• 14 Głosów - 3.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przygotować kamienie przed włożeniem do akwarium ? Jak sprawdzić czy się nadają ?

Witam serdecznie.
Posiadam takie o to kamienie:
http://allegro.pl/aquawild-red-stone-1kg...06656.html
http://allegro.pl/aquawild-lupek-filytow...45868.html
chciałbym je wykorzystać do akwarium, na których zaaplikowałbym jakiś mech który by obrósł kamienie, zwłaszcza te łupki. Pytanie czy się nadają?
Niby są sprzedawane w sklepie który zajmuje się sprzedażą różnych dekoracji do akwarii, jednak chciałbym się upewnić.

Pozdrawiam

Kilka miesięcy temu też kupowałem łupek filytowy, niestety na forach akwarystycznych mało jest o nim informacji. W składzie kamienia zrobiłem test kwasem (preparat Zooleku na obniżenie pH), nie było żadnej reakcji. Potem na tydzień odstawiłem dwa pojemniki, jeden z wodą z akwarium, drugi z wodą i łupkami. pH i GH były identyczne. Tak więc od mniej więcej pół roku mam te łupki w akwarium, skutków ubocznych nie zauważyłem, a wyglądają ładnie Smile Rada: odłup jakoś ostre krawędzie.

Czy przyczepi się do nich mech - nie wiem.

Swoją drogą u mnie wyszło 4zł za kilkanaście kg, przepłaciłeś Tongue

No to super, dobre informacje Wink
Mech akurat jaki chce zamocować to wgłębka, przykryje ją siatką i wówczas będzie wyrastać z oczek tej siatki Smile
Już takie coś kiedyś robiłem i bardzo ładnie wyglądało, a taki płaski łupek jak będzie obrośnięty to w ogóle jak taki mały dywanek będzie wyglądać Wink
Jeszcze raz dzięki!

Witam. Mieszkam nad najdłuższym fiordem w Norwegii. Zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium (200l) i chciałbym włożyć do niego kamienie znad fiordu,z morza. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że te kamienie wygotuję w soli, czy coś jeszcze muszę z nimi robić? Nie wiem czy fakt, że kamień jest z morza, zmienia coś w jego przygotowaniu do akwarium.

(06.03.2013, 15:15)Pavełeq napisał(a):  Witam. Mieszkam nad najdłuższym fiordem w Norwegii. Zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium (200l) i chciałbym włożyć do niego kamienie znad fiordu,z morza. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że te kamienie wygotuję w soli, czy coś jeszcze muszę z nimi robić? Nie wiem czy fakt, że kamień jest z morza, zmienia coś w jego przygotowaniu do akwarium.

Radze bardziej szukać zdala od morza .Lepiej na polu wygotuj wyszoruj ,polej octem jak sie pienią wyrzuć

Cześć !

Mam zamiar założyć akwarium o pojemności około 120 l , wiec korzystając z okazji , że byłem na rzece przywiozłem sobie trochę kamieni i tu się rodzą pytania :

1.Czy kamienie z rzeki nadają się do akwarium ( były parzone w gorącej wodzie i 2 razy czyszczone , teraz się moczą w zimnej wodzie ) ?

2.Na jednym kamieniu zauważyłem trochę glonów (zdjęcie 1) , czy nie przyniesie to w przyszłości problemu z glonami ?

Tu wstawiam fotki kamieni :

1    
2    
3    
4    
5    
6    
7    

Dzięki za pomoc Big Grin

Tak kamienie z rzeki jak najbardziej się nadają pod warunkiem że je uprzednio przygotujesz. Ja swoje najpierw czyściłem myjką ciśnieniową,potem wyparzyłem a na końcu moczyłem w zimnej wodzie.

Fajne sa i się nadają Wink

Ale kamieni nie parzyłem, jakby kobieta zobaczyła, że gotuję kamienie to by chyba do psychiatryka zadzwoniła ;D

A czy w przyszłości nie zrobią mi niespodzianki z glonami (szczególnie ten na pierwszym zdjęciu) isłyszałem coś takiego , że polewa się je octem , jak się pienią , to się nie nadają ?

Jak polejesz octem i się pienią to oznacza że mogą zatwardzać wodę.
O co Ci chodzi z tymi glonami? Ja na zdjęciu nic nie widzę. Wyciągłeś je z rzeki i były glony? Po wyszorowaniu nie powinno być problemów.

Skocz do: