• 6 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 300l - tutaj zadajemy pytania i szukamy coś dla siebie

a czy kirys żółtopasy nadawałby się tez do mojej obsady?

(30.04.2011, 10:59)bartex2851 napisał(a):  a czy kirys żółtopasy nadawałby się tez do mojej obsady?

zobacz sobie tego linka.
http://www.superakwarium.pl/kirys-zoltopasy-id897.html

Ja twierdze że dorosłym osobnikom może być ciasno Smile.

350L Narożne (plus 60l gupik)
unimax 500 z uv.
90W flora światło
2 Skalar
1 Zbrojnik Czarnopasy
9 Glojonad syjamski
10 Kirysy
1 Przylenga chińska

24.05.2011
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0511/imag01095448.jpg
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0511/imag00941314.jpg

Witam Was bardzo serdecznie po roku nieobecności tutaj. Dużo się stało przez ten czas, od rozpoczęcia studiów mieszkam w Chorzowie, itd, itd. W domu w Małopolsce zostało akwarium 112l <mama nie mogła się rozstać i nauczyłem ją opieki> trzyma się świetnie aktualnie ryb już w nim nie ma, zostały same krewetki i rośliny, które po ataku glonów odżywająSmile
Teraz zamierzam w Chorzowie założyć akwarium 300l myślę o małej Amazonce, co proponujecie w obsadzie Moi drodzy? Wymiary akwarium to 120x50x50, na filtrację mam przygotowane 500zł, także z tym nie powinno być problemu, ale też możecie proponować jaki system byłby najlepszy zamykający się w tej kwocie. Po prostu dajcie się ponieść wenie twórczejSmile bo to tutaj nauczyłem się akwarystyki od podstaw, co można zauważyć po moim akwarium, od kiczowatego akwarium do cieszącego oko zbiornikaSmile

Do takiego litrażu najlepszy jest biotop Malawii Tanganika lub Roślinniak....Ja na twoim miejscu wybrał bym Tanganike lub Malawi, kupił bym wapień filipiński, filtr o wiekszej wydajnosci np 1000-500l\h, piasek,oświetlenie wskazane dla tego biotopu i ryby:

120x50x50 300 litrów

1. Callochromis pleurospilus -> harem
2. Neolamprologus tretocephalus -> para
3. Paracyprichromis brieni -> 21 osobników (7+14)
4. Paracyprichromis nigripinnis -> 21 osobników (7+14)
5. Synodontis irsacae -> 10 osobników (4+6)
6. Synodontis multipunctatus -> 10 osobników (6+4)
7. Synodontis petricola -> 10 osobników (4+6)
8. Synodontis polli -> 10 osobników (4+6)
9. Tropheus Sp. -> 15 osobników (5+10)

Kolega myśli o Amazonce a ty podajesz obsadę do Tangi. Swoją drogą, niewiem skąd ją wziąłeś.

to obsada do tanganiki z tej strony

Kolego, nie doczytałeś... Ethnix podał gatunki z których samemu można skompletować sobie obsadę, a ty każesz komuś wpuszczać całość do 300l zbiornika.

Przykłady biotopu Amazonka:

Amazonka
następna "Amazonka"
zielone wody
czarne wody

Witam. To w zasadzie mój pierwszy post "merytoryczny" na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że będzie Wam się miło ze mną wymieniało postami Wink.

Mam postawiony zbiornik 300l tzw. roślinniak. i chciałbym dobrać do niego faunę. Mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Mam już wstępnie zarysowaną obsadę, ale najpierw o baniaku:

Wymiary akwarium - 120x50x50

Wyposażenie:
- oświetlenie - 4x54W T5 na razie 6h dziennie, docelowo 10-11h (Philips master 865x3+Philips Aquarelle)
- filtracja - Filtr kubełkowy DIY z filtra aqua szut 2000l i pompy fontannowej AquaEl Aqua Jet PFN 3500 - wkład gąbka akwarystyczna i ceramzyt + jakiś mały filtr wewnętrzny do poprawienia cyrkulacji.
- ogrzewanie - na razie brak bo upały, ale zakupioną mam jakąś grzałkę z termostatem 200W
- CO2 - Butla ciśnieniowa z reduktorem, elektrozaworem i reaktorem DIY z filtra narurowego podawane 2h przed światłem i wyłączne 1h przed wyłączeniem światła.

Podłoże - ziemia kwiatowa i żwirek kwarcowy 1-3mm
Ozdoby - Jakieś głazy narzutowe - nie zmieniają parametrów wody; korzenie Red Moore

Obsada;
fauna:
Potamogeton gayi
Rotala indica
Rotala sp. green
Myriophyllum Aquaticum
Myriophyllum tuberculatum
Micranthemum umbrosum
Glossostigma elatinoides
Marsilea crenata
Phoenix Moss
Hedyotis salzmanii
Blyxa japonica (Blyksa japońska)
Eleocharis Parvulus
LOTOS CZERWONY nymphaea lotus RED
Wąkrotka - Hydrocotyle vulgaris
Cryptocoryna Wendtii green
Microsorium pteropus
Microsorium windelov
flora:
Na razie tylko 5 Ampularium jako ekipa czyszcząca korzenie z śluzowców

Parametry wody
jeszcze nie mierzyłem

Naworzenie metodą EI (suche sole)

Akwarium wystartowało 28 maja

I tu moje pytanie. Wiem, że obsada roślinna jest mało azjatycka, ale rybki wymyśliłem sobie takie:

- Brzanka sumatrzańska 15 szt w paski i 15 szt odmiany barwnej zielonej, ewentualnie 30 zielonych, lub 30 naturalnych.
- Rozbora klinowa 20 szt
- Rozbora?? Jaka, może mi zoś ciekawego poradzicie z jakichś małych ławicowych w ilości 20 szt
- Cierniooczki Kuhla 6-10 szt
- Gurami mozajkowe - Wiem, że brzanki mogą nie współżyć w zgodzie z gurami, ale widziałem, że część ludzi ma w biotopie azji te dwa gatunki i chcę spróbować, najwyżej gurami oddam ojcu do akwarium wielogatunkowego 375l, gdzie będzie im dobrze.
- Jakieś krewetki do brzanek??

WAŻNE - akwarium jest otwarte i zastanawiam się czy te gatunki nie mają skłonności do wyskakiwania. W razie konieczności wymyślę coś, żeby ograniczyć wyskakiwanie.

Proszę o jakieś rady, modyfikacje, propozycje innych gatunków do brzanek sumatrzańskich, bo one na pewno zostają.
Nikt nic nie poradzi?? Może coś źle opisałem??

300l - HT - Roślinniak Aktualizacja: 04-06-2012

Jeśli akwarium nie ma pokrywy to gurami mogą zaziębić sobie labirynt, co do brzanek tych "zielonych" są to brzanki mszyste, bardzo ładne ale chyba jednak zdecydowałabym się na jeden rodzaj.

Tu masz link do propozycji aranżacji akwa według biotopów z Azji.
http://www.mojepasje.ownlog.com/14250,kategoria.html

Dobrze byłoby jakbyś wkleił jakąś fote zbiornika, byłoby łatwiej dobrać coś.

Dodaje jeszcze jedną fajną stronkę o biotopach Azji:
http://www.akwa.aip.pl/azja.html

Skocz do: