• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[360l - dekoracyjne-roślinne- fotorelacja] "Beauty of the marsh" - Piotrek Dymowski

Ale się pięknie zielsko rozpleniło.
Patrzę i zżera mnie obrzydliwa zazdrość na widok twoich rotalek. Mnie się uprawa tych roślin nigdy nie udawała, zawsze zostają mi jakieś kikuty ze skarłowaciałymi listkami i stożkami. Myślisz, że ilość i stosunek Mg i Ca mają znaczący wpływ na jej wzrost?

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Powiem tak.. kwestie uzupełniania tymi pierwiastkami zostawiam produktowi aqua-art'u hydro mineral.. i tak jest myśle robić najlepiej.. uzupełniasz braki tych pierwiastków zbilansowanym nawozem.. rzecz w tym że używam osmozy.. ale i tak nie sądze że to ma jakiś bezpośredni wpływ na kondycje rotali.. Uważam że odpowiednie stężenie potasu, fosforu i azotu.. ale tez mikroelementów w tym głównie żelaza.. To co piszesz o karłowatych stożkach i pewnie też popalonych to oznaki niedoborów mikroelementów.. tez takie coś przechodziłem.. Nie polecam osobiście akwarystom niezbyt doświadczonym stosowania w swoim głownym zbiorniku soli bo wtedy robi się polligon i w każdej chwili może być bum i wszystkie rośliny są na out'cie.. najlepiej jest stosować linie nawozów jakiegoś producenta..(najlepiej ADA, ale też aqua-botanique, tropica i na końcu ostrożnie aqua-art). Jesli masz odpowiednie oświetlenie.. Co2.. jakieś żyzne podloże(nawet z tymi kulkami torfowymi) to skoncentruj się teraz na nawożeniu kolumny wody... sprawdz twardości.. gh i kh około 10 również moga wpływać negatywnie na kondycje łodygowców.. jesli jest tak jest to myśle że osmoza wchodzi w gre.. I teraz dopiero możesz skupić się na makro i mikroelementach.. jeśli stare liście są dziurawe, podgnite.. to niedobory makro.. jeśli masz problemy ze stożkami to raczej mikroelementy.. z reszta poczytaj to.. http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vie...hp?t=22320
ale tak naprawde najlepiej uzbierać troszke kaski i sobie postawić zbiornik na produktach ADA od a do z.. masz gwarancje ze wszystkie rośliny będą jak w podręczniku..Wink myśl jak można je duużo taniej je zdobyć moge przybliżyć na privBig Grin więc zapraszam zainteresowanychTongue

www.eliteaquarium.pl
www.creativeaquaunion.pl
Pozdrawiam!
Piotr Dymowski

Dostałam lekcję jak dla początkującego rośliniarza Big Grin
Jednak trochę paroletniego doświadczenia jest, ze stosowaniem nawozów nie mam większych problemów czy to w postaci soli czy gotowych produktów - obecnie od ponad dwóch lat linia PG. Nigdy nie narzekałam na wzrost roślin, w tym bardziej wymagających, jednak z rotalami mi nie idzie, podobnie zachowuje się zawsze eusteralis stellata - wolny wzrost i karłowate liście - stożki nie są spalone. Stosuję kranówkę (wodociągi nie podają ilości Mg) stąd moje dociekania w sprawie wpływu Ca i Mg na ich wzrost, bo zachowanie rotal przy różnym stężeniu makro już przetestowałam.
Ale dzięki za odpowiedź o przepraszam za OT.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Achhh...!!!!! Piękne... Zapiera dech w piersiach...........
Gratulacje, tak pięknego i zadbanego zbiornika...
Jeśli mogę spytać, to gdzie kupiłeś 'outflow Cal' aqua labs', to są te rurki(końcówki) szklane z filtra jak się nie mylę?? chciałam takie do swojego iwagumi, ale nie mogę znaleźć...

No nie ma ich jeszzcze oficjalnie na polskim rynku.. ale niebawem będąSmile

www.eliteaquarium.pl
www.creativeaquaunion.pl
Pozdrawiam!
Piotr Dymowski

Dymek_001 napisał(a):No nie ma ich jeszzcze oficjalnie na polskim rynku.. ale niebawem będąSmile

Zawsze można znaleźć zamiennikiTongue Może jakaś mała aktualizacja?

Kurcze no niestety dalszy rozwój baniaka jest już ściśle tajnyTongue jego fotka jedzie na IALPC 2009.. wiec pokaże go dopiero gdy minie termin zgłoszeńWink

www.eliteaquarium.pl
www.creativeaquaunion.pl
Pozdrawiam!
Piotr Dymowski

Wreszcie trzeba pokazac co tam w trawie piszczy.. ale zaznaczam akwa jest jeszcze "under construction" więc zamierzony efekt finałowy (konkursowy) nie jest jeszcze uzyskany Wink dlatego tez pokazuje fotkeBig Grin

www.eliteaquarium.pl
www.creativeaquaunion.pl
Pozdrawiam!
Piotr Dymowski

Ciekawe ;D
Widać, że wiesz co robisz.

tjaaaaaaa......

Mi się podoba, ale jak mi zawsze coś nie ,,pasi,, to bardzo nie podoba mi się ta roślina z tyłu(czerwona)bez niej by mi się bardziej podobało.Ale to tylko moje zdanie.Smile

Pozdrawiam
Rafał

Skocz do: