• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

fajnie by bylo zeby mi ryby do jutra przezyly! blagam niech ktos mi wreszcie odpisze! codziennie mam tej zieleni dodawac do akwa czy jak? dzisiaj zdechla mi nastepna ryba i nie moge dluzej czekac! moze zrobic chorym rybom kilkugodzinna kąpiel w tem. 32 st, żeby to ochyctwo z ich ciał wreszcie zdechło.... ale czy neonki wytrzymają w takie tem.? a i odrazu sie spytam czy do tej kąpieli też dodać troche zieleni.

Owoc napisał(a):blagam niech ktos mi wreszcie odpisze! codziennie mam tej zieleni dodawac do akwa czy jak?
http://akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=58348

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

mi zieleń i wysoka temperatura nic nie dały. neonki zdychały z dnia na dzień... niestety żaden nie wyszedł z tego cało. poza tym zdechły mi zwinniki czerwonouste, ramireza. a wczoraj, gdy już myślałam, że sprawa zażegnana (bo wszystkie rybki,które miały kropki zdechły), znalazłam 2 zdechłe kiryski panda...
ja dałam najpierw jedną dawkę, na drugi dzień pół dawki, po kolejnych 2 dniach podmianę 20% wody i pół dawki. po tygodniu znów podmiana 20% wody i po jeszcze kilku dniach tak zapobiegawczo pół dawki.

dzięki Wink wreszcie sie czegoś dowiedziałam... mam jeszcze tylko ostatnie pytanie... czy neony i gupiki przeżyły by w 32 st.? aktualnie w akwarium panuje te. 29 st.

Witam.
U moich ryb miałem ostatnio ospe.. ryby ocierały się o przedmioty itd. Zastosowałem ichtio według instrukcji. Po skończeniu preparatu kupiłem zieleń (niestety innego preparatu nie było) Oczywiście przed zastosowaniem innego leku podmieniłem 50% wody. Kropki zniknęły u ryb ocierania już nie widuję ,lecz brzanki pływają nadal w rogu akwarium ze spuszczona głową "majtając" płetwami szybciej niż normalnie. Czy to nadal ospa? Co dalej robić bo kurację już trochę trwały .
Akwarium 63l .
NO3-15
NO2-0

czy to brzanki sumatrzańskie??

"Doświadczenie akwarysty nie jest współmierne z ilością postów na forum"

Tak brzanki sumatrzańskie . 2 tak siedzą nadal w rogu akwarium i mają wyblakłe kolory. Więc nie wiem co dalej zastosować?

Bez podniesienia temperatury nic nie zdziałasz. Tylko pogorszysz sprawę. Zieleń i ichtiosan to to samoSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

A właśnie temp. miałem podniesioną do 31 przez kilka dni . Pozniej ją zmniejszyłem .

Witam! Właśnie zauważyłam u moich neonek ospę. W tym samym akwarium są jeszcze krewetki. Zastosowałam SERA costapour. Tylko ,że to była resztka. I nie wiem ,czy teraz muszę dokupić ten sam preparat sery. Czy mogę jakiś inny, np ichtiosan. Czy to ma wogóle znaczenie? I jak te chemikalia na krewetki działają, czy nic im nie będzie?

Skocz do: