4
Witam serdecznie.
Posiadam takie o to kamienie:
http://allegro.pl/aquawild-red-stone-1kg...06656.html
http://allegro.pl/aquawild-lupek-filytow...45868.html
chciałbym je wykorzystać do akwarium, na których zaaplikowałbym jakiś mech który by obrósł kamienie, zwłaszcza te łupki. Pytanie czy się nadają?
Niby są sprzedawane w sklepie który zajmuje się sprzedażą różnych dekoracji do akwarii, jednak chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam
4
Kilka miesięcy temu też kupowałem łupek filytowy, niestety na forach akwarystycznych mało jest o nim informacji. W składzie kamienia zrobiłem test kwasem (preparat Zooleku na obniżenie pH), nie było żadnej reakcji. Potem na tydzień odstawiłem dwa pojemniki, jeden z wodą z akwarium, drugi z wodą i łupkami. pH i GH były identyczne. Tak więc od mniej więcej pół roku mam te łupki w akwarium, skutków ubocznych nie zauważyłem, a wyglądają ładnie

Rada: odłup jakoś ostre krawędzie.
Czy przyczepi się do nich mech - nie wiem.
Swoją drogą u mnie wyszło 4zł za kilkanaście kg, przepłaciłeś
4
No to super, dobre informacje

Mech akurat jaki chce zamocować to wgłębka, przykryje ją siatką i wówczas będzie wyrastać z oczek tej siatki

Już takie coś kiedyś robiłem i bardzo ładnie wyglądało, a taki płaski łupek jak będzie obrośnięty to w ogóle jak taki mały dywanek będzie wyglądać

Jeszcze raz dzięki!
1
Witam. Mieszkam nad najdłuższym fiordem w Norwegii. Zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium (200l) i chciałbym włożyć do niego kamienie znad fiordu,z morza. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że te kamienie wygotuję w soli, czy coś jeszcze muszę z nimi robić? Nie wiem czy fakt, że kamień jest z morza, zmienia coś w jego przygotowaniu do akwarium.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2013, 22:51 {2} przez
Pavełeq.)
5
(06.03.2013, 15:15)Pavełeq napisał(a): Witam. Mieszkam nad najdłuższym fiordem w Norwegii. Zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium (200l) i chciałbym włożyć do niego kamienie znad fiordu,z morza. Moje pytanie brzmi, czy wystarczy, że te kamienie wygotuję w soli, czy coś jeszcze muszę z nimi robić? Nie wiem czy fakt, że kamień jest z morza, zmienia coś w jego przygotowaniu do akwarium.
Radze bardziej szukać zdala od morza .Lepiej na polu wygotuj wyszoruj ,polej octem jak sie pienią wyrzuć
30
Cześć !
Mam zamiar założyć akwarium o pojemności około 120 l , wiec korzystając z okazji , że byłem na rzece przywiozłem sobie trochę kamieni i tu się rodzą pytania :
1.Czy kamienie z rzeki nadają się do akwarium ( były parzone w gorącej wodzie i 2 razy czyszczone , teraz się moczą w zimnej wodzie ) ?
2.Na jednym kamieniu zauważyłem trochę glonów (zdjęcie 1) , czy nie przyniesie to w przyszłości problemu z glonami ?
Tu wstawiam fotki kamieni :
1
2
3
4
5
6
7
Dzięki za pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2013, 18:00 {2} przez
VerteQ.)
3
Tak kamienie z rzeki jak najbardziej się nadają pod warunkiem że je uprzednio przygotujesz. Ja swoje najpierw czyściłem myjką ciśnieniową,potem wyparzyłem a na końcu moczyłem w zimnej wodzie.
20
Fajne sa i się nadają
Ale kamieni nie parzyłem, jakby kobieta zobaczyła, że gotuję kamienie to by chyba do psychiatryka zadzwoniła ;D
30
A czy w przyszłości nie zrobią mi niespodzianki z glonami (szczególnie ten na pierwszym zdjęciu) isłyszałem coś takiego , że polewa się je octem , jak się pienią , to się nie nadają ?
0
Jak polejesz octem i się pienią to oznacza że mogą zatwardzać wodę.
O co Ci chodzi z tymi glonami? Ja na zdjęciu nic nie widzę. Wyciągłeś je z rzeki i były glony? Po wyszorowaniu nie powinno być problemów.