Witam, w moim akwarium jest również ospa którą zauważyłem w poniedziałek wieczorem, we wtorek zakupiłem środek na ospę i rozpocząłem kuracje. Z racji ze obecnie mieszkam w anglii kupiłem co polecili w sklepie z rybkami. Oto ten preparat:
Protozin Podam skład tego lekarstwa: Malachite green 0.085% w/w (nie wiem o co chodzi z tym ww), Formaldehyde 0.07% w/w, Copper sulphate 0.015. Kuracja ma być przeprowadzona przez 6 dni, przed podaniem lekarstwa wymiana 20% wody, 1,2,3 dzień dawka producenta, następne 2 dni bez lekarstwa no i 6 dzień dawka producenta i po tym ma być po wszystkim.
Moje pytania:
1.Czy nie jest to za krótko? Czytając u innych osób lekarstwo było podawane dłużej, wiem ze jak kropki znikną nie oznacza to ze akwarium pozbyło się pasożyta
2.Temperaturę podniosłem do 28 stopni, dobrze zrobiłem?
3. Czy po 6 dniu jak minie polecacie podmiankę wody i ile procent?
4.Kiedy wrzucić filtr z węglem?
5.Z filtra wyciągnąłem czarna gąbkę niby jakaś węglowa i chodzi cały czas, filtr ten posiada jeszcze jakieś inne wkłady może pokaże:
Bluwave 05 Czy reszta wkładów może zostać?
6.Napowietrzam bąbelkami nic innego nie posiadam. Czy może być?
7.Po zakończeniu leczenia tym lekarstwem będę musiał użyć jakiegoś startera jak przy zakładaniu nowego akwarium? Czy taki bedzie odpowiedni:
Filter start
8.Wymienić pozostałe gąbki na nowe czy polecacie wypłukać w wodzie z akwa?
Akwarium 125l
Oswietlenie T5 Freshlife 24W, Toplife 24W
Obsada:
2x akara błękitna (tylko te dwie ryby maja objawy, jestem w trakcie szukania dla nich większego domu)
4x pielęgniczka boliwijska
4x brzanka sumatrzańska
2x kirysek pstry (wiem ze stadne mam już 2 następne ale będą musiały poczekać)
1x kosiarka
2x bocja siatkowana
Przepraszam za tak długi post ale chciałem podać jak najwięcej informacji