1
Trochę ciemnawo w tym baniaczku. Roślin dołóż ze 2-3 razy tyle, zieleń zacznie ładnie odbijać światło, a tak promienie pochłania ciemne podłoże. LEDów nie miałem i chyba nigdy nie będę miał, osobiście nie podoba mi się robienie z akwarium sztucznej wystawy.
Co to za pirat, nie estetyczniej byłoby zamiast tego wadzić jakiś większy korzeń?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.12.2014, 00:03 {2} przez
jpaul.)
9
Przydałoby się więcej roślin. Ta czaszka serio Ci się podoba? A rogatek nie rośnie? Próbowałeś z innymi roślinami? Ja bym na Twoim miejscu kupił odbłyśniki... Naprawdę robią różnicę. W zbiorniku jest tak ciemno jak na zdjęciu, czy to tylko tak wyszło?
Czaszka może zmieniać parametry wody. Szukaj na necie roślin i obsadzaj dno, kup odbłyśniki. Musi coś rosnąć!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.12.2014, 01:10 {2} przez
serpico23.)
2
Problem jest w tym że na bokach światło jest marne. Centralnie też mogło by być leprze. Czaszka ok skoro szkodzi pozbędę się. Przyznam że to nie mój wymysł
Rogatek rośnie a raczej przed restartem rósł pływając po powierzchni. Na razie mam problemy z utrzymaniem go na podłożu. Wymyka się z uwiązania
Dopóki nie będzie światła dopóty przy dnie nie będą rosły rośliny. Już to przerobiłem.
Dlatego myślę o różnych rozwiązaniach. Żeby nie naciągnąć siebie na koszta pytam tu i ówdzie.
Coś muszę zrobić.
Jedni mówią odbłyśniki - też kosztują
Inni że LED'y załatwią sprawę. Są opinie że przy ledach odpalanych rozsądnie wszystko będzie ładnie rosło.
Myślę też nad dołożeniem świetlówki.
No coś muszę wymyślić po mi znowu wszystko zniknie.
1
Proponuję dołożyć jeszcze jedną świetlówkę.
2
na razie dołożyłem odbłyśniki.
Jest lepiej ale to jeszcze nie to.
9
kiedy to zrobiłeś? Daj czas, żeby rośliny zareagowały
2
Muszę przyznać że jest lepiej z odblaskami. Dołożyłem korzeń. zrobiło się ciemniej ale jak będzie się trzymał podłoża dokupię roślina i chyba jedną świetlówkę też.
Co byście polecili na korzeń: jakiś mech i coś liściastego.
9
Mech to chyba bez znaczenia jaki. Liściaste polecam microsoria oskrzydlone. U mnie bardzo ładnie sie rozrosły, z jednej roślinki mam już trzy większe
2
Masakra! Pomocy!
Ryby dostały czegoś w rodzaju ospy. Z tym że są to przeźroczyste punkty/kropki. Coś w rodzaju pęcherzyków powietrza. Co im zaaplikować?
Mają to te rodzaje ryb: Neony, Kiryśniki czarnoplame, Zwinniki Blehera, Bystrzyki, Zbrojniki, Mieczyki (kilka kropek ale za to mają płetwy ogonowe przykulone).
Skalary nie mają oznak.
Dałem już dawkę lekarstwa Tropical Ihtio.
A co byście polecali do leczenia. Szkoda mi rybek. Kupiłem kiryski panda, chyba miały to tatałajstwo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2014, 14:14 {2} przez
michaloy.)
14
czyli natura sama zredukuje przerybienie ....
dodaj zdjęcia chorych ryb