• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

Shadov napisał(a):Dziś dzień 19 i teraz zastanawiam się co dalej. Teoretycznie należało by jeszcze raz wlać lek, akurat mam te 22ml na 375l czyli jako dawka utrwalająca powinno starczyć, prawda? Przed wlaniem leku podmienić znów z 30% wody? W sumie na butelce nic nie jest na ten temat napisane, ale zasłyszane że tak trzeba, prawda?

Podmiana wody po zakończonej kuracji. Podaj jeszcze zieleń, za 4-5 dni podmień wodę, załóż węgiel i ciesz się z sukcesu.

(29.03.2011, 19:55)marcuss napisał(a):  Podmiana wody po zakończonej kuracji. Podaj jeszcze zieleń, za 4-5 dni podmień wodę, załóż węgiel i ciesz się z sukcesu.

Czyli nie podmieniać przed tą dawką zieleni, tylko po 4-5 dniach?
Sukces to by był gdybym w porę zareagował, teraz to prawie jak Pyrrusowe zwycięstwo Wink Dzięki za pomoc Smile

Shadov napisał(a):Czyli nie podmieniać przed tą dawką zieleni, tylko po 4-5 dniach?

Dokładnie tak.

Żałobniczki wyzdrowiały (cud?). Jednak przeniosło się to na kilka neonów. Dwa z nich mają na sobie mnóstwo krost. Błagam, powiedzcie mi, co robić?

Podniosłem już temperature do 28C, czy to nie zaszkodzi reszcie obsady ?

Jeżeli nie - co robić dalej? Poleci ktoś jakiś preparat?
To pierwszy przypadek ospy w moim akwa więc proszę o pomoc Sad

ja mialam temp 32 stopnie i uzywalam zieleni tylko i wylacznie w dwoch dawkach niestety tez za pozno zareagowalam i z 4 neonkow zostal mi jeden ale reszta ryb wyzdrowiala

Hej, Jestem obecnie w 11 dniu leczenia. Pisałem o tym kilka postów wcześniej. Pierwsze 3 dni to podnoszenie stopniowe temperatury, niestety moja grzałka nie dała rady powyżej 29C. Zdecydowałem się więc na chemię. Miałem stary Costapur, którego nie wyrzuciłem mimo że przeterminował się 1,5 roku temu. Pierwsza dawka - w 3 dniu od zauważenia choroby - 2,5 ml (na 140L), ograniczenie światła do 1/3 dotychczasowej mocy (czyli 30W z 90W). Efekty lecznicze minimalne. 2 dawka (5 dzień od początku choroby) kolejne 2,5 ml. Po tym Wyraźne zmiany, zmniejszenie ilości krostek, część z nich jakby wyszarzała (dotąd były wyraziście białe). Po następnych 2 dniach (7 dzień od zachorowania) następna dawka, już bardziej podtrzymująca - 2,5 ml.

Ryby całkowicie bez widocznych zmian chorobowych.

Dziś (11 dzień od zachorowania) - wymiana wody (jakieś 30%), zwiększenie ilości światła i zmniejszenie temp. do 26C. Ryby wydają się wyleczone ( a wyglądały paskudnie)
No i będę obserwował. Jeśli wszystko pójdzie OK to za 2 dni podam ostatnią dawkę Costapuru, poczekam kolejne 2 dni wrzucę do filtra węgiel, wyciągnę ostatki leku i znowu podmienię 30% wody (gdzieś za tydzień).
Życzę powodzenia w walce z ospa i w hodowli żałobniczek (bardzo je lubię).
pozdrawiam,

witam
moje ryby mają chyyba ospe... chciałbym prosic o pomoc
maja coraz wieksza narosl na oczach(biała) brzeczyk i brzanka ma białe kropki ok 1mm na grzbiecie, mozna je jakos uratowac?? mam akw 65l
kolejne foto
i kolejne

Załączone pliki Miniatury

Zwiększ temperaturę do 30 C i kup w zoo. preparat do leczenie ospy, ja leczyłem kilka dni moje ryby na ospe preparatem tropical ichtio.

kupiłem CMF tropical moze byc?
dzieki za rade teraz wiem ze to ospa na 100%
witam
moje ryby które zostały nie maja zadnych objaw ospy...
wczoraj zaczalem leczyc je CMF tropical poniewaz kilka dni temu pojawila sie ospa rybia i zdziesiątkowalo mi akwarium, pozostala obsada bardzo dziwnie sie zachowuje, nie chca jesc, pływaja[w zasadzie nawet nie] w jedym miejscu[dolnym rogu] kiryski z dna plyna ciągle ku gorze jakby brakowalo im tlenu... jaka moze byc tego wszystko przyczyna??

obsada:
1x brzanka sum. [reszta ospa]
2x bystrzyk ozdobny [reszta ospa]
3x zbrojnik
3x kirysek
1x labeo
akw 65l
filtr 380l/h
oświetl. 15w
zadnej zywej rośliny
temp 30stopni [wczesniej 25-26]
pomorzcie mi jak to leczyc...
wydaje mi sie ze po zakupie zywych robaków to sie wszystko zaczęło ale czy to mozliwe? prosze o pomoc

Połączone
Ostrzeżenie:

dublowanie wątków - 20%
nazwa tematu nie opisująca problemu - 10%
100% = ban
Kejdi

Witam, w moim akwarium jest również ospa którą zauważyłem w poniedziałek wieczorem, we wtorek zakupiłem środek na ospę i rozpocząłem kuracje. Z racji ze obecnie mieszkam w anglii kupiłem co polecili w sklepie z rybkami. Oto ten preparat: Protozin Podam skład tego lekarstwa: Malachite green 0.085% w/w (nie wiem o co chodzi z tym ww), Formaldehyde 0.07% w/w, Copper sulphate 0.015. Kuracja ma być przeprowadzona przez 6 dni, przed podaniem lekarstwa wymiana 20% wody, 1,2,3 dzień dawka producenta, następne 2 dni bez lekarstwa no i 6 dzień dawka producenta i po tym ma być po wszystkim.

Moje pytania:
1.Czy nie jest to za krótko? Czytając u innych osób lekarstwo było podawane dłużej, wiem ze jak kropki znikną nie oznacza to ze akwarium pozbyło się pasożyta
2.Temperaturę podniosłem do 28 stopni, dobrze zrobiłem?
3. Czy po 6 dniu jak minie polecacie podmiankę wody i ile procent?
4.Kiedy wrzucić filtr z węglem?
5.Z filtra wyciągnąłem czarna gąbkę niby jakaś węglowa i chodzi cały czas, filtr ten posiada jeszcze jakieś inne wkłady może pokaże: Bluwave 05 Czy reszta wkładów może zostać?
6.Napowietrzam bąbelkami nic innego nie posiadam. Czy może być?
7.Po zakończeniu leczenia tym lekarstwem będę musiał użyć jakiegoś startera jak przy zakładaniu nowego akwarium? Czy taki bedzie odpowiedni: Filter start
8.Wymienić pozostałe gąbki na nowe czy polecacie wypłukać w wodzie z akwa?

Akwarium 125l
Oswietlenie T5 Freshlife 24W, Toplife 24W
Obsada:
2x akara błękitna (tylko te dwie ryby maja objawy, jestem w trakcie szukania dla nich większego domu)
4x pielęgniczka boliwijska
4x brzanka sumatrzańska
2x kirysek pstry (wiem ze stadne mam już 2 następne ale będą musiały poczekać)
1x kosiarka
2x bocja siatkowana

Przepraszam za tak długi post ale chciałem podać jak najwięcej informacji Smile

Skocz do: