• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Niskie rośliny "trawniczkowe" + jak je sadzić / trawnik / dywan

Jakie polecicie rośliny na trawniczek w krewetkarium 25L bez CO2 i ze światłem 0,4W/litr ?

Na takim świetle i bez Co2 to tylko Sagitaria Subulata (strzałka skrzydlasta) szybko rośnie i dość ładnie wygląda...

Ciężko będzie z trawniczkiem! Mam podobny stosunek światło/litraż i ciężko z jakimikolwiek roślinkami, a trawniczki są najgorsze! Jeżeli chcesz się "pobawić" możesz coś wykombinować z gałęzatką - jeżeli delikatnie rozłożysz te kuleczki stworzysz kawałek trawnika, po kilku "zdeptanych" kulkach zapełnisz żwirek/piasek!

Pozdrawiam!

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

Eleocharis parvula Smile Powoli ale spokojnie da rade Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Ja mam eleocharis, niestety nie wiem dokładnie jaki gatunek - faktycznie trzyma się dość dobrze - nawet rośnie Cool, ale nie wiem czy krewetki będą się w tym dobrze czuć bo mimo wszystko jest dość wysoka (w porównaniu do innych "trawniczkowatych") lecz to pytanie zostawiam specjalistom ds. krewetek Big Grin

A może spróbujesz z wgłębką?

Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt,ten nie może być dobrym człowiekiem.
Kulom mówmy NIE!

Zawsze możesz spróbować z mchem jawajskim, rozłożonym pod siatką, jeżeli będziesz równomiernie ,,strzyc,, będzie to ładnie wyglądało.

Pozdrawiam
Rafał

(09.08.2010, 15:19)BlackHawk88 napisał(a):  Zawsze możesz spróbować z mchem jawajskim, rozłożonym pod siatką, jeżeli będziesz równomiernie ,,strzyc,, będzie to ładnie wyglądało.

Tak zrobiłem u siebie tylko nie dawałem sitki a przywiązałem nitką sporą kępę do niewielkiego kamyczka Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

...a przy 0,5W/litr zmieniło by coś ?

No zawsze trochę lepiej, aczkolwiek glosia i tak nie urośnie Sad. Różnica byłaby odczuwalna przy podwójnym natężeniu światła.

Skocz do: