1
Witam
Dzisiaj zrobiłem testy mojej wody i:
PH 6
KH 4
GH 5
Testy zoolek
Wiem że wodę z kranu mam miękką jak cala okolica. Czy powinienem coś z tym robić??? Jeśli podłącze CO2 pH może jeszcze bardziej się obniżyć.
Czy powinienem cos zrobic???
15
Masz bardzo dobrą wodę dla większości kąsaczy, pielęgniczek, labiryntów, karpiowatych, szczupieńczykowatych i jeszcze mogłabym wymieniać dalej. Nie przejmuj się wartością PH - rośliny będą wyciągać związki węgla z wody, zwłaszcza jak będzie ich dużo, więc na znaczne obniżenie tego parametru nie liczyłabym.
1
1
Witam.
Moje Akwa 120L start 01.08.2013 parametry wody:
NO2; NO3: 0
GH: 13
KH: 6
Ph: 7,6 (takie jak kranówka)
W baniaku są trzy bojowniki w haremie docelowo neonki 20-30szt; i jakieś male pielęgnicowate.
Oświetlenie: 2x20W Aqa GLO 10h/24
Filtr: wew. Fluval 4 plus 24/24
Proszę o opinie w temacie wody i w jakie parametry powinienem celować i info czy oprócz czekania coś jeszcze powinienem zrobić przed wpuszczeniem rybek.
Jak będą rybki to to NO2 i NO3 na pewno podskoczy. Obsadę dawaj zatem stopniowo bo w tej chwili bakterie na filtrze się raczej nie namnażają bo nie maja co żreć. Niektórzy sypią trochę pokarmu pomimo braku ryb, inni wpuszczają jakieś wytrzymalsze gatunki na początek żeby rozkręcić cykl azotowy.
1
Jest już jeden samiec bojownika i dwie samiczki. Z tego co widzę czują się dobrze, są aktywne, jedzą łapczywie wszystko co dostaną.
Pytanie jak poznam, że mogę bezpiecznie dodać Neonki i czy takie parametry wody będą dla nich dobre. Wiele czytałem o tych rybach i wiem że wymagają mniejszego Ph, ale z drugiej strony wiele osób pisało że w twardszej też żyją i nawet zdarza im się rozmnożyć. Zastanawiam się też na Dnanio bo są bardziej aktywne, ale to już temat na inny dział.
16
Kupiłem 2 dni temu testy paskowe TETRA 6 in 1 i moje parametry trochę mnie zaszokowały:
NO3 - 250 mg/l
NO2 - 0 mg/l
GH -16*d
KH - 15-20*d (gdzieś w środku, choć bliżej 20*)
pH - 8,4 (gdzieś pomiędzy)
Cl2 - 0 mg/l
Martwię się szczególnie NO3. Kupiłem testy, bo zaczęły mi zdychać red cherry kupione w sklepie.Reszta obsady, która jest mała, bo tylko 6 neonów innesa i 4 samiczki gupików ma się ok. Akwarium 54L. Filtr AQUAEL UNIFILTER 500 l/h z podwójnymi wkładami gąb.
Akwarium zrestartowałem 2 tyg. temu tzn. dałem na spód ziemię ogrodową jako podłoże.Woda była 50% starej dojrzałej wody z akwa i reszta odstana ok. 3-4 dni z kranu. Filtr dojrzały.
Być może przez tą ziemię te wysokie parametry NO3,ale skąd to pH?
Wczoraj podmieniłem znaczną część wody - około 30-40% na przefiltrowaną przez filtr spożywczy, który min. zmiękcza wodę i zatrzymuję chlor,miedź, pestycydy itd.
Parametry wręcz w ogóle się nie zmieniły - może trochę spadło GH , ale skala jest 8*d i potem 16*d więc może spadło do 15*d. pH się jednak utrzymuję na 8,4 , KH i przede wszystkim NO3 też!
Co mogę zrobić - kupić wodę destylowaną i podmieniać z nią, mieszając na pół z kranówką?Mam bimbrownię - załączyłem ją dzisiaj po południu, ale pH nie spadło - pewnie przez GH?
Dodam, że mam bardzo dużo roślin, wręcz akwa roślinne w tym rogatka, który NO3 powinien pochłaniać...
Co robić, poradźcie.
PRZYJMĘ ROŚLINY - 54L
5
Zgodnie z tematem, chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat mojej wody, czym się zająć, na co zwrócić uwagę.
Test wykonany za pomocą JBL Easy Test 6in1(tak wiem że paski nie są mało dokładne)
Cl2[mg/l]: 0 - 0,8
pH[mg/l]: 7,6-8,0
KH[st d]: 10-15
GH[st d]: >21
NO2[mg/l]: 0-0,5
NO3[mg/l]: 50-100
Przy okazji pytanie. Czy ktoś korzystał z tych testów bo troszkę mnie zastanawia dlaczego test GH jest w "czterech kratkach".
Woda jest z akwarium w podpisie(tam też zawarta jest obsada)
0
(03.09.2013, 21:56)Voytec napisał(a): NO3[mg/l]: 50-100
Jeśli masz faktycznie takie NO3 to ja na twoim miejscu już bym biegł do akwarium z wiadrem

A co do reszty to napisz jaka masz obsadę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2013, 22:03 {2} przez
Carlosuk.)
5
Co do obsady to tak ona wygląda:
Cytat:a. Fauna:
-3x Otosek
-4x krewetka RC
-2x Kirysek spiżowy/albinos
-3x Gupik + młode(ok. 5), było więcej ale kilka gupików padło(R.I.P)
A jeśli chodzi o parametry to mała korekta:
Cl2[mg/l]: 0
pH[mg/l]: 7,6-8,0
KH[st d]:
10-15
GH[st d]: >21
NO2[mg/l]:
0-0,5
NO3[mg/l]:
25-50
Myślę że wczorajszy odczyt NO3 był tak wysoki ze względu na to że musiałem przesunąć parę elementów na dnie i to spowodowało że ruszyłem podłożem, na którym chyba zawsze jest trochę odchodów i w związku z tym rozkładającego się NO3.
Samo stężenie chyba nie jest (mimo wyniku testu) aż tak wysokie bo krewetki mają się dobrze