14
od 4 lat mam filtr i jeszcze nie czyściłem węży, fakt trochę syfu jest na ssącym ale na powrotnym prawie w ogóle
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.03.2014, 09:45 {2} przez
top2107.)
22
Co do węży to pozwolę sobie pożyczyć zdjęcie i zacytować tekst.
Cytat:Na koniec coś z serii obalamy stereotypy. Wszędzie piszą, że węże strasznie zarastają brudem, który hamuje przepływ wody, jak widać nalot jest minimalny, i szczerze wątpię żeby miał wpływ na wydajność. Zdjęcie słabe ale to co trzeba widać, kolor czarny – wąż bez nalotu, to co dalej – nalot.

Dodam że filtr otworzył po jakichś sześciu miesiącach.
8
Tak sobie czytam i czytam i nie wierzę. Co za różnica czy ktoś otworzył kubeł po 2 miesiącach czy po 6 miesiącach? Ludzie, to zależy od wielu czynników:
1. wydajność filtra
2. grubość węży
3. obsada akwarium
4. jakie ryby są w zbiorniku
5. ilość ryb
6. rośliny
7. czy jest zastosowany prefiltr
8. i tak dalej i tak dalej i tak dalej
Filtr/węże czyści się wtedy kiedy zauważy się spadek przepływu wody. Im rzadziej tym lepiej - tyle w temacie.
Akwarystyka to fajne hobby ;)
64
Norbert wiadomo ale dziwie się tym co tu piszą bo ja bez czyszczenia raz w miesiącu węży mam filtr całkowicie zatkany.
Nie mam żadne gąbki jako prefiltr możliwe że tu jest powód
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
8
Z własnego doświadczenia - filtr kubełkowy nie nadaje się na filtr mechaniczny. Od tego są kaskady lub filtry wewnętrzne. Żeby nie otwierać filtra kubełkowego co miesiąc wystarczy na końcówkę założyć gąbkę albo zastosować prefiltr. To drugie rozwiązanie jest lepsze i nie dlatego że ja tak mam. Po prostu prefiltr jest wygodniejszym rozwiązaniem chociaż pewnie trochę droższym. A u Ciebie powodów może być dużo - każdy zbiornik jest inny i każdy rządzi się po swojemu. Trochę będę się czepiał ale zdecyduj się - czyścisz filtr czy węże bo to spora różnica?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.03.2014, 00:03 {2} przez
Norbert.)
21
Każdy filtr nadaje się jako mechaniczny tylko jak się go wykorzystuje kubełkowy to potrzebny będzie drugi biologiczny.
8
Zaprzeczasz sam sobie. Skoro kubeł nadaje się na filtr mechaniczny to jak piszesz:
'' .... potrzebny będzie drugi biologiczny.''
Po co? Po to żeby się pochwalić dwoma filtrami kubełkowymi? Bo chyba nie masz na myśli kaskady jako biologa? Czyli jeden jako mechanik a drugi jako biolog? Bzdura. Widziałeś kiedyś kubeł do którego producent zaleca tylko i wyłącznie wkłady mechaniczne? Bo ja pomimo swojego stażu nie widziałem. Filtry kubełkowe z założenia powstały jako filtry biologiczne. Nie wierzysz? Zapytaj producenta. Takie jest ich przeznaczenie. Ale ponieważ ''polak potrafi'' więc można spodziewać się różnych przeróbek. Nie zdziwił bym się gdyby ktoś wykorzystał kubeł jako deniktryfikator. Dobrze, jak dla mnie koniec tematu.
21
Nic nie zaprzeczam gdzie ? w którym momencie ?
To akwarysta wypełnia wkłady i decyduje o tym a nie producent bo tak każe propaganda.
Pomyśl sobie że masz akwarium powyżej 2m długości i który filtr twoim zdaniem poradzi sobie w pojedynkę ?
da radę przepompować tyle wody aby zapewnić dobrą cyrkulacje ?
Filtracji biologicznej z mechaniczną po prostu się nie miesza i tyle .
W swoich akwariach używam tylko filtracji biologicznej bo mam porządek a akwariach.
8
''Nic nie zaprzeczam gdzie ? w którym momencie ?''
Napisałem wyżej.
''To akwarysta wypełnia wkłady i decyduje o tym a nie producent bo tak każe propaganda.''
Temat propagandy zostaw bo mam wrażenie że nie bardzo się orientujesz, nie te czasy. Oczywiście że akwarysta decyduje ale to nie akwarysta stworzył ten filtr tylko producent i producent zaleca/rekomenduje takie a nie inne wkłady. Przykład - samochód. Producent danej marki a nawet modelu zaleca opony o takim a nie innym rozmiarze, podobnie olej czy nawet paliwo.
''Pomyśl sobie że masz akwarium powyżej 2m długości i który filtr twoim zdaniem poradzi sobie w pojedynkę ?
da radę przepompować tyle wody aby zapewnić dobrą cyrkulacje ?''
Nie czytasz ze zrozumieniem. Przecież napisałem że:
kubeł na filtr biologiczny
dodatkowy/e filtr/y zewnętrzne/wewnętrzne na mechanika ( kaskada. wew. filtr gąbkowy )
''Filtracji biologicznej z mechaniczną po prostu się nie miesza i tyle .''
Że jak? Rozumując Twoim tokiem myślenia - w akwarium mam używać tylko jednego rodzaju filtracji? To znaczy że mam się zdecydować albo na filtrację mechaniczną albo na biologiczną? To chyba żart bo inaczej tego nie nazwę.
''W swoich akwariach używam tylko filtracji biologicznej bo mam porządek a akwariach.''
To że Ty tak robisz to nie znaczy że wszyscy tak robią. To Twoja sprawa i wybór. A co do porządku w Twoich zbiornikach nie będę się wypowiadał bo tych zbiorników nie widziałem ale to nie znaczy że inny mają bałagan. A tak to zabrzmiało.
Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy ale po tym co napisałeś dalsza dyskusja nie ma sensu. Rób jak uważasz - Twoje ryby i Twój zbiornik.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2014, 00:59 {2} przez
Norbert.)
14
zaczyna się znowu jałowa dyskusja ... Norbert sam czytasz bez zrozumienia a czepiasz się innych.
a tak swoją drogą to mógłby ktoś zdefiniować co to filtracja mechaniczna i biologiczna i jakie występują w tych rodzajach filtracji cechy nie do pogodzenia ze sobą ?