• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[84l] Lipiec 2010 - Nowa Aranżacja

Mały update.
Dzisiaj wreszcie zakupiłem 2 świetlówki.
Po konsultacjach jednak zamiast Sun-GLO wziąłem Aqua-GLO.
W tym tygodniu planuję jeszcze dokupić system dozowania CO2.

Małe pytanko.
Ktoś wie jak się nazywa ta roślina co jest u mnie z prawej? Ta gęsta. Pytam, ponieważ chcę wywalić moczarki ze środka i z lewej i dać może jeszcze 1 lub 2 takie roślinki.
W sklepie zoologicznym sprzedawczyni powiedziała, że nazywa tą roślinę "koperek" więc to jest prof.s.jonalizm ;P

Ale to gurami do oddania :O Co ono tam robi w ogóle?
Ta roślina to chyba kabomba ale sam nie wiem, niech ktoś się wypowie.
Czyli teraz z ławicowych masz neonki, prystelki i żałobniczki?

Oddałeś skalary i kupiłeś gurami?
Niestety też są za duże na to akwarium (do oddania). Sad

Gurami chciałem oddać ale nie mam komu Sad
W jednym zoologu się pytałem ale tam niestety nie przyjmują darowanych ryb.

kabomba

Ta roślinka to oczywiście kabomba, a z tym gurami to musisz coś wykombinować bo nie może być w tak małym akwarium.

Pozdrawiam, Tomek

Lipiec - 2010
Baniak jest po całkowitej przebudowie. Niestety poprzednia zmiana aranżacji nie wypadła pomyślnie - wręcz kuła w oczy, dlatego oszczędziłem sobie jakiejkolwiek dokumentacji w formie zdjęć.
Tym razem jednak znów postawiłem na "dżunglę" i po zakupieniu troszkę uszczuplonego zestawu roślin do zbiorników od 60 do 100l przystąpiłem do restartu.
Dodatkowo postanowiłem zrobić eksperyment z dodatkowym światłem nocnym w postaci diod LED, oczywiście nie robiąc z baniaka dyskoteki.
Komplet jest mały bowiem 6 diod w kolorze księżycowa biel o niezbyt dużej mocy bo w końcu to ma być światło nocne.
4 diody zostały umiejscowione na tylnej szybie i kable łączące zostaną niedługo zasłonięte przez rozrastające się rośliny (chyba, że dorzucę jeszcze jakąś rozłożystą w tył) więc zniknie efekt szpetoty. Pozostałe 2 ukryłem w piachu dla ciekawszego efektu i przyznam, że pomysł z diodami okazał się nie głupi.
Główne oświetlenie jest to samo, wzmocnione okleiną z folii aluminiowej. Dosłownie cała pokrywa od spodu jest tym opakowana.
Dodam jeszcze amatorski system doprowadzania CO2 by mi nie gloniło tylko poczekam az mi w butelce cukier z drożdżami sfermentuje Tongue. Oczywiście to prowizorka zanim nie zakupię właściwego zestawu.
Póki co mam zdjęcia tylko z trybem dziennym, za dnia jakoś powinienem dorzucić fotki z trybem nocnym.
Tymczasem zastanawiam się nad obsadą. Kirysków musiałem się pozbyć bo by mi przeorały dno i tyle byłoby z zasadzenia trawy.

Ładne.ale mi się zdaje być za 'jasne',a i rośliny duże się sadzi z tyłu .

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Ogólnie fajnie.
Jeśli to możliwe to zasłoniłbym filtr,usunął trochę tych kamieni i zmieni tło..

-.-'

Tło mam zamiar zmienić z czasem na czarny brystol co powinno jeszcze lepiej uwydatnić efekty świetlne rzucane przez diody. Co do filtra to mam zamiar zakupić jakąś gęstą "koperkowatą" roślinę jako osłonę.

Dorzucam fotki z trybem nocny. Może nakręcę krótki film.

Skocz do: