• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Jeden z najtańszych filtrów... Znajomi mają taki i jest kiepski - słabo ciągnie wodę i jest stosunkowo głośny. Wszystko zależy od funduszy jakie posiadaszSmile Jeśli nie masz za dużo kasy to będzie musiał wystarczyć (o ile nie wciągnie krewetek), ale jeśli stać się na lepszy to szukaj czegoś innego.

Napiszę inaczej. Filtr- kupię jakiś tańszy. Nie wciągnie kreweciek, bo zastosuje myk z rajstopą (patrz kilka stron wcześniej)
Ale chciałem się zapytać, czy taka opieka by starczyła Krewetkom RED CHERRY?

Mianowicie:

Zestaw:
- Akwarium 20 litrów
- Filtr- Nie wiem, tutaj zobaczę.
- Aquael - Grzałka Heatzone
- Jakiś fajowski korzeń
- Piasek
- Skały, pobuduję ze skał kryjówki dla krewetek
- Jakieś roślinki.
- Termometr bezrtęciowy

Jedzenie to być może co jakiś czas Gotowane lub sparzone Warzywa (np. Sparzony pomidor) i Owoce (np. Banany)
A na co dzień będę im dawał "Shrimp Stixy" i jakąś spirulinkę i suche pokarmy warzywne (mam warzywne płatki dla rybek).

Oświetlenie- Hmmm tu gorzej. Spróbuję Kupić w sklepie jakąś jarzeniówkę i zamontować ją nad Akwar... Krewetkarium.

Co do towarzystwa, to jeśli można- Glonojady. 2 starczą. Ewentualnie jeszcze jakieś małe rybki np. Neonki.

Pokrywa- Więc tak- albo kupię w sklepie pokrywę pod 20 l, albo zastosuję jakąś amatorską, którą sam wykonam.

Powiedzcie, czy tak może być.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Filtra HBL nie polecam, sam ostatnio go testowałem i wylądował w szafie.
W 20l nie możesz trzymać przy krewetkach żadych ryb.
Żadnych kryjówek z kamieni nie buduj, nie ma sensu... Chyba że chcesz zrobić aranżację z kamieniami ADA.
I skup się na roślinach, przy krewetkach to podstawa.

Jako oświetlenie proponuję lampkę Decolight.
http://allegro.pl/oswietlenie-lampka-dec...31986.html

można trzymać razbory galaxy

Kondziu ja mam w 20l kostce krewecie i rybkiSmile I nie uważam żeby się męczyły a dokładnie mam 6 rozbór plamiastych. Są wielkości dorosłej krewetki hehhehe.
Co do skałek to jak wyżej ja mam w sumie same skałki w kostce - małe kawałki dragonów.
Oświetlenie deco pod warunkiem że pokrywa będzie samorobna. Ja zrobiłam moją za 14zł. Kupiłam narożniki w aquaelu za 8zł i u szklarza szybkę za 6Smile

Macbast pytał o Zbrojniki i Neony, napisałem to bardziej w tym kontekście. Ale fakt, zapomniałem o Razborach, punkt dla was Wink

Kurde :/ Szkoda, że nie mogę mieć Glonojada SadSadSadSad
Ale trudno.
Jakbyście mieli uwagi co to mojego zestawu czy coś, to piszcie.

Czy mógłbym użyć żwirku Kwarcowego do krewetkarium? I o jakiej grubości. Nie mam dostępu do żwirku bazaltowego (nie ma w sklepach).

Lepszy byłby piasek. Jeśli koniecznie chcesz żwirek, to jak najdrobniejszy.

Kupiłem 0,1 - 0,3 mm Big Grin najmniejszy jaki był :p trochę żałuje, mogłem 1 - 2 mm wziąć ;p

Teraz jeszcze jedno: jaki najlepszy Pokarm (suchy) dla kreweci RC i Yellow?

Skocz do: