• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

Postaraj się gdzieś je oddać, te 54 litry będą dla nich dużo za małe. Pewnie znowu się wszyscy oburzą, ale litraż dla skalara w moim mniemaniu się znowu powiększył. Dla jednej pary 200 L to minimum i to przy 60 cm wysokości i więcej.

Tak tylko nikt nie chce siostra ma akwa 520 litrów ale ma welony a skalar plus welon to welony bez ogonów.

Nie, to nie welony bez ogonów, bo te ryby nic sobie nie zrobią. Nie mogą być razem przez wymagania środowiskowe. Daj ogłoszenie na forum, albo nawet wystaw je na allegro.

matios napisał(a):Aha wolał bym do tego jakieś większe rybki typu skalar albo coś podobnego.

Proszę cię, lepiej już nic nie proponuj bo jeszcze ktoś cię posłucha.

matios napisał(a):Siemka.
Ktoś u mnie przed blokiem wystawił 2 skalary w kuli czy mogę je wziąć do mojego akwa 54 litry?

Umiesz czytać? Jeżeli tak to poczytaj jakie rozmiary osiąga ta ryba. Na forum jest wałkowane to w co trzecim temacie, że skalary potrzebują zbiornika min. ok 200l.
Zanieś ryby do sklepu lub oddaj komuś kto ma duży zbiornik.

Pisałem że nie mam ich komu oddać wiem jakie osiągają to co mam zrobić?

Niebywały zbieg okoliczności Smile
To się nazywa mieć szczęście, kilka dni temu wspominałeś, że chciałbyś mieć w tym akwarium jakieś większe ryby, np skalary.
Powiedziano Ci, że do tak małego akwarium się nie nadają aż tu nagle ktoś wystawia na dwór kulę ze skalarami - jak tu takich nie przygarnąć ?
Wszystko jedno co jeszcze wymyślisz, skalary są do Twojego akwarium za duże.
Dlaczego jeszcze nie dałeś na forum ogłoszenia o skalarach do oddania ?

Dodatkowo nie piszemy posta pod postem i proszę nie roztrząsać tego samego problemu w kilku tematach.

Sprawa załatwiona Big Grin Skalary poszły do mamy mojej koleżanki która ma akwarium ponad 100 litrów a w nim były 2 skalary to teraz są 4 wiem że to dla nich nie raj ale napewno mają lepsze warunki niż u mnie ;D
Sorry że post pod postem ale...
Czy w tym akwarium mogę trzymać welona? bo jeżeli na jednego przypada 60 litrów to chyba mogę co nie?

Posty zostały połączone, nie piszemy posta pod postem, korzystaj proszę z opcji EDYTUJ.
Nie rób i nie przepraszaj.
Jeśli chcesz odświeżyć datę postu, to kopiujesz edytowaną wypowiedź, kasujesz i wklejasz na nowo.
Kejdi

Dobrze ci radzę przestań kombinować, jeżeli welony to duży zbiornik ok 200-250l, ładnie urządzony i wtedy to jakoś wygląda. Jeden welon w takim małym akwarium = wiecznie brudna woda + wykoszone wszystkie rośliny. Tak na welona powinno przypadać ok 50-60l wody, ale w dużym zbiorniku czyli np. w 200l/4 szt. Pomyśl sam logicznie, tak duża ryba w 50l zbiorniku? Po co te kombinacje? Jeżeli chcesz dużych ryb, kup duży zbiornik. Wybierz sobie coś z poniższej obsady, obsadź w miarę gęsto zbiornik, dodaj korzenie kokosy i będzie ładnie.

- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x20-25 Microrazbora galaxy
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x12 Razbora Hengela
x12 Razbora Espei
x10 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek lub x5 Otosek

- Parka Pielęgniczki Ramireza lub harem Bojownika 1+2 do wyboru

Kupiłem welona i jest spoko. Będę robił częściej podmiany wody Big Grin

Żenada. Po co Ci forum, skoro nie trafiają do Ciebie żadne argumenty?

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

Skocz do: