• 6 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 300l - tutaj zadajemy pytania i szukamy coś dla siebie

pchor_1 napisał(a):wolę Amerykę Południową i Środkową. Głównie przez to, że bardzo interesują mnie gatunki takie jak: zbrojnik niebieski, kiryski, kiryśniki i trzciniak.

Trzciniaki siedzą w afryce, w ameryce też występują, ale tylko w akwariach. To jest ten minus biotopów, zawsze trzeba z czegoś zrezygnować.

Yacek napisał(a):
pchor_1 napisał(a):wolę Amerykę Południową i Środkową. Głównie przez to, że bardzo interesują mnie gatunki takie jak: zbrojnik niebieski, kiryski, kiryśniki i trzciniak.

Trzciniaki siedzą w afryce, w ameryce też występują, ale tylko w akwariach. To jest ten minus biotopów, zawsze trzeba z czegoś zrezygnować.

dlatego zrezygnowałem z trzciniaka

Wymysliłem coś takiego:
1. Żwawik Czerwieniak - ławica lub Drobnoustek beckforda - ławica
2. Pielegniczka Agasiza - harem lub Pieleginiczka Kakadu - harem
3. Akara Błękitna - parka
4. Skalar - 2x parka
5. Zbrojnik Niebieski - parka
6. Kiryśnik Czarnoplamy - parka
7. Kirysek Pstry - ławica

Co na taka obsadę powiecie?

pchor_1 napisał(a):
ethnix napisał(a):Nooo to już zupełnie co innego. Nadal myślisz o Tanganice?

Własnie z tym mam problem. Tanganika pasuje mi ze względu na wystrój akwarium, antomiast jesli chodzi o ryby to wolę Amerykę Południową i Środkową. Głównie przez to, że bardzo interesują mnie gatunki takie jak: zbrojnik niebieski, kiryski, kiryśniki i trzciniak.
Mam naprawdę niemały problem i nie wiem na co sie zdecydować.

Hmm, nie wiem czy przeglądałeś tangańskie gatunki. Czy ta ślicznota np. może się nie podobać

Cyprichromis leptosoma

pchor_1 napisał(a):Wymysliłem coś takiego:
1. Żwawik Czerwieniak - ławica lub Drobnoustek beckforda - ławica
2. Pielegniczka Agasiza - harem lub Pieleginiczka Kakadu - harem
3. Akara Błękitna - parka
4. Skalar - 2x parka
5. Zbrojnik Niebieski - parka
6. Kiryśnik Czarnoplamy - parka
7. Kirysek Pstry - ławica
Co na taka obsadę powiecie?
Dla mnie zupa. Za dużo różnych pielęgniczek (będzie niebezpiecznie) i ogólnie za dużo ryb przydennych.
Ja bym został przy:
para skalarów (lub 6 młodych skalarów na początek i obserwować dorastanie i dobieranie się pary, może 2 par)
harem pielęgniczek agasiza
6-8 x kirysek pstry
12-15 x drobnoustek Beckforda

Obsada będzie wyglądac tak:
1. Zbrojnik niebieski (2 lub 3 sztuki)
2. Kirysek Pstry (około 10 sztuk)
5. Żaglowiec Skalar (około 4 sztuk)
4. Żwawik Czerwieniak (około 30 sztuk)
5. Pielęgniczka Kakadu (około 4 sztuk)

Czy do tego zestawu mogę dodać 1x Duch Amazoński?

Nie jestem pewien czy duch nie pożre się ze zbrojnikiem..Kakadu to ryba haremowa czyli
1+2...

zecior napisał(a):Nie jestem pewien czy duch nie pożre się ze zbrojnikiem..Kakadu to ryba haremowa czyli
1+2...

Co do Kakadu to 1+3 to też harem Smile
Odnosnie Ducha to właśnie nie wiem jak będzie w tym akwa i z taką obsadą.

Zrezygnuj ze zbrojników albo kirysków. Ewentualnie kiryski i otoski, bo nadal tych dennych rybek zbyt dużo. Mam pielęgniczki i uwierz, ze ciężko z dennymi rybkami mają i wzajemnie Wink Mozesz oglądać cuda w baniaku ze strony pielęgniczek ale jest warunek, że zapewnisz im denny spokój. Czyli najlepsza jest rezygnacja i z kirysków i zbrojników. Jedynie otoski tutaj są ok.
Harem 1+3 jak najbardziej pasuje do tej powierzchni dna Smile
Zamiast rybek dennych możesz zdecydować się na jakieś przypowierzchniowe. Polecam Pstrążenice. Bardzo ciekawa, nietuzinkowa rybka. Czyli polecałabym tak:
15 x Pstrążenica Myersa albo jakaś inna
Na środek
20 x Drobnoustek
Na dno
1+ 3 Kakadu
I do tego ekipa sprzątająca
15 x otosek
Jeżeli będzie sporo mchu, korzeni, roślin to polecam do ekipy sprzątającej dołączyc krewetki. RC albo babaulti Smile Tylko te jako pierwsze w baniaku aby miały szanse się rozmnożyć i zapoznać z baniakiem zanim przyjdą pielęgniczki Wink
Podobny zestaw funkcjonuje i u mnie i jest ok. Z tą różnocą, że mam niestety kiryski.... I gdybym miała możliwość wyłowienia ich i wydania to zrobiłabym to natychmiast. Zbrojnika pozbyłam się już dawno Wink Codziennie znajduję wywalone do góry delikatne roślinki.... No i kiryski to buldożery przeszkadzające w życiu pielęgniczkom. Gdybym ich nie miała, to mogłabym obserwować cud odchowu maluszków pielęgniczkowych w ogólnym. A tak to muszę przeławiać parkę do innego baniaka...

Ze Zbrojników Niebieskich i Kirysków Pstrych nie zrezygnuję, gdyż bardzo fascynują mnie te gatunki i praktycznie dla nich zakładam akwa. W pierwszych planach chciałem dać jeszcze dwa Kiryśniki, ale to już faktycznie byłoby przegięcieSmile

Skocz do: