15
P. Akwarysta napisał(a):Mam ostateczna obsadę... Akwarium bedzie od 70l do około 112l.
Obsada:
6 kirysków albinosów
6 hokejówek
1 bojownik
2 pielegniczki ramireza
3 gupiki
Spróbuj kupić akwarium 112L. Przekonasz się szybko, że zrobiłeś dobrze.
Nie mam doświadczeń w łączeniu bojownika z gupikami. Mam nadzieję, ze ktoś napisze jeszcze na ten temat. Najgorsze co może być, to rozczarować się później, zwłaszcza, gdy ktoś przestrzegał. Kiryski, hokejówki i pielęgniczki to dobry wybór. Oczywiście możesz jeszcze pomyśleć nad haremem kakadu (3+1) zamiast ramirezek.
5
Pierrot napisał(a):P. Akwarysta napisał(a):Mam ostateczna obsadę... Akwarium bedzie od 70l do około 112l.
Obsada:
6 kirysków albinosów
6 hokejówek
1 bojownik
2 pielegniczki ramireza
3 gupiki
Spróbuj kupić akwarium 112L. Przekonasz się szybko, że zrobiłeś dobrze.
Nie mam doświadczeń w łączeniu bojownika z gupikami. Mam nadzieję, ze ktoś napisze jeszcze na ten temat. Najgorsze co może być, to rozczarować się później, zwłaszcza, gdy ktoś przestrzegał. Kiryski, hokejówki i pielęgniczki to dobry wybór. Oczywiście możesz jeszcze pomyśleć nad haremem kakadu (3+1) zamiast ramirezek.
Kupie około 100l. Czytałem, że pielęgniczki kakadu bronia swojego terytorium. Czy nie bedzą podgryzać lub atakować innych rybek z mojej obsady. Myślałem nad kakadu ale to wtedy bez ramirezek. Mogę to tej obsady dołożyć jeszcze giętkozęba ( jakiegoś sumika) ???
pozdrawiam
5
może jeszcze jakieś skalarki?
Czyli;
Czy taka obsada pasowała by do 100l lub 112l:
6 kirysków albinosów
6 hokejówek
harem kakadu
3 gupiki
1 węgorek
1 sumik
krewetki;
- filtrójąca
- red cherry
Pozdrawiam
15
P. Akwarysta napisał(a):Czyli;
Czy taka obsada pasowała by do 100l lub 112l:
6 kirysków albinosów
6 hokejówek
harem kakadu
3 gupiki
1 węgorek
1 sumik
krewetki;
- filtrójąca
- red cherry
Pozdrawiam
Skalary zdecydowanie odpadają. Możesz uściślić o jakim węgorku i sumiku myślisz? Niezależnie od tego, ja nie zwiększałbym liczby różnych gatunków, a raczej dodał więcej sztuk tego co już wcześniej planowałeś.
1
Do obsadzenia mam akwarium 54 l. lekko wypukłe do przodu. Jego wymiary to 60 cm. x 30cm. x 30 cm. Posiadam napowietrznik, filtr Aquael FAN-mikro, oświetlenie wbudowane w pokrywę. Moja obecna obsada ryb to 4 mieczyki, 2 danio koralowe, 2 gurami mozaikowe, 1 glonojad (żółty), 1 gupik. Zamierzam kupić kilka neonów czerwonych i 2 gupiki (samca i samiczkę).
Dodatkowo załączam foto:

Z góry dzięki za pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2009, 18:13 {2} przez
Adrianeq.)
15
Według mnie nie masz dobrej obsady.
4 mieczyki - za duże do tego akwa.
2 danio - to ryby stadne, przynajmniej z 8 sztuk, a po za tym to zaleca się im większe akwaria, bo lubią sobie popływać i są ruchliwe
2 gurami - ja bym ci radził je też oddać, za duże troszkę
1 glonojad - pewnie to zbrojnik, za duży, oddaj
1 gupik - jeśli dokupisz ich kilka to ok.
Na twoim miejscu dał bym obsadę:
1 bojownik wspaniały(samiec)
8 razbora klinowa
6 otosków
26
Za słaby masz filtr ja ten filtr miałam w krewetkarium 17l i się nie sprawdzał.
Masz źle dobrana obsadę ale to już wyjaśnił kolega wyżej:
Adrianeq napisał(a):Do obsadzenia mam akwarium 54 l. Moja obecna obsada ryb to 4 mieczyki, 2 danio koralowe, 2 gurami mozaikowe, 1 glonojad (żółty), 1 gupik. Zamierzam kupić kilka neonów czerwonych i 2 gupiki (samca i samiczkę).
Z góry dzięki za pomoc.
Co do mojego wkładu na temat obsady to:
zamiast gurami daj prętniki karłowatę/trójbarwne
glonojada zamień na 5 otosków
zamiast gupików i neonów i danio- proponuję 10 mikrorazbor galaxy lub 7 razbor klinowych
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
3
Obsadę proponuję taką:
10xneon
4xgupik
5xotosek
Powywalaj te muszle i daj jakiś korzeń.
-.-'
15
Kup sobie filtr Fan-1 Plus. Filtr 60-100l, do tego akwa powinien byc dobry tylko kosztuje w granicach 50zl ;/
1
@grzesiek1993zag
Gurami są dość małe, mieczyki zresztą też (mam jednego dużego ale trzymał się dobrze w aqua 10l to i tu daje rade).Glonojad też się tam dobrze trzymał. Nad razborami się zastanowię. Bojownika już miałem, po przygodach z nim podziękował. Danio mogę dokupić.
Obsada Seoo najbardziej trafia w mój gust więc pewnie taką zakupię.
@Sznell i bercia289
Lepszy filtr by się przydał.