131
Z żyworódkami tylko raz miałem doświadczenie, były to molinezje(u których wiem jak odróżnić płeć), po tym jak mi się namnożyły unikam żyworódek a dla moich gurami niszczę gniazda od kąd wyczytałem że samica składa kilka tysięcy jajeczek(a mam 4 samice).
A że tematy początkujących którzy w 10-20 l chcą trzymać żyworódki (najczęściej gupiki bo przecież kolorowe), omijam z daleka bo mi się najczęściej nie chce czytać takich postów, to mogłem się tylko domyślać że tak samo się rozpoznaje płeć jak u molinezji, więc teraz zgaduje że u "platek" (zmienniaków plamistych) i mieczyków też tak samo?(nie musicie odpowiadać).
Po za tym posty użytkownika rafikim który się o to pyta same się proszą o edycję( chociaż tu już w większości korektę przeprowadził Olek i Bercia289 ).
Zakończmy już może te prywatne rozmowy i niech w temacie dalej się pisze o tym, o czym powinno być.
5
Zaszło małe nieporozumienie mój błąd w obliczeniach moje akwarium ma 17.5l bardzo przepraszam
Stop Kulom
Nie męcz ryb
-------------------
Moje akwarium 17.5l (niema czym się chwalić ale jest)
2 Welonki (w planach bojownik i 2 x krewetki)
10
Tak tak Kaef, ale nie każdy umie to dostrzec. Mam koleżanke, która kompletnie nie ma pojęcia, ale samca od samiczki po rozmiarach od razu. A tak dla przykładu, przecież u gupików nie trzeba sprawdzac kto kim jest, widać po ogonie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2010, 13:55 {2} przez
akinom.93.)
1
Hej, mam pytanko czy molinezja black molly jest kotna i czy pierwsza od lewej samica Gupika jest kotna ?
0
Szkolyk12 napisał(a):Hej, mam pytanko czy molinezja black molly jest kotna i czy pierwsza od lewej samica Gupika jest kotna ?
jeżeli po 24 godzinach od karmienia ryby będą miec duże brzuchy to są kotne , u gupika można jeszcze poznać po ciemnej plamie przy odbycie
4
akinom.93 napisał(a):Tak tak Kaef, ale nie każdy umie to dostrzec. Mam koleżanke, która kompletnie nie ma pojęcia, ale samca od samiczki po rozmiarach od razu. A tak dla przykładu, przecież u gupików nie trzeba sprawdzac kto kim jest, widać po ogonie.
No wybacz, ale żeby takiej rzeczy nie odróżnić to już chyba trzeba być ułomnym. Płetwa odbytowa a gonopodium różnią się przecież całkowicie kształtem. A co do wielkości to nie jest to żadna cecha rozpoznawcza. Nie u wszystkich gupików widać.
0
Witam mam Pytanko. Chciałbym wiedzieć w jakim wieku (lub długości mniej więcej) molinezja księżycowa i zwykła Black Molly osiagają "warunki" do rozmnażania?? i jaka jest odpowiednia proporcja samcow do samic;d Dziękuję
19
1. Około 4-5cm
2. Najlepiej harem albo parka czyli 1+2 albo 1+1
35
nie pokazalo mi że jest post do przeczytania a właśnie podobne pytanie zadałem w innym temacie ;P temat black molly

czy biała księżycowa molinezja sie skrzyżuje z black molly

ciekawe jakie będą potomki
0