• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Mam pytanie otóż ostatnio znajomy również chce założyć kreweciarnie i pytał mnie czy może dolać troche wody z większego 126l akwa dla zapoczątkowania bakteryjnego ale wiadomo że krewetki nie lubią żadnych preparatów w wodzie a on w tamtym akwa nawoził rośliny jakimiś tabletkami i teraz moje pytanie:
Czy Może dolać trochę wody z większego do krewetkarium?

72l - Razbory
25l Shrimp Set - Krewetkarium
240l - Pielęgnice Zebra, Neony

Jak nawozi w normalnych ilościach to nic się nie stanie jak co nieco doleje, przecie ludzie trzymają krewetki w akwariach w których używa się nawozów i nikt, prócz glonów, nie narzeka.

Zanim wpuścisz krewetki to twe roślinki w kreweciarni spokojnie sobie już pobiorą wszystko co było złe w tej wodzie dla twych "pupili" Wink

http://sepher.eportal.com.pl/dfa/

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)

Bardzo chciał bym wam powiedziec co to byly za tabletki ale dzis wyrzuciłem smieci w ktorych bylo opakowanie. Posadziłem 5 roslin i pod kazda poszla tabletka. Mozliwe ze to przez te tabletki tak sie stalo bo woda nie byla tak przejrzystaj jak w tym momencie kiedy akwarium pracuje juz ponad 24h od posadzenia wiec moze za wczesnie je wpusciłem poprostu. Poczekam do poniedziałku pojade i kupie jedna krewetke zaklimatyzuje dlugo dla pewnosci i wpuszcze i bede obserwował co sie dedzie dzialo. jak bedzie dobrze dokupie jej towarzyszy jeśli nie to zrezygnuje z krewetek bo widocznie mam cos nie tak z woda. Chciałem ja sprawdzic testami ale nie wiedziałem ze one sa sprzedawane w duzych paczkach i tanie to nie jest wiec zrezygnowałem.

Rezygnacja z krewetek może nic nie dać ryby też mogą zdychać jak będzie "coś" w wodzie

sorki mam 30l.

Witam jakie można trzymać krewetki z krewetkami red cherry żeby się nie krzyżowały i były mało wymagające.Z wymaganiami coś takiego jak red cherry bo parametrów nie znam w krewetkarium

Na pewno nie krewetki z gatunku Neocaridina heteropoda, możesz je trzymać z Caridina cf. Babaulti Stripes, albo Green.

Aha dzięki i jeszcze jedno pytanie mogę do krewetek rc dać nawuz dla roślin mikro i makro elementy?

GG:9678802

Tak. .

Skocz do: