniowo, przestałem dodatkowo nawozić, dozuję CO2 z bimbrowni (trochę słabo to leci, ale będę za kilka dni kupował butlę). Nie mogę już na to patrzeć... 2 miesiące pracy i kupę wydanej kasy i idzie na marne... Najgorsze, że nie mam testów i nie mogę zobaczyć jak stoję z NO2, NO3, amoniakiem i fosforanami. Za te testy będę musiał dać około 80zł, a na razie mam kasę jedynie na butlę (to chyba ważniejsze teraz, żeby dostarczyć roślinom CO2). Co jeszcze mogę zrobić, nie znając parametrów? Zmniejszyć długość świecenia? Dane są w cytowanym poście, zmieniło się tylko oświetlenie (2x24W)

Skocz do: