Temat zamknięty
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Baniak od zera :)

(20.02.2014, 21:51)aquacuba napisał(a):  To teraz wybierz biotop i jakby co dawaj pytania odnośnie jego. Przed 1000litrów lepiej sobie załóż to 130, pouczysz się na błędach jakby co mogę pomóć w akwarystyce roślinnej i Tanganice.
Pzdr

Decyzja padła na Ameryka - czyste wody z tego co wyczytałem na forum jest jednym z latwiejszych. Jakies molly, mieczyki jakas pielegniczka pare neonow innesa co myślicie o tym na start?
Z roślinami mam problem Smile praktycznie wszystko ma nazwy potoczne wiec chyba czeka mnie szukanie fotek i bieganie z tabletem po sklepie.
Co do oświetlenia : mam pokrywe 2 x 28 W chce włożyć jedna day light a drugie white blue. Dodatkowo zastanawiałem sie nad słabym nocnym oświetleniem jakimiś led. Ale czy to czasem ryb i roslinek nie będzie oglupiac?
Z doświadczenia domowego growera Smile wiem ze rośliny potrzebują min. 6h na dobę ciemności ale nie wiem jak to sie ma do roślin akwariowych tak samo jak i do ryb. Wszystko będzie na wlacznikach czasowych dla zachowania regularnych cykli dzien-noc. Ma to jakikolwiek sens?

Co do tych ledów to dobrze by było jakby np główne oświetlenie gasło o 22 a ledy o 12 żeby jednak te ryby mogły odpocząć godzinny przykładowe od ciebie zależy jaki masz tryb życia Wink a takie stopniowe schodzenie na pewno mniej stresuje. Podłoża każdy poleca to co ma Big Grin Wiec ile ludzi tyle opinii , jeżeli chcesz mieć mało roboty to idziesz w roślinny mało wymagające kładziesz warstwę czarnej ziemi np z kulkami glinowymi , zasypujesz to piaskiem skoro myślisz o pielęgnicach i tyle . Wszystko zależy od tego czego ty oczekujesz . Czy chcesz ciągle grzebać czy ograniczyć do minimum.

(21.02.2014, 23:11)Grafolog napisał(a):  Co do tych ledów to dobrze by było jakby np główne oświetlenie gasło o 22 a ledy o 12 żeby jednak te ryby mogły odpocząć godzinny przykładowe od ciebie zależy jaki masz tryb życia Wink a takie stopniowe schodzenie na pewno mniej stresuje. Podłoża każdy poleca to co ma Big Grin Wiec ile ludzi tyle opinii , jeżeli chcesz mieć mało roboty to idziesz w roślinny mało wymagające kładziesz warstwę czarnej ziemi np z kulkami glinowymi , zasypujesz to piaskiem skoro myślisz o pielęgnicach i tyle . Wszystko zależy od tego czego ty oczekujesz . Czy chcesz ciągle grzebać czy ograniczyć do minimum.

Wlasnie tu mnie masz... Nie mam zbyt wiele czasu ani doswiadczenia wiec wybor sie zaciesnia Smile I Ide za twoja porada. Co do roslin to bede wdzieczny bede za podpowiedzi które nie sa zbyt wymagające. Odnosnie led rozważam ofertę aqael'a - moonlight led ma tylko 1,5 W wyglada dość ciekawie i podobno magiczne wpływa na rozmnażanie ryb Smile zobaczymy...

http://www.rataj-spk.cz/www_pl/rostliny/...rocne.html
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Żabienice , Cryptocoryny ,Rogatek itd zresztą wszystko w linkach masz z pełnymi nazwami wiec łatwiej ci będzie szukać i wedle gustu
Temat zamknięty

Skocz do: