Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

Chcialem kupic od razu trzy ale u mnie w sklepie byla ostatnia.... jutro pojde sprawdzic czy maja nowe jakies, ale czy to cos zmieni ? nie bedzie im podgryzał płetw?

będzie ale juz będą 3 i agresja sie rozłoży też mam bojownika i planuje kupić samiczki ale najpierw czekam aż akwarium zarośnie żeby miały gdzie biedne uciekać przy gołym akwarium długo ci nie pożyją

Nie mam gołego akwarium, mam w miare zalesione

http://www.akwaswiat.net/63-nowa-aranzac...981-5.html

link do mojego tematu

według mnie jeszcze masz sporo za mało zarośnięte akwarium bojowniczki będą biedne

klosek,chyba żartujesz, za dużo naoglądałeś się zdjęć akwarii na bojownik.pl Smile. Normalnie bojowniki mogą być w takim akwarium, jest sporo roślin,powinny dać rade Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Siemanko, jakiś tydzień temu kupiłam sobie parkę bojowników. Podkarmiłam je kilka dni solowcem i takimi granulkami dla bojowników no i pczoraj rano wpuściłam je do jednego akwa (18 L, 1/3 woda z głównego akwa, 1/3 gotowana i 1/3 kranówa mniej-więcej, poziom wody 9 cm, temperatura 27). I dzisiaj jak wróciłam ze szkoły miałam niespodziankę, ładne gniazdko, a w nim dość sporo ikry ^^ Wszystko idzie na razie w porządku (tak myślę). No cóż, mimo wszystko są rzeczy, które mnie martwią: boję się wyłowić samicę, ponieważ nie chcę zruszać gniazda (samiec zbudował je pod przykrywką od margaryny, wyczyszczoną) oraz czasem jak jakieś ziarenko ikry spadnie to samiec go nie zauważa i chwilę zajmie, nim podpłynie do dna, by zebrać co spadło, a martwię się tym, że w necie pisało, iż jajka potrzebują dużo tlenu i jak spadną na dół to obumierają. Jak co to samiec nie zwraca na samicę uwagi teraz, a ona jak co ma ze 3 kryjówki. I cóż, wzięłam wode z akwa, słomę, słoik i założyłam hodowle pierwotniaków. Prócz tego dla narybku mam jeszcze Mikrovit basic firmy tropical. Zastanawiam sie także nad zakupem nicieni mikro, ale jak czasem widzę na allegro cenę za przesyłkę to ręce opadają., a w zoologach sie pytałam to nie mają czegoś takiego.... Jedynie właśnie te mikrovity itp. Ogółem to chciałabym się spytać czy warunki są dobre oraz poprosić o kilka porad odnośnie późniejszego chowu narybku. (że trzeba do karmienia wstawać to jestem świadoma).

Ja bym samice wyłowił bo samiec przy opiekowaniu się gniazdem może być agresywny, chociaż i tak nie wiem jakim cudem po tym co się naczytałem na tym forum samica w ogóle żyje w tak małym akwarium i tylko jedna z tym samcem jak widać wyjątki od reguły się zdażają

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

No cóż, samica mogła se spokojnie pływać a samiec nic, tylko gniazdeczko... N cóż, skoro jednak napisałeś że lepiej ją wyłowić, to tak zrobiłam, jednak nie obeszło się bez małego uszczerbku na gnieździe (ajć). Akwa małe? Hm, myślałam, że takie staczy, ale OK, następnym razem dam je do 40 L. A właśnie, jaki litraż do odchowu narybku? A no wyjątki... Poprzednim razem (pół roku temu) jak próbowałam rozmnożyć bojki po raz pierwszy to mi samica samca zabiła....

Wiesz co, i tak wszystko idzie ci idealnie, jak masz podłoże to się nie dziw że samiec nie łapie ikry,bo jej nie widzi,a jak nie masz- to nie ma jeszcze wykształconego instynktu rodzicielskiego Smile odłów samice bo zje albo ikre,albo narybek. A Samiec nie atakuje samicy bo jest zajęty, choć jak przestanie się opiekować to zobaczysz -chaos będzie. Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Podłoża nie ma, ale samiec na szczęście co nieco ikry przebiera i ją bierze do gniazda, ale ciągle coś leży.. Jak już mówiłam w poprzednim poście - samica odłowiona. A i skoro ikra została zniesiona wczoraj rano to narybek powinien się wykluwać dzisiaj wieczorem/jutro rano?

Skocz do: