• 6 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 300l - tutaj zadajemy pytania i szukamy coś dla siebie

numi napisał(a):Witam serdecznie

Mam zamiar kupić 3 pielęgnice pawiookie z nadzieją że powstanie z nich para a trzecia zmieni właściciela.Moje akwarium ma wymiary 120x50x50 nie duże ale powinno wystarczyć dla pary.
Poza tym jakie mogę trzymać ryby z nimi tak by nie było w akwa zadymy?
czy np pyszczaki mogą być jak tak to w jakiej ilości?

Akwarium dość małe...nie polecam żadnych ryb z dobraną parą. Jedyną szansę miałby glonojad Wink i to tylko jak będzie co najmniej ich rozmiarów i będą zapewnione kryjówki. są to duże ryby, agresywne w czasie godów. Sam mam Vieję z glonkiem i wiem, że z nim nic nie przetrwałoby w akwarium.
Pyszczaki z PEWNOŚCIĄ NIE!

Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

Nawet dla tej pary akwa przymałe...:/

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

numi napisał(a):Witam serdecznie

Mam zamiar kupić 3 pielęgnice pawiookie z nadzieją że powstanie z nich para a trzecia zmieni właściciela.Moje akwarium ma wymiary 120x50x50 nie duże ale powinno wystarczyć dla pary.
Poza tym jakie mogę trzymać ryby z nimi tak by nie było w akwa zadymy?
czy np pyszczaki mogą być jak tak to w jakiej ilości?
Żadne się nie nadają. Trzeba zacząć od tego, że zbiornik jaki planujesz na pawiookie jest dla nich o wiele za mały. Jeżeli chcesz trzymać te ryby akwarium powinno być przynajmniej 2x większe niż planujesz. Tak od 600l+.

Dzięki za odpowiedzi może zamiast pawiookich zainwestuję w pyszczaki? Muszę jednak o nich poczytać.
A co do zbiornika na stronie www.pawiookie.pl ludzie wypowiadają się o minimalnych parametrach jakie powinien posiadać zbiornik to od 240 L dla jednej pary.Innym problemem jest jednak filtracja która musi być bardzo dobra ze względu na bajzel jaki te ryby robią Smile
No cóż w każdym razie dowiedziałem się poniekąd że jednak mój baniak raczej nie spełnia wymagań do posiadania tego gatunkuSad

numi napisał(a):Dzięki za odpowiedzi może zamiast pawiookich zainwestuję w pyszczaki? Muszę jednak o nich poczytać.
A co do zbiornika na stronie www.pawiookie.pl ludzie wypowiadają się o minimalnych parametrach jakie powinien posiadać zbiornik to od 240 L dla jednej pary.Innym problemem jest jednak filtracja która musi być bardzo dobra ze względu na bajzel jaki te ryby robią Smile
No cóż w każdym razie dowiedziałem się poniekąd że jednak mój baniak raczej nie spełnia wymagań do posiadania tego gatunkuSad

dokładnie, ale 240l to faktyczne minimum chociaz mozna to zrobic, tymbardziej w 300l. jak juz chcesz dobrac ta pare to kup 3-4 male pawiookie, kup wydajny filtr, często i systematycznie rob solidne podmianki wody idace w parze z odmulaniem dna. W 300l nic wiecej z pawicami nie radzilbym trzymac.

Tak na marginesie to przypominasz mi mnie na poczatku przygody z pawiookimi, minium rozumialem jako optymalne warunki ale szybko sie obudzilem i jutro przyjezdza zbiornik 450l.

Może faktycznie lepiej by było z tymi pyszczakami skoro ci się podobają?Zbiornik masz ok dobrać do tego 2 gatunki pysków i jak fajnie urządzisz to kawałek jez.Malawi w domu Big GrinAle przede wszystkim dużo,dużo lektury. http://www.akwaswiat.net/wymarzone-malaw...-6985.html

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Pardos napisał(a):
numi napisał(a):Dzięki za odpowiedzi może zamiast pawiookich zainwestuję w pyszczaki? Muszę jednak o nich poczytać.

dokładnie, ale 240l to faktyczne minimum chociaz mozna to zrobic, tymbardziej w 300l. jak juz chcesz dobrac ta pare to kup 3-4 male pawiookie, kup wydajny filtr, często i systematycznie rob solidne podmianki wody idace w parze z odmulaniem dna. W 300l nic wiecej z pawicami nie radzilbym trzymac.

Tak na marginesie to przypominasz mi mnie na poczatku przygody z pawiookimi, minium rozumialem jako optymalne warunki ale szybko sie obudzilem i jutro przyjezdza zbiornik 450l.

osobiście mógłbym zainwestować nawet w 1000L baniak ale mam małe mieszkanie i 300 L to max co mogę trzymać poza tym koszta utrzymania są wysokie.Myślałem nawet o 500 litrowym wstawionym w ścianę ale jak wyżej KOSZTA!! Poza akwarystyką interesuję się numizmatyką a raczej zaczynam i sam rozumiesz kasa musi wystarczyć na obydwa hobby bez możliwości rezygnacji z któregoś z nich Smile
Pozdrawiam

Jak już sie uprzesz na parke pawic to wtedy nie pakuj zadnych duzych dekoracji. Najlepiej jakis plaski kamyk i ewentualnie maly korzen.

Jak nazywa się akwarium z pawiookimi? Malawi odpada więc jak?
Może ktoś opisze taki zbiornik lub poda link gdzie mogę przeczytać o takim zbiorniku i jego charakterystyce?

Biotop Ameryki Południowej.

Skocz do: