• 17 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 100l-150l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Ciekawe czy w ogole w pobliżu gdzieś jakąś ,,pielęgniczkę" dostanę...
Ale pojeżdżę, poszukam Smile
Po przeczytaniu informacji i poradach prędzej kupię Ramireza, bo chyba jest łatwiejszy w hodowli, a równie ładny... Smile
Co do roślin -> to tak przeniosłem pod samą lampkę, zobaczę czy w ogóle coś z tego bedzie Smile
Grzałka zakupiona, a jutro idę po żyworódki Smile
DZIEKI WIELKIE ZA POMOC I CIERPLIWOŚĆ DO MNIE Tongue
Jak coś to będę sie jeszcze odzywał...

Vincit Omnia Industria

Mój Baniaczek:
http://www.akwaswiat.net/moja-kaluza-140l-t-24535.htm
Rozwijająca się Kreweciarnia:
http://www.akwaswiat.net/-35l-krewetkarium-t-26786.html

Jeżeli pielęgnice rosną ok. 7cm i jak piszecie mogą być w 112l to dlaczego molinezje bądz mieczyki nie pasują do 112l...?? Przecież rosną mniejsze.

Chodzi im o to ze wystarczy tylko jeden rodzaj żyworódek Smile
A mieczyki gupiki platki czy molinezje to jedne z nich więc...

Vincit Omnia Industria

Mój Baniaczek:
http://www.akwaswiat.net/moja-kaluza-140l-t-24535.htm
Rozwijająca się Kreweciarnia:
http://www.akwaswiat.net/-35l-krewetkarium-t-26786.html

(10.11.2010, 15:34)Puma007 napisał(a):  Chodzi im o to ze wystarczy tylko jeden rodzaj żyworódek Smile

Mi chodziło o to że nie wystarczy jeden rodzaj żyworódek . Kilka rodzajów daje w akwarium takie coś że jest kolorowo . Posiadam różne kolory żyworódek i przemyśl to czy chcesz tylko patrzeć np. na czarne molinezje Wink
Wink 

Akwarium 112 l Smile
Obsada :
-15 neonów Inessa
-5 kirysków
-9 otosków
-prętnik karłowaty - 1 samiec + 2 samice

Sprzęt :
- Filtr Aquaszut T-Head 550
-Grzałka 100W Aquaela z termostatem
- świetlówki 2x18w
podłoże :
-zwykły piasek kwarcowy
Rośliny :
-anubiasy, wąkrotka, nurzańce,gałęzatka,paprotnica,żabienica amazońska
Jakie karmy i preparaty polecacie ?

Z góry dziękuję za pomoc Smile

Jak dla mnie wszystko jest ok (pomijając że nie wiem nic na temat tego filtra). Co do pokarmów jak najwięcej różnych i karmić na zmianę. Ja neonki i kiryski karmiłem ovo-vit, tetramin, sera vipan, i tabletki tetra tabmin. Oprócz tego jakieś mrożonki i od czasu do czasu coś żywego (nie ochotki). Od różnego rodzaju preparatów trzymaj się z daleka bo po co traktować ryby chemią. No i czekamy na zdjęcia zbiornika w galerii.

OBSADA
tak ale dodaj glonojada są bardzo ciekawe Smile

GRZAŁKA
tak

OSWIETLENIE
na 112l tak

PODLOZE
tak

ROŚLINY
dobrze

co do pokarmu
pokarm roślinny dosttarczaj oraz larwy ochotek
ryby jedzą troszke glonów wiec jak sa glony to nawet dobrze Wink nie zapomnij o pokarmie kolorowym który dodaje rybom pięknych barw

preparaty chemia nie polecam jak ryba zachoruje polecam szyszki olchy poco dawać chemiczne środki
na slimaki do końca nie wiem ponieważ mam sama taki problem mam 200l i jest za małę na bocje Sad
preparaty jeszczre polecam uzdaczniacz ale nie dawaj go by nie czekać 2 tyg tylko daj pod koniec dzień przed kupnem ryb byś miała pewność że woda jest dobra i że szkodliwe metale i chlory nie są już w wodzie Smile

URZĄDZENIE

KAMIENIE
z podwórka uważaj
Można dać pod warunkiem, że:
1. Sprawdz octem (innym kwasem) czy nie zachodzi reakcja zoobojętnania (na wapń lub inne) - jeżeli bąbelkuje są tam związki wapnia i nie używać.
2. Wyszoruj
3. Wygotuj
5. Profilaktycznie potrzymaj zanurzone w wodzie np kilka dni przed umieczeniem w akwarium docelowym (i sprawdz jak się zachowuje)
4. O ile to możliwe poszukaj kamieni nie z pobliża drogi, ze względu na ołów, metale ciężkie i związki ropy.
Jeszcze nie powinieneś dawać kamieni metalicznie połyskujących. Nie wiem jak to ma się do teorii o zastosowaniu octu itd ale w każdym razie jeżeli są metaliczne połyski na kamieniu to oznacza że w skale są zawarte jakieś związki chemiczne a nie wszystkie reagują na kwas.kamienie mogą zawierać siarczany zmieniające parametry.

KORZEŃ
najlepiej kup spreparowany

MUSZLE
nie dawaj nie naturalne chyba ze ze ślimaka
ale muszla wydziela wapień i zmienia paprametry wody

Hej!
Doradzałam sie tu juz co do obsady w moim akwarium, ale cały czas cos komus nie pasuje...
Teraz proszę Was o radę, chciałabym mieć w akwarium bojowniki, nie wiem tylko ile ich moge. Jakie ryby mogę do nich dobrać? Zastanawiałam się nad bocjami i otoskami, neonkami. Chciałabym również ramirezy, ale ich chyba nie wolno z bojownikami?
Więc jakie jeszcze kolorowe rybki nadawaly by sie do akwarium?

1. 80*35*40
2. Wyposażenie;
- oświetlenie standardowe w pokrywie 36 W
- filtracja KASKADA n500 AQUA SZUT 450L/h
- ogrzewanie grzałka 100 W
3. Obsada;
planowane:
harem kakadu
harem ramirezek
20 neonkow
6 kirysków
6 otoski

4.Podloze:
JBL AQUABASIS PLUS
żwir kwarcowy jasny, mieszany 0,8-2 mm, 1-3 mm, 3-5 mm

5. Flora (ze znanych mi)
moczarka kanadyjska
żabienica
nurzaniec
rogatek sztywny
Ludwigia Repens
Eleocharis Acicularis

Nie znam wszystkich roślin z mojego akwarium

5. Akwarium zalane 8.11.2010[/size]

(18.11.2010, 19:50)19kulka91 napisał(a):  harem kakadu
harem ramirezek
20 neonkow
6 kirysków
6 otoski

Za dużo na ty dnie,wszystkie prócz neonków są rybkami żyjącymi przy dnie.
Albo kakadu albo ramirezy.Z resztą powinno być dobrze.
harem kakadu/harem ramirezek
20 neonkow
6 kirysków
6 otoski

-.-'

Czyli mogłabym miec np 3 bojowniki
harem kakadu, 20 neonkow, 6 kirysow, 6 otosek?

Skocz do: